Leden 2012

Tuňáková pomazánka

31. ledna 2012 v 1:07 | Madlenka |  Pomazánky
Konzerva tuňáka se zeleninou v rajském nálevu, 100g. másla, 1 cibulka nadrobno nakrájena, 3 lžíce majolky, 3 vejce, sůl, pepř. Vše smíchat, vajíčka mají být vařená natvrdo a nakrájená na kostičky.





Bílé fazolky s párkem

30. ledna 2012 v 19:17 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Potřebujeme čtyři konzervy bílých fazolek v rajském nálevu, jednu cibuli nadrobno nakrájenou, čtyři nožičky párků, jednu kostku masoxu, můžeme přidat nakrájenou na kostičky papriku, ale není to nutné, sůl, pepř, světlá jíška na zahuštění. V kastrolku si zpěníme cibulku, osmahneme ji do zlatová, přidáme párky nakrájené na plátky, ze dvou konzerv slijeme nálev, ve dvou konzervách nálev necháme, přidáme obsah konzerv do hrnce, zalijeme převařenou vodou, přidáme kostku masoxu, nakrájenou papriku (může být zelená nebo červená, nebo oboje), pro lepší barvu, vše necháme patnáct minut povařit, dochutíme soli, pepřem, zahustíme světlou hotovou jíškou.


Chlebíčky a jednohubky

30. ledna 2012 v 4:25 | Madlenka |  Chlebíčky

Barevná pudinková buchta

30. ledna 2012 v 4:07 | Madlenka |  Moučníky
Uvaříme si v půl litru mléka s 5 kostkami cukru pudink. Zvolila jsem malinový, ale může být jakýkoli. Na těsto jsem potřebovala 350g polohrubé mouky, 150g moučkového cukru, 2dcl oleje, 250ml mléka, kypřící prášek do pečiva, vanilkový cukr, 3 vejce, 2 lžíce kakaa. Všechny suroviny mixovat v mixeru. Doporučuji vejce rozdělit na žloutky a bílky. Bílky ušlehat zvlášť a přidát nakonec do těsta. Na vymazaný, vysypaný plech dáváme vrstvu světlého těsta, nalijeme pudink a dáme vrstvu tmavého těsta, to když jsem si těsto rozdělili a do druhé poloviny přidali kakao. Necháme péct při 150 stupních C. cca 45 minut.



Čočková polévka

30. ledna 2012 v 1:37 | Madlenka |  Polévky
  • Čočku propláchnu ve studené vodě, a nechám ji odstát na pár hodin, aby nabobtnala.
  • Poté ji ještě jednou scedím a propláchnu.
  • V hrnci na oleji zpěním jednu středně velkou cibulku nakrájenou na kostičky, přidám párek ( tři až čtyři nožičky) nakrájený na plátky, vše osmažím.
  • Přidám čočku s vodou ve které jsem ji podruhé propláchovala.
  • Nechám vařit, přidám zeleninu mraženou, nadrobno rozmixovanou, pokud mám přidám česnek rozetřený, ale nemusí být, kostku masoxu.
  • Nechám vařit až je čočka měkká, popřípadě dosolím, opepřím.
  • Zahustím třemi až čtyřmi lžícemi hotové světlé jíšky. Zahušťují podle množství polévky.


Vinná klobása s brambory a dresingem

30. ledna 2012 v 0:19 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Dnes k večeři: Vinná klobása ve tvaru šneka, opečené brambory, můj vlastnoruční dresing, dělám ho sama a pořád ho něčím vylepšuji :-)
Recept na dresing: 1 bílý jogurt, 1/2 cibule středně velké nakrájené na kostičky, 1 spařené a oloupané ze šlupky rajče nakrájené na kostičky, 2 středně velké ster. okurky taktéž nakrájené na kostičky, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička worcestru,1 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce majolky, sůl, pepř dle chuti, smíchám a podávám ;-)