Únor 2012

Pštrosí vejce s bramborem a špenátem

29. února 2012 v 22:03 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Na pštrosí vejce potřebujeme kilo mletého masa, 8 vajec natvrdo uvařených, 1 lžíci podravky, 1 lžičku kari koření, hladkou mouku, dvě vejce do mletého masa, strouhanku, a další tři vejce na obalování. Nejdříve si uvařime vejce natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme. Připravíme si masovou směs, smícháme 1 lžíci podravky s 1 lžičkou kari koření, přidáme dvě syrová vejce, zamícháme, popřípadě zahustíme lžíci hladké mouky. Z těsta tvarujeme masové koule, do kterých vložíme vejce. Obalujeme v trojobalu. Špenát si připravíme klasickým způsobem, používám klasický, mražený kupovaný. Brambory uvaříme a podáváme jak kdo má rád, u nás máme rádi šťouchané. Ze zbytků mletého masa, jsem si připravila kuličky na zítřejší oběd, kde mi zbyla uvařená rýže. Mleté maso jsem s rýži promíchala, udělala si základ malých kuliček, které použijí další den do omáčky.Pštrosí vejce pečeme v troubě přikrytá druhým pekáčkem, obrácíme při pečení.


Žemlovka s jablky a pudinkem

29. února 2012 v 2:01 | Madlenka |  Moučníky
Na tuto žemlovku potřebujeme dva dny staré, čtyři housky, pokrájené na kostičky, mléko ve kterém ty žemle namočíme, když je nakrájíme na kostičky. Mezitím si uvaříme pudink vanilkový ve 3 dcl vody s vanilkovým cukrem. Jablka asi 4 středně velká si nastrouháme na hrubo. Máslo 10dkg smícháme s cukrem, cca 5 lžícemi moučkového cukru. Přidáme vychladlý pudink, šleháme. Na vymazanou mísu pokládáme vrstvu žemlí, pokápeme rozpuštěným máslem, na to dáme vrstvu nastrouhaných jablek, které posypeme skořicovým cukrem. Na vrstvu jablek navršíme pudinkový krém. Končíme vrstvou žemlí, které pokápeme rozpuštěným máslem. Dáme péct do trouby na 150stupňů cca 30 minut. Doporučuji tuto žemlovku podávat zastudena, druhý den je výborná.


Krůtí rolka s brambory

28. února 2012 v 1:40 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Potřebujeme kupovanou mraženou krůtí rolku, dvě červené papriky, dvě rajčata, dvě velké cibule, masox, olej, grilovací koření, sůl, pepř, worcestr, sojovou omáčku. Skleněnou mísu, nebo pekáček potřeme olejem, dáme vrstvu cibule nakrájené na kolečka, vrstvu paprik nakrájených na kostičky, vrstvu rajčat, které jsem si předem spařila ve vařící vodě a oloupala ze slupky. Podlijeme trochu, zlehká, pár lžícemi převařené vody, třeba z rychlovarné konvice, přidáme masox, nejlépe si ho nakrájíme na tenké plátky, které rozprostřeme po celém povrchu směsi. Přidáme tři lžíce worcestru, dvě lžíce sojové omáčky. Na to položíme krůtí rolku, kterou jsme si předem osolili, opepřili a pomazali olejem, ve kterém jsme rozmíchali grilovací koření, nebo mletou sladkou papriku.Necháme vše pod pokličkou péct cca 1 hodinu. Krůtí rolku otáčíme a podlévame šťavou, která směs pustí.


Jablkový koláč

28. února 2012 v 1:04 | Madlenka |  Moučníky
Potřebujeme asi čtyři středně velká jablka, která nakrájíme na kostičky. Nejdříve si dvě vejce rozdělíme na bílky, které ušleháme, a necháme až nakonec na přidání do těsta. Na těsto potřebujeme 35 dkg. hladké mouky, jeden prášek do pečiva. Dva žloutky šleháme s 10 dkg. moučkového cukru, přidáme 250ml. mléka, 1 dcl. oleje, dále přidáme mouku s práškem do pečiva, šleháme. Do těsta přidáme nakrájená jablka, vmícháme do těsta už nešleháme, a přidáme našlehané bílky, které lehce vmícháme do těsta. Těsto rozprostřeme na vymazaný a vysypaný plech. Necháme si trochu těsta, do kterého vmícháme 2 lžíce kakaa, a následně kakaovou hmotu dáme navrch, na už rozprostřené těsto. Pečeme v troubě při 150 stupních cca 35 minut.



Jablkový, rýžový nákyp s krémem

28. února 2012 v 0:36 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Rýži 250g. opláchneme ve studené vodě, uvaříme za stálého míchání v jednom litru mléka oslazeného cukrem (asi 10 kostek).
Tři vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky ušleháme zvlášť. Žloutky ušleháme s vanilkovým cukrem a 5 lžícemi moučkového cukru, přidáme změklé máslo 100g., a šleháme. Nakonec do hmoty vmícháme bílky.
Oloupeme a nastrouháme 4 středně velká jablka na struhadle s hrubými oky. Do vymazané skleněné mísy olejem pokládáme vrstvu rýže, vrstvu strouhaných jablek, které posypeme skořici s cukrem, na to dáme vrstvu krému. Takto vrstvy střídáme a končíme vrstvou rýže.
Jablkový rýžový nákyp pečeme 30 minut v elektrické troubě na 150 °C.

Domácí rohlíky

10. února 2012 v 1:30 | Madlenka |  Ostatní
Potřebujeme půl kila hladké mouky, kostku droždí, nebo jeden sáček sušeného droždí, já dala 300 ml. polotučného mléka, dvě rovné lžičky soli, jednu lžičku cukru, 50 ml oleje.




První várka rohlíků z jednoho plechu je jich osm.


Vepřový guláš s kolínkami

10. února 2012 v 0:47 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Na guláš potřebujeme kilo vepřového masa, cibuli, sladkou mletou papriku, gulášové koření, pepř, sůl, česnek, kostku masoxu, sojovou omáčku, worchester, majoránku. Nejdříve osmahnu cibulku, na ní přidám nakrájené na kostky maso, nechám ho osmahnout až pustí šťávu, trochu podleji vodou, přidám dvě lžičky sladké, mleté papriky, lžičku gulášového koření, nebo grilovacího, kdo jak má rád. Podleji převařenou vodou, stačí, když máme ve varné konvici, přidám masox, česnek, sojovou omáčku na lžíci, a lžičku worchestru. Nechám povařit do změknutí masa, kdo dělá v papiňáku stačí 30-40 minut, podle toho jak je maso tuhé. Nakonec guláš zahustím světlou hotovou jíškou. Posypu majoránkou. Je výborný jak s knedlíkem, tak s kolínkami.


Rajská polévka s kapáním

9. února 2012 v 1:15 | Madlenka |  Polévky
Na rajskou polévku potřebujeme malý protlak, kostku masoxu, do vajíčka na čaj si opět vložím koření jako celý pepř, nové koření, oboje tak 5-6 kuliček, dva bobkové listy, a nechám povařit. Dochutím kečupem, cukrem, jablečným octem. Když dělám kapání, tak rajskou nepotřebuji zahušťovat. Kapání dělám ze dvou vajec, hladké mouky, oboje promíchám na hustší kaši, kterou pak za neustálého míchání polévky přidávám do polévky.


Křenová omáčka

8. února 2012 v 0:10 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Na křenovou omáčku jsem použila kilo plecka, které jsem nakrájela na kostky, opepřila. Na cibulku nadrobno nakrájenou a osmahnutou jsem přidala kostky masa, nechala osmahnout, aby maso pustilo šťávu. Pak jsem přidala převařenou vodu, půlku malé sklenice krenexu, kostku masoxu a nechala v papiňáku povařit. Když bylo maso měkké, tak jsem omáčku dochutila maličko čtyřbarevným pepřem, soli, přidala mléko, je to dietnější, i když se hodí smetana a klidně i bílý jogurt, nechala povařit, dochutila čtvrt lžičkou podravky. Zahustila světlou, hotovou jíškou.
K tomuto křenovému guláši jako příloha se hodí jak brambory, tak houskový knedlík.




Buchta z majolky

7. února 2012 v 1:42 | Madlenka |  Moučníky
Na buchtu z majolky potřebujeme jednu malou majolku ve skleničce, dvě vejce, které si rozdělím na žloutky a bílky. Bílky nejprvé ušlehám a nechám stranou. Do žloutků přidám vanilkový cukr a mixují, postupně přidávám moučkový cukr, asi 12 lžíc, jednu malou majolku ze sklenice. Sklenici od majolky pak použiji jako odměrku na mléko, a přidám do těsta celou malou sklenici polotučného mléka, dále pak 24 lžíc polohrubé mouky, a jeden kypřící prášek do pečiva. Všechno nechám pořádně vyšlehat v mixeru. Nakonec lehce vmíchám ušlehané bílky. Do vymazané formy, a vysypané hrubou moukou naleji světlé těsto, nechám si půlku těsta, abych do něj přidala dvě lžíce kakaa a rozšlehala ho. Tmavé těsto pak naleji na světlé těsto. Buchtu peču v elektrické troubě 40 minut při 150 stupních C.




Hovězí polévka

7. února 2012 v 1:22 | Madlenka |  Polévky
Potřebujeme hovězí maso, množství dle hustoty masa v polévce. Hovězí maso vcelku osolíme, vložíme vařit do studené vody. Do vody s masem dávám čajové vajíčko s kořením, kde je bobkový list, nové koření, černý pepř celý, a takto nechám maso s kořením povařit. Maso následně scedím, vodu si nechám v dalším hrnci, kde budu vařit polévku. Do vody přidávám mraženou zeleninu, kostku masoxu, nechám povařit. Mezitím si nakrájím na kostky uvařené hovězí maso, které přidám do polévky. Nakonec přidávám nudle do polévky a nechám chvilku povařit.


Vaječná tlačenka

6. února 2012 v 3:31 | Madlenka |  Ostatní
Potřebuji malou sklenici ster. hrášku s mrkvi (půl na půl) nebo dvě malé sklenice zvlášť, to podle toho, jaké kdo chce mít množství vaječné tlačenky. Dále potřebuji 4 vajíčka uvařená natvrdo, 30 dkg měkkého salámu, může být jakýkoli, třeba točený. Potřebuji kupovanou želatinu práškovou, která je speciálně na vaječnou tlačenku. Dále potřebuji 4 středně velké ster. okurky a jednu středně velkou cibulku. Nesmí mi chybět malá skenička majolky a kostka masoxu. Ster. hrášek s mrkvi přecedím a doplním vodou na 250ml. do které dám kostku masoxu a nechám to vařit tak dlouho, až kostka masoxu se rozpustí. Mezitím si nakrájím všechny suroviny na kostičky, želatinu dám do hrnečku s 6 lžícemi vlažné vody ji rozmíchám. Do želatiny přidám nálev ze sklenice, kterou jsem vařila s masoxem. Všechny suroviny, které jsem si mezitím nakrájela a smíchala zaleji vlažnou směsi želatiny, přidám celou malou majolku a pořádně promíchám. Touto směs naplním do formy a nechám ztuhnout přes noc.




Segedínský guláš z hovězího masa

6. února 2012 v 3:17 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Na segedínský guláš používám raději hovězí maso, protože takhle chutná víc rodině. Potřebují kilo hovězího masa nakrájeného na kostky, které opepřím. Jednu středně velkou cibuli nakrájím na kostičky, zpěním na oleji, přidám maso, nechám ho osmahnout až pustí šťávu, popráším ho sladkou, mletou paprikou, přidám malý rajský protlak, kostku masoxu, jednu velkou sklenici ster. sladkokyselého zelí, které jsem si předtím propláchla studenou vodou. Doplním převařenou vodou na obsah akorát, ne řídký, ale ne hustý, přisladím cukrem tak, kdo jak má rád, já dávám tak 8 kostek cukru. Vařím v papiňáku cca 40 minut, podle masa, jaký je to kousek, někdy je tužší, tak 40 minut je akorát. Když je maso měkké, dochutím soli, pepřem nebo podravkou a zahustím světlou hotovou jíškou.


Pangasius s bramborem a salátem

4. února 2012 v 1:29 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Potřebujeme filé z Pangasiuse, které připravíme klasickým způsobem. Filé osolíme a obalíme v trojobalu (mouka, rozšlehaná vejce, strouhanka). Uvaříme brambory v osolone vodě s kmínem, které si po uvaření rozšťoucháme. Na salát jsem použila dvě rajčata nakrájená na kostičky, dvě středně velké ster. okurky, jednu středně velkou cibulku, majolku, sůl, pepř, cukr. Rajčata, okurky a cibulku jsme nakrájela na kostičky, smíchala s 3 lžícemi majolky, dvěma lžícemi laku z okurek, osolila, opepřila, přidala trošku moučkového cukru.


Hrachová polévka

4. února 2012 v 1:18 | Madlenka |  Polévky
Na hrachovou polévku potřebujeme sklenici sterilovaného hrášku i s nálevem, jednu kostku masoxu, trošku sladké mleté papriky, sůl, pepř na dochucení, světlou hotovou jíšku na zahuštění, máslo.
Do kastrolku si dám kousek másla, necham rozehřát, posypu troškou sladké, mleté papriky, zaleji ster. hráškem i s nálevem, doplním převařenou vodou z konvice do objemu, který potřebuji. Přidám masox nechám povařit tak, aby se mi rozpustil masox a hrášek zůstal celý, zahustím světlou hotovou jíškou. Podávám s krutonky ( housku den, dva starou nakrájím na kostičky a osmažím).


Gulášová polévka falešná

2. února 2012 v 4:27 | Madlenka |  Polévky
Na polévku si připravíme cibulku na kostičky nakrájenou, na ní osmáhneme na kostičky nakrájený měkký salám, nebo párek na plátky, jak kdo má rád. Přidáme sladkou papriku, gulášové koření, zalijeme převařenou vodou, přidáme kostku masoxu, brambory na kostky nakrájené a necháme povařit. Dochutíme soli, pepřem, posypeme majoránkou, podle potřeby zahustíme světlou jíškou.


Plněná sekaná s vejci a párky

2. února 2012 v 4:08 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Na sekanou potřebujeme kilo mletého masa, jednu rovnou lžíci Podravky, jednu rovnou lžičku kari koření, dvě vejce. Olej smíchaný s grilovacím kořením na potření sekané. Sekanou v míse smícháme s přísadami, zahustíme podle potřeby jednou až dvěmi lžícemi hladké mouky. Dáme na vál vysypaný hladkou moukou, válečkem si uděláme plát, potřeme připraveným olejem smíchaným s grilovacím kořením. Pokládáme uvařenými vejci, párky, srolujeme a dáme na plech vymaštěný olejem péct přikryté druhým plechem. Kontrolujeme pečení, a podle potřeby podléváme převařenou vodou po lžících, abychom měli výpek.




Česneková polévka

2. února 2012 v 3:28 | Madlenka |  Polévky
Na cibulce osmahnu zbytky nakrájeného nadrobno salámu (doma jsem měla šunkový, sedlácký a nožičku párku). Přidám nastrouhaný česnek, jelikož ho mám nastrouhaný z mrazáku, tak ho přidávám dle oka, podle toho, jak chci, aby polévka byla silná. Zaleji převaženou vodou, přidám kostku masoxu, nechám dojít k varu. Pak přidám koupenou mraženou zeleninu Exclusive( to je ta, která je mixovaná nadrobno). Popřípadě osolím, opepřím, nakonec rozkvedlám vejce ve studené vodě a rozkvedlám v polévce. Polévku podávám s krutonky a nastrouhaným sýrem eidam.