Březen 2012

Holandské řízky

23. března 2012 v 0:28 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Na holandské řízky budeme potřebovat 1/2 kg. mletého masa, mléko cca 1.5 dcl, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíci strouhanky, 2 vejce, 20 dkg strouhaného sýra, půl lžíce podravky, půl lžičky kari koření. Strouhanku na obalení řízků. Olej na smažení řízků.
Všechny suroviny na holandské řízky promícháme v míse, pak jen rukama tvoříme řízky, tak jak jsme zvyklí, obalíme je ve strouhance a dáme je smažit, nebo jak jsem to udělala já na plech do horkého oleje dělat v troubě. Podávala jsem je se šťouchanými brambory a tatarskou omáčkou, ale jsou dobré jen tak s chlebem a hořčici, nebo houskou.


Fazolový guláš s masem a vrtulkami

21. března 2012 v 22:56 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Na fazolový guláš budeme potřebovat 2 konzervy ster. bílých fazolek v rajském nálevu, dále maso, i když jsem vlastně maso použila k fazolkám na zkoušku. Pak budeme potřebovat cibuli, olej, 1 kostku masoxu, sladkou mletou papriku, čtyřbarevný pepř, a pak jsem opět použila koření česnek s chilli.
Nejdříve jsem si nakrájela na kostičky maso, opepřila ho. V papiňáku jsem na oleji osmahla cibulku, na ní jsem přidala maso, osmahla jsem ho opět, až pustilo šťávu, pak jsem maso zaprášila paprikou, podlila vodou, kterou mám vždy připravenou ve varné konvici převařenou a ještě horkou. Přidalala jsem kostku masoxu, dochutila kořením a přidala 2 konzervy bílých fazolek i s nálevem. Tlakový hrnec jsem zavřela a nechala guláš vařit podle tuhostí masa, doporučuji vařit 30-40 minut. Pak jsem guláš jen zahustila světlou hotovou jíškou. Podávala jsem guláš s těstovinami (vrtulky), a překvapilo mě, že guláš takto podávaný s touto přílohou byl moc dobrý.


Zapečené brambory s kořením česnek a chilli

19. března 2012 v 1:14 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Na zapečené brambory potřebujeme: Kilo uvařených ve slupce brambor, 1 točenou podkovu, 1 větší cibuli, 1/2 sklenice jemného kečupu, 1 bílý jogurt, 3 vejce vařená, 250 polotučného mléka, 3 vejce syrová, sůl, pepř čtyřbarevný nebo stačí normální, směs koření česnek s chilli nebo popřípadě jiné, jak co komu vyhovuje, olej. Postup: Brambory předem uvařené a vychladlé nakrájíme na plátky, ty dáme na pekáček vymaštěný olejem. Brambory osolíme, opepříme a posypeme kořenící směsi česnek s chilli. Dáme na ně směs, kterou jsme si předem připravili tak, že na pánvi zvlášť jsem si osmáhla cibulku, pak točený salám, a to vše jsem zalila kečupem, chvilku nechala podusit, pak směs dala na brambory, na tuto směs jsem pokládla 3 vejce, které jsem si nakrájela na plátky, ty jsem osolila. Poslední vrstvu tvořily opět brambory, které jsem osolila, opepřila a opět posypala kořenící směsi česneku a chilli. Nakonec jsem v půl litrovém hrnečku rozklepala 3 syrová vejce, přidala 250 ml. mléka a 1 jogurt, tuto směs promíchala a polila s ní brambory. Nechala to celé pod pokličkou zapéct 60 minut při teplotě 150 stupňů. Ke konci bez poklice zapékala tak 15 minut.


Dort jahodový z Be-be sušenek

18. března 2012 v 22:30 | Madlenka |  Moučníky
Na dort potřebujeme: 3 balíčky světlých sušenek Be-be, 1 čerstvé máslo, 5 lžic moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink, 3dcl vody, 1 lžíci kakaa, 1 žloutek, cukrářské piškoty, 1 malý jahodový kompot, 1 dortové želé Dr. Oetkera.
Postup:
3dcl vody, 1 vanilkový pudink a 1 vanilkový cukr se za stálého míchání svaří. Nechá vychladnout. Mezitím utřeme 20 dkg. čerstvého másla s 5 lžícemi moučkového cukru a 1 žloutkem. Studený pudink smícháme s tímto kremém. Polovinu obarvíme kakaem. Sušenky vždy spojujeme kremém po dvou a krém střídáme. Sušenky jsem ukládala podle inspirace, kterou s linkem uvedu. Je to i s návodem na videu. Akorát, že jsem z toho nechala jen to ukládání sušenek na dort, jinak krém jsem dělala jiný, ne ten jak uvedu v linku.

Inspiraci jsem čerpala viz. zdroj: http://ekucharka.net/jahodovy-dort-ze-susenek-bebe


Čočka s točeným salámem

15. března 2012 v 1:15 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Budeme potřebovat čočku, kterou si na sítku propláchnu studenou vodou a nechám v míse nabobtnat přes noc, ale klidně k tomu postačí i hodina přes den. Pak čočku opět propláchnu ve studené vodě, opět namočím do nové studené vody. Mezitím si nakrájím na kostičky cibulku, salám točený, podkovu celou na kostky, z Globusu. Čočku dělám v tlakovém hrnci, takže si na 4 lžících oleje osmahnu cibulku, přidám nakrájený salám, který taktéž osmahnu. Přidám čočku s vodou, vodu ještě přidám, abych měla čočku ponořenou, zamíchám, přidám kostku masoxu, a nechám v tlakovém hrnci vařit 20-30 minut. Potom čočku jen dochutím, mě se osvědčilo koření v mlýnku česnek a chilli, ale každý si to dochutí podle svého. Nakonec čočku zahustím hotovou, světlou jíškou, a nechám ještě 5 minut povařit.


Bramborové knedlíky plněné salámem se zelím

14. března 2012 v 0:31 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Na knedlíky budeme potřebovat 750g. uvařených den předem brambor, 350g. hrubé mouky, 1 vejce, 1/2 kávové lžičky soli, 1 kávovou lžičku prášku do pečiva. Na náplň budeme potřebovat točený salám, dávám 1 podkovu kupovanou v Globusu. Nejdříve si umelu salám, na ručním kuchyňském mlýnku se mi to dělá nejlépe. Ze salámu si lžíci nabírám kousky a udělám kuličky, dělají se velmi snadno, nic víc k tomu nepotřebujeme. Umelu si brambory, které smíchám s moukou, vejcem, soli a práškem do pečiva. Udělám váleček, nakrájím z něj kousky do kterých pak zabaluji salám, knedlíky ve tvaru kuliček vyválím v hladké mouce. Vařím pod pokličkou cca 8 minut od vyplavání knedlíků na povrch. Zelí si propláchnu, nechám vařit bez pokličky, k němu přidám cca 9 kostek cukru, 1 cibuli nakrájenou na kostičky, půl kávové lžičky soli, 1 lžíci oleje. Když je zelí měkké, tak ho zahušťuji světlou, hotovou jíškou.


Španělský ptáček

13. března 2012 v 4:08 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Potřebujeme maso, použila jsem vepřové, které si nakrájím na plátky, naklepu, opepřím, potřu plnotučnou hořčici, na to pokládám salám, nebo dávám párek, a ster. okurku, vajíčko nedávám. Maso spíchnu jehlami. Když je ptáčků více, a je to z vepřového masa, tak je dělám na plechu, kde si osmažím cibulku, přidám maso, nechám ze všech stran opéci. Podliji trochu vodou, přidám kostku masoxu, a nechám pod pokličkou péci. Podlévám vypečenou šťávou a doleji převařenou vodou dle potřeby. Nakonec omáčku zjemním polotučným mlékem, nebo jogurtem, a zahustím hotovou světlou jíškou, případně ještě dochutím podravkou, pepřem.


Čínské nudle v omáčce z mletého masa

9. března 2012 v 1:06 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Na omáčku potřebujeme mleté maso, třeba, když nám zbude, pokud děláme den předtím plněné papriky. Na pekáči si na oleji osmahnu nakrájenou cibulku, přidám anglickou slaninu nakrájenou na kostičky, když ji mám, osmahnu, ale nemusí být, je to pro lepší chuť. Na to dám mleté maso, které mám ochucené z předchozího dne (tymián, majoránka, podravka,vejce), které podleji vývarem z půl kostky masoxu, který jsem si připravila předem. Maso přikryji druhým pekáčkem a nechám zapékat. Po 15 minutách si maso zkontroluji, pořádně si promíchám, aby se mi nedělala ucelená vrstva, ale takové hrudky, přidám kečup, případně podliji vodou a nechám péct 60 minut pod pokličkou. Maso kontroluji a promíchávám. Po uplynutí hodiny, dochutíme si omáčku, podle toho, jak to každému vyhovuje. Podávám s čínskými nudlemi, které jsem si mezitím stačila uvařit, scedit a prpláchnout horkou vodou. K této omáčce se hodí špagety a jakékoli těstoviny.


Bábovka z mikrovlnné trouby

9. března 2012 v 0:42 | Madlenka |  Moučníky
Touto bábovkou jsem se inspirovala z těchto stránek, uvádím zdroj: http://www.labuznik.com/recept/prakticka-lyzicova-babovka/. V receptu jsem postupovala stejně, akorát jsem dala méně o 1 lžíci cukru, místo jednoho vejce jsem dala dvě, kde jsem nejdříve zvlášť ušlehala bílky, a ty přidala do těsta nakonec. Také bych dala místo celého prášku do pečiva příště půlku prášku do pečiva. Z mé osobní zkušenosti bych přidala více oleje, nebo Hery cca o dvojnásobek, bábovka bude vláčnější, přišla mi trochu suchší. Také jsem upravila dobu dělání bábovky, kterou jsem zvýšila na 10 minut.
Můj výsledný efekt bábovky:


Plněný paprikový lusk mletým masem

7. března 2012 v 23:41 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Potřebujeme papriky na plnění mletým masem (množství paprik si zvolíme podle potřeby), které očistíme od semínek vevnitř, opláchneme ve studené vodě. Dále potřebujeme mleté maso, které jsem ochutila tymiánem, podravkou a majoránkou, přidala dvě celá vejce. Maso pořádně zpracovala. Masem jsem naplnila papriky. Na pekáč jsem nalila olej, na kterém jsem osmažila na kostičky nakrájenou cibulku, zaprášila mletou sladkou paprikou, zalila vývarem z kostky masoxu, přidala kečup, vložila papriky, přikryla druhým pekáčem a nechala v troubě péct cca 1 hodinu na 150 stupňů v elektircké troubě. Během pečení jsem dolévala převařenou vodou z rychlovarné konvice, abych si udržovala šťávu, a otáčela papriky. Pak jsem jen dochutila omáčku soli, pepřem dle potřeby, přidala do omáčky zakysanou smetanu. Nakonec jsem omáčku zahustila světlou hotovou jíškou. Nechala ještě 5 minut v troubě dopéct, bez přikrytí. Podáváme s rýži nebo houskovým knedlíkem.


Bramborový guláš s bílými fazolkami

6. března 2012 v 21:54 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Na bramborový guláš s bílými fazolkami potřebujeme:
Nakrájené na kostky brambory, které okmínuji, točený salám ( já dávám podkovu) kupovanou v Globusu, cibuli, mletou sladkou papriku, gulášové koření ( ale nemusí být), 1 kostku masoxu, 1 malou konzervu ster. bílých fazolek v nálevu, olej, na zahuštění světlou hotovou jíšku.
Na oleji osmahnu cibulku na kostičky nakrájenou, přidám nakrájený točený salám, osmahnu, popráším mletou sladkou paprikou. Zaliji převařenou vodou z rychlovarné konvice. Přidám lžičku gulášového koření, kostku masoxu, syrové nakrájené brambory na kostky. Nechám povařit půl hodiny, přidám konzervu ster. bílých fazolek, opět nechám povařit, a nakonec to zahustím hotovou světlou jíškou. Kdo má rád, může si to ochutit zakysanou smetanou.


Jablíčková roláda

5. března 2012 v 22:31 | Madlenka |  Moučníky
Na plech dáme pečící papír,ten vymažeme a vysypeme moukou.Nastrouháme asi 4 jablka větší,
aby byl papír pokrytý.Posypeme skoř.cukrem,dáme ořechy,nebo kdo rád i rozinky.Uděláme ze 4 vajíček roládu.
Ušleháme 4 bílky do tuha,4 lžíce cukru krupice,4 žloutky a 4 lžíce polohrubé mouky.Nalijeme na jablka
a dáme péci asi na 200 °C do růžova.Potom ještě teplý překlopíme piškotem dolů a stáhneme papír z jablek a smotáme.


Velmi jednoduchý tuňákový salát s kukuřici

5. března 2012 v 22:12 | Madlenka |  Ostatní
Na salát potřebujeme: 1 konzervu tuňáka ve vlastní šťávě, 1 malou konzervu ster. kukuřice bez nálevu, 125 g majolky, sůl, pepř, já mám ráda ještě navíc ten čtyřbarevný pepř, ale nemusí být. Tuňáka bez nálevu dáme do misky, vidličkou si ho rozdělíme, přídáme kukuřici bez nálevu, majolku, dochutíme soli, pepřem. Nejlepší je druhý den vychlázený z lednice, ale je možno ho konzumovat hned.


Hovězí guláš

4. března 2012 v 19:51 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Potřebujeme kilo hovězího masa předního, které nakrájíme na kostky, opepříme. Na oleji osmahnu cibulku v papiňáku, přidám nakrájené kostky masa, nechám pustit šťávu, zapráším mletou sladkou paprikou, zaliji vodou, přidám kostku masoxu, nakrájím na kostičky červenou papriku, ale nemusí být, přidám utřený česnek. Nechám vařit v papiňáku podle tuhosti masa 30-40 minut nejvíce. Pak ochutnám, popřípadě dochutím čtyřbarevným pepřem, majoránkou. Zahustím světlou hotovou jíškou. Podávám s rýži nebo s kolínkami.


Dort zastudena, tvarohový z cukrářských piškotů

3. března 2012 v 23:06 | Madlenka |  Moučníky
Na dort potřebujeme 1 balíček cukrářských piškotů, 2 vaničky tučného tvarohu, 120g. moučkového cukru, 2 celá vejce, 120g. rozměklého čerstvého másla, 2dcl. vařícího mléka, 1 mletou želatinu (stejnou, která je na vaječnou tlačenku). Dále budeme potřebovat 2 malé broskvové kompoty, 2 malé meruňkové kompoty, 2 lžíce kakaa. Na želé: 250ml. vody z kompotu meruňkového, 2 kostky cukru, 1 vanilkový pudink.
Do šlehače dáme 2 celá vejce, cukr, šleháme, postupně přidáváme máslo, tvaroh. Do předem nabobtnalé želatiny, kterou si rozpustíme v hrníčku s 5 lžícemi teplé vody, nalijeme 250 ml. vařícího mléka a mícháme, tak dlouho, až se nám želatina v něm krásně rozpustí. Tuto vlažnou směs přidáme k tvarohové směsi a ve šlehači ušleháme. Půlku si odebereme, druhou půlku obarvíme 2 lžícemi kakaa a taktéž ušleháme. Na dno dortové formy jsem dala tmavou tvarohovou směs, abych si mohla kolem dortové formy postavit cukrářské piškoty, u kterých jsem vždy uřízla kulatý konec. Tyto konce jsem pak použila hned na vyložení dortové formy. Na to jsem přidala vrstvu kompotových meruněk. Na tuto vrstvu jsem nalila světlou tvarohovou směs, opět vyložila piškoty, které doporučuji nakrájet na kousky, lépe se ukládají po celé ploše dortové formy. Na to dala vrstvu kompotovaných broskví. Ty jsem si namačkala do směsi tak, aby byly v ní překryté. Dort jsem dala přes noc chladit. Druhý den jsem si udělala želé z 1 pudinku, který jsem rozmíchala ve 100ml. vody, a dala povařit do zbytku vody z kompotu 250 ml. s 2 kostkami cukru. Zatímco se mi želé chladilo, na dort jsem dala vrstvu nakrájeného kompotu z meruněk. Ty pak jsem přelila teplým želé.


Zapečený pangasius

3. března 2012 v 1:40 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Potřebujeme
1 kelímek bílý jogurt
10 dkg sýra eidam
1 lžička citronová šťáva
1 cibule
4 ks pangasius rybí filety
1 stroužek česneku
1 lžička vegeta
1/2 lžička kari
2 ks vejce
sůl, pepř

Rybu osolíme, opepříme. Na vymazaný plech olejem dáme nadrobno nakrájenou cibuli, na to vrstvu ryby, pokáme citronem, pomažeme česnekem. Posypeme 1 lžičkou vegety, 1/2 lžičkou kari. Vejce rozšleháme v jogurtu, zalijeme rybu, pospyeme nastrouhaným sýrem a necháme zapéct při 150 stupních cca 30 minut. Podáváme s hranolky nebo brambory.


Živáňská z jednoho plechu

3. března 2012 v 0:44 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Nakrájím nadrobno cibulku, dám do vymaštěného olejem plechu, na to plátky nebo nudlíčky vepřového masa, jak je libo.

Já dala plátky masa, které jsem osolila, opepřila, posypala sladkou mletou paprikou a potřela plnotučnou hořčici. Na to

jsem nakrájela papriky na kostičky, měla jsem tři ( žlutou, zelenou a červenou). Z mrazáku jsem vyndala česnek, ten jsem

měla nastrouhaný, tak jsem ho jen nakrájela ve vrstvách po celé ploše. Rajčata spařená a oloupaná tři, jsem nakrájela a

také pokladla na plech. Pak jsem přidala párky, které jsem si nakrájela na špalíčky a každý špalíček po obou okrajích

nařízla do kříže. Nakrájené syrové brambory jsem pokladla na plech a posypala jsem to podravkou, podlila vodou a dala

to zapéct na 150 stupňů C. Občas promíchala, maso obracela, občas přilila vodu převařenou z rychlovarné konvice, a

dochutila barevným pepřem a trochu dosolila. Nakonec zahustila maličko světlou hotovou jíškou, jen zlehounka posypala

jíškou a nechala ještě 5 minut zapéct.


Hrníčkový houskový knedlík

2. března 2012 v 23:51 | Madlenka |  Ostatní
Potřebujeme tři housky, nebo rohlíky, nebo toustový chléb, mám také na tyto knedlíky, toustový chléb vyzkoušený. Toustového chleba, asi 12 krajíců. Dále potřebujeme dvě vejce, které rozdělíme na bílky, ty vyšleháme zvlášť, žloutky dáme do misy, kde přidáme nakrájené pečivo na kostky. Zamícháme, zalijeme hrníčkem polotučného mléka, osolíme, půl kávové lžičky bude stačit, dáme jednu rovnou lžičku kypřícího prášku do pečiva. Přidáme hrnek polohrubé mouky a nakonec vmícháme bílky. Tuto hmotu plníme 4 hrníčky, které jsme si nejdříve vymazali čerstvým máslem, nebo rostlinným máslem, také nevadí. Hrníčky plníme asi do 3/4 jejich výše. Při vaření nabydou. Klasickým způsobem je dám do hrnce s vařenou vodou. Vody musí být tolik, aby sáhala do 1/4 hrníčků, přikryji pokličkou, ne úplně a nechám vařit 35 minut přikryté. Po vyndání, nakrájím plátky obyčejnou nití. Dnes jsem zkoušela tyto knedlíky dělat v mikrovlné troubě, ale mě přijdou víc gimové, než ty, které dělám klasickým způsobem. Ovšem oproti klasickému způsobu se ušetří viditelně doba dělání knedlíků z 35 minut na 13 minut v mikrovlnné troubě nastavené na nejvyšší stupeň u mě je to 700. Při přípravě knedlíků v mikrovlnné troubě, se hrníčky v polovině doby dělání musí otočit, aby se udělaly rovnoměrné knedlíky.


Křenová omáčka s masovými kuličkami a houskovým knedlíkem

2. března 2012 v 23:07 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Na křenovou omáčku jsem použila vývar, může být z masoxu,
  • dále jsem přidala kupovaný ster. Krenex,
  • nechala povařit s bobkovým listem, černým pepřem a novým kořením.
  • Tohle koření dávám do vajíčka na čaj, abych ho jen vyndala a nemusela pracně sbírat koření z omáčky.
  • Omáčku jsem dochutila podravkou, zamíchala do ní bílý jogurt s mlékem (kelímek bílého jogurtu, kelímek mléka).
  • Na dochucení jsem také přidala do omáčky čtyřbarevný pepř.
  • Do omáčky jsem přidala předem připravené, opečené, masové kuličky z mletého masa, a nechala povařit. Nakonec jsem omáčku zahustila hotovou světlou jíškou.


Tvarožník

2. března 2012 v 2:31 | Madlenka |  Moučníky
Suroviny na těsto:
300 g. hladké mouky
160 g. rostlinného tuku
80. g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
2 žloutky
tuk rostlinný a hrubá mouka na vymazání plechu, nebo dortové formy
Náplň:
500 g. měkkého tučného tvarohu
200 g. moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 celé vejce
2 bílky
rozinky
Z těsta vyválíme placku válečkem a přeneseme jej na plech, nebo do dortové formy, které jsme vymazali rostlinným máslem a posypali hrubou moukou. V mém případě používám spíš strouhanku, kterou jsem si přesela přes sítko. Těsto dáme na 10min. zapéci do trouby vyhřáté na 100 stupňů celsia. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň, kterou mixuji, a kterou naliji na zapečené těsto. Toto těsto s náplni peču opatrně, nejdříve při teplotě 100 stupňů celsia cca 1 hodinu, pak při teplotě 125 stupňů celsia nechám péci další půl hodinku. Když těsto nabude a je vidět, že zrůžovělo, tak přidám teplotu na 150 stupňů celsia a dopeču do růžová. V mé elektrické troubě to trvá tak cca dalších 15 minut.