Květen 2012

Rizoto

25. května 2012 v 2:50 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Potřebujeme 30 dkg. rýže
  • točený salám (dávám 1 podkovu z Globusu)
  • 1 cibuli
  • 1 konzervu rajčat v konzervě
  • 1/2 sáčku mražené zeleninové směsi
  • 3 lžíce kečupu
  • sůl, pepř
  • 2 lžičky sladké, mleté papriky
  • 1/2 kostky masoxu
  • trochu hotové světlé jíšky na zahuštění
  • Rizoto dělám nejraději, když mi zbyde rýže, jinak rýži připravuji tak, že ji propláchnu na sítku ve studené vodě, dám do vymazené olejem varné, skleněné mísy, zaleji 1/2 l. vývaru z 1 masoxu, a to celé nechám v troubě přikryté péct 1/2 hodiny při 150 stupních
  • Tohle rizoto je taková rychlovka, ve větším hrnci nechám na oleji zpěnit cibulku, přidám točený salám, zapráším mletou, sladkou paprikou, podleji vodou, přidám konzervu rajčat, zeleninovou směs, kečup, sůl, pepř, masox a nechám podusit. Nakonec přimíchám rýži, a podle toho, jak mám směs hustou buď zahustím troškou světlé, hotové jíšky, nebo někdy ani není potřeba.

Salát z červeného zelí

25. května 2012 v 2:29 | Madlenka |  Ostatní
  • Potřebujeme
  • 1 velkou sklenici červeného zelí
  • 1 majolku 250 ml.
  • 1/2 skleničky malé krenexu (nebo méně, podle osobní chuti)
  • 1 cibuli
  • 1 menší červenou syrovou papriku
  • 25 dkg. měkkého salámu, může být točený, nebo, kdo chce mít salát lepší, tak šunkový salám apod.
  • 4 uvařená vejce
  • sůl, pepř
  • Zelí jsem scedila, propláchla asi 3x vodou (stačí objem vody, co má sklenice od zelí)
  • Pořádně jsem zelí vymačkala, pokrájela, dala do mísy
  • Do mísy přidala ostatní suroviny nakrájené na kostičky, pořádně promíchala s majolkou a krenexem, osolila, opepřila a nechala vychládnout.

Obložené tousty

13. května 2012 v 2:56 | Madlenka |  Chlebíčky

Špagety se salámem

9. května 2012 v 23:45 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Nejdříve jsem v osolené vodě, s přídavkem jedné lžíce oleje, uvařila špagety ( používám teď místo špaget, silnější čínské nudle, co se prodávají v kostkách, chutnají mi víc, a lépe se mi vaří)
  • Těstoviny jsem scedila
  • Mezitím na pánvi se 4 lžícemi oleje jsem osmáhla cibulku nadrobno nakrájenou, na ní přidala točenou globusáckou podkovu, ktrou jsem také nakrájela a nechala osmáhnout
  • Plechovku loupaných rajčat jsem vyklopila zvlášť, na talíř, omáčku přidala do salámové směsi na pánvi, přidala vodu, obsah jedné plechovky, nechala povařit, přidala do omáčky nakrájená rajčata, jeden čínský bujón, který jsem měla v lednici
  • Tuto směs jsem už ničím nedochucovala, ten bujón byl tak akorát
  • Nakonec jsem směs trošku zahustila světlou, hotovou jíškou

Toustové chlebíčky

9. května 2012 v 3:51 | Madlenka |  Chlebíčky



Salát z rajčat, okurky a papriky

9. května 2012 v 3:10 | Madlenka |  Ostatní
  • Na salát potřebuji jednu salátovou okurku hadovku
  • Rajčata, nejlepší jsou cherry (nejlépe chutnají)
  • Papriku červenou (stačí půlka velké)
  • 1 bílý jogurt
  • sůl, pepř, cukr moučka
  • Okurku oloupu, nakrájim na kostičky, rajčata taktéž a papriku jakbysmet
  • Vše smíchám dohromady, osolím, opepřím
  • Přidám 1 bílý jogurt, promíchám, dochutím cukrem

Zapečené brambory se salámem

9. května 2012 v 2:58 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Nejlépe si den předem uvařím brambory ve slupce (1kg)
  • Budu potřebovat, jednu točenou podkovu, nebo jakýkoliv měkký salám (50dkg.)
  • 1 cibuli nakrájenou na kostičky
  • Kečup dle chuti ( já dávám dle oka 1dcl.)
  • Koření: sůl, pepř (dávám čtyřbarevný a pepř česnek s chilli)
  • 1 bujónovou kostku zeleninovou
  • Olej na vymazání pekáčku
  • 3-4 čerstva vejce, která si rozmíchám s 250ml. mléka
  • Nejdříve si nakrájím cibulku, nechám ji na 3 lžícich oleje osmahnout na pánvi
  • Přidám salám, který si nakrájím na kostičky, nebo podlouhlé nudlíčky, kdo jak má rád, mohou být plátky, osmáhnu
  • Do pánve se salámem vmíchám kečup, ještě prohřeju s bujonovou, zeleninovou kostkou, aby se mi tato v této směsi rozpustila, nechám vychladnout
  • Mezitím oloupu brambory, nakrájím na plátky, špalíčky, kostičky, kdo jak má rád
  • Pekáček si vymažu olejem
  • Pokládám vrstvu brambor, kterou osolím, opepřím
  • Další vrstvu tvoří salámová směs
  • Na salámovou směs pokladu opět brambory, které opět osolím a opepřím
  • Vše zaliji 3-4 vejci rozšlehanými ve 250 ml mléka
  • Nechám 30 minut zapéct přikryté
  • Dalších 10 minut brambory odkryji a nechám zapéct bez přikrytí
  • Podávám se ster. okurkou a salátem ( já udělala salát okurkovo - rajčatový s paprikou a jogurtem)

Vepřový vrabec se zelím

6. května 2012 v 18:30 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Potřebujeme 1kg. vepřového masa, nejlepší je krkovička nebo plec, ale já použila kýtu
  • Maso nakrájíme na kostky
  • Osolíme, opepříme, použila jsem čtyřbarevný pepř a pepř ( česnek a chilli), zaprášíme 1 lžičkou mleté sladké papriky
  • Přidáme prolisovaný česnek, kmín, 1 cibuli nakrájenou na kostičky a 1 lžíci oleje, vše promícháme
  • Maso dáme do vymazaného pekáčku, přikryjeme a dáme péct
  • Maso podléváme během pečení
  • Ke konci maso zahustíme hotovou světlou jíškou
  • Zelí jsem použila sterilované, připravuji ho tak, že zelí scedím, propláchnu studenou vodou, asi třemi sklenicemi vody, ve kterém bylo ster. zelí.
  • Zelí nechám vařit, zaleji ho vodou, (stačí jedna sklenice vody od použitého ster. zelí )
  • Přidám do zelí 1 cibulku nadrobno nakrájenou, 1 lžičku soli
  • 10 kostek cukru
  • Zelí nechám povařit hodinu, odkryté
  • Nakonec zahustím světlou, hotovou jíškou
  • Knedlíky používám houskové, hrníčkové, recept zde na blogu najdete.
  • Hodí se také knedlíky bramborové


Makovník

5. května 2012 v 22:29 | Madlenka |  Moučníky
  • Potřebujeme:
  • 1 sklenici máku
  • 2 sklenici moučkového cukru
  • 1 sklenici oleje
  • 3 sklenice polohrubé mouky
  • 3 vejce ( bílky ušlehat zvlášť)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 sklenice mléka
  • Žloutky mixovat s vanilkovým cukrem, postupně přidávat, moučkový cukr a další ingredience, a nechat mixovat v mixeru
  • Nakonec přidat sníh z bílků, lehce vmíchat do těsta
  • Těsto nalít do vymazané a hrubou moukou vysypané formy.
  • Péct při 150 stupních (moje elektrická trouba) 40 minut.

Bramborové knedlíky plněné kompotovanými broskvemi a meruňkami

5. května 2012 v 2:38 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Na bramborové těsto potřebujeme
  • 75dkg. uvařených ve slupce brambor
  • 35 dkg. hrubé mouky
  • 2 vejce
  • Půl lžičky soli
  • Půl lžičky prášku do pečiva
  • Všechny suroviny řádně zpracujeme, rozdělíme na dvě půlky
  • Z každé půlky vyválíme podlouhlou šišku, ze které krájíme kousky
  • Každý kousek rozválíme a pokládeme ovocem ( já zvolila kompotované meruňky a broskve)
  • Uděláme si knedlíky, které vyválíme v hladké mouce
  • Necháme vařit ve vařící vodě pod pokličkou
  • Vaříme asi 8minut od vyplávání knedlíků na povrch
  • Bramborové knedlíky plněné meruňkami
  • Bramborové knedlíky plněné broskvemi

Vaječné karbanátky

5. května 2012 v 0:56 | Madlenka |  Ostatní
  • Na karbanátky potřebujeme 6 vajec natvrdo uvařených
  • 1.5 dcl mléka s 1 lžíci hladké mouky, to dohromady svaříme
  • Do této směsi přidáme vajíčka nakrájena na kostičky
  • Dále přidáme 2 lžíce strouhanky
  • Sůl, pepř, vše podle chuti, pořádně promícháme a tvoříme karbántky
  • Ty obalíme v polohrubé mouce, následně v rozkvedlaných vejcích a strouhance
  • Necháme smažit po obou stránach

Fazolkový guláš s debrecínskou klobásou

5. května 2012 v 0:39 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Na guláš potřebujeme 40dkg. bílých fazolek
  • 50 dkg. debrecínské klobásy
  • 1 větší cibuli
  • 1 konzervu loupaných rajčat v rajské omáčce
  • 1 masox
  • 1 středně velkou červenou syrovou papriku
  • 4 lžíce kečupu
  • 2 lžičky sladké papriky
  • Olej, pepř, (já používám dva druhy pepře), pepř čtyřbarevný a pepř chilli s česnekem, oba v mlýnku
  • Světlou, hotovou jíšku
  • Fazolky propláchneme, a necháme nejlépe přes noc ve studeně vodě, kterou pak slijeme, fazolky opět propláchneme.
  • Na oleji osmahnu cibulku nadrobno nakrájenou, přidám debrecínskou klobásku, nakrájenou na kolečka, kterou taktéž osmahnu.
  • Z konzervy vyndám loupaná rajčata nakrájím na plátky a přidám s nálevem do hrnce, zamíchám.
  • Přidám dvě lžičky sladké papriky, 1 masox, 4 lžice kečupu, nakrájenou syrovou papriku na kostičky, vše promíchám.
  • Přidám bílé fazolky, vodu, asi tolik, abych měla požadované množství, počítám s tím, že se mi voda vyvaří.
  • Vše vařím v tlakovém hrnci celou hodinu.
  • Pak jen zahustím světlou, hotovou jíškou.

Listový závin plněný šunkou a sýrem

4. května 2012 v 1:56 | Madlenka |  Ostatní
  • Potřebujeme listové těsto, které rozválíme na plát, jak jsme zvyklí dělat závin.
  • Listové těsto potřeme rozpuštěnou Ramou, ( může být i čerstvé máslo), ale takhle je to dietnější, a mně to víc chutná.
  • Plát vymazaný rozpuštěnou Ramou, vysypeme tence strouhankou.
  • Pokládáme plátky šunky, nebo jakéhokoli šunkového salámu.
  • Potřeme hořčici.
  • Na to pokládáme vrstvu sýra.
  • Potřeme kečupem.
  • Svineme závin.
  • Dáme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Závin potřeme mašlovačkou rozpuštěnou Ramou.
  • Necháme péct 20 minut při 150 stupních C.

Broskve v listovém těstíčku

4. května 2012 v 1:39 | Madlenka |  Moučníky
  • Potřebujeme 2 konzervy kompotovaných broskvi, které scedíme.
  • Plátek listového těsta, rozválíme.
  • Rozpustím si Ramu, kterou mašlovačkou natřu plát listového těsta
  • Plát listového těsta, natřený rozpuštěnou Ramou, vysypu slabě strouhankou.
  • Nakrájím na čtverečky, na každý dám půlku broskve
  • Zabalím broskev do těsta, potřu mašlovačkou rozpuštěnou Ramou.
  • Peču na plechu, který jsem vyložila pečícím papírem.

Rajská omáčka s masovými kuličkami

4. května 2012 v 1:26 | Madlenka
  • Potřebujeme na masové kuličky mleté maso, které nám třeba zbylo, když jsme dělali předchozí den sekanou.
  • Kuličky, obalím v hladké mouce a nechám přikryté do druhého dne v lednici, jestli nebudu dělat omáčku ve stejný den jako sekanou.
  • Na omáčku potřebujeme 1 velkou cibuli, kterou si nakrájím na kostičky a osmahnu na 4 lžících oleje.
  • Do omáčky přidám, kupovanou konzervu loupaných rajčat, ze které vyndám rajčata a ještě si je pokrájím nadrobno, teprve pak, je dávám i s omáčkou vařit.
  • Omáčku zředím příměřeně vodou, podle toho, jaké množství omáčky budu potřebovat.
  • Přidám kostku masoxu.
  • Do omáčky přidám ve vajíčku, které je jinak na čaj, ale já ho používám jen na koření, do kterého dávám koření jako je, bobkový list, nové koření a černý pepř, dám to povařit do omáčky, pak snadno vajíčko vyndám, aniž bych lovila koření v omáčce.
  • Omáčku trochu přisladím 5 kostkami cukru.
  • Přidám podle oka, a kdo jak mu chutná kečup, a nechám povařit 20 minut.
  • Pak přidávám masové kuličky, které povařím půl hodiny v omáčce.
  • Nakonec omáčku zahustím hotovou světlou jíškou.
  • Podávám s těstovinami, ale hodí se rýže i houskový knedlík.

Plněná sekaná roláda s vejci a mraženou zeleninou

3. května 2012 v 1:22 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Potřebujeme:
  • 1kg. mletého vepřového masa
  • 5 vajíček, které uděláme jako míchaná vejce, kde je dochutíme soli a pepřem
  • 1/2 sáčku mražené zeleniny na drobno nakrájené, nejlepší je kupovaná Exclusive
  • Mleté maso si připravíme tak, přidáme do něj syrové vejce,dochutíme ho podravkou, kari kořením, pepřem, (já přidávala čtyřbarevný pepř)
  • Na pomoučeném vále hladkou moukou, necháme vyvválet plát připraveného mletého masa
  • Na maso dáme vrstvu míchaných vajíček
  • Na to vrstvu mražené zeleniny
  • Zamotáme a necháme péct, já peču při 150 stupních v elektrické troubě jednu hodinu, ale doporučuji,aby si to každý nařídil podle toho jak zná svoji troubu a jak je zvyklý.
  • Sekanou pomažu směsi grilovacího koření, které smíchám s olejem
  • Při pečení podlévám troškou převařené vody

Zapečené těstoviny se špenátem

3. května 2012 v 0:46 | Madlenka |  Hlavní jídlo
Potřebujeme:
  • 40dkg. těstovin, které si předem uvaříme v osolené vodě s 1 lžici oleje, aby se nelepily
  • 1 zmrazený špenát, který si připravíme tak, že osmahneme cibulku, přidáme špenát, osolíme, podlijeme troškou vody, dáme 1 bujon Maggi, nebo kostku Masoxu, a necháme špenát udělat běžným způsobem.
  • Mezitím si na pánvi osmáhneme cibulku, přidáme nakrájený točený salám, dávám podkovu z Globusu, nebo může být jakékoli měkký salám, necháme osmahnout.
  • Pak smíchám těstoviny, špenát a salám, pořádně promíchám
  • K tomu přidám 4 vejce, které rozšlehám s mlékem v půl litrovém hrnečku
  • Tuto směs promíchám, dochutím čtyřbarevným pepřem, přidávám trošku pepře s česnekem a chilli, a trošku podravky
  • Na vymazaný olejem pekáč, směs naleju a nechám zapéct půl hodiny