Červen 2012

Rýžový, jahodový nákyp s jahodovým dresingem

28. června 2012 v 19:54 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 20 dkg. rýže propláchnuté ve studené vodě, dáme vařit v 500 ml mléka a 300 ml. vody s 1 vanilkovým cukrem.
  • Zatím si utřeme 3 žloutky s 5 lžícemi moučkového cukru a s 5 dkg másla.
  • Tuto směs smícháme s uvařenou, vychladlou rýži, do které vmícháme sníh ze 3 bílků.
  • Formu vymažeme Ramou, vysypeme hrubou moukou.
  • Polovinu rýže dáme na dno formy, na to dáme jahody ( je jedno, jestli čerstvé nebo mražené, které vyndáme dříve z mrazáku, nebo kompotované).
  • Poklademe druhou polovinou rýže.
  • Zapékáme zvolna přikryté v předem vyhřáté troubě. Nákyp podáváme teplý nebo studený (oboje je dobré).

Vanilkový pudink a rozmixované jahody s cukrem

27. června 2012 v 19:59 | Madlenka |  Ostatní
  • V půl litru mléka se 6 kostkami cukru uvaříme 1 vanilkový pudink, necháme vychládnout.
  • Plníme do skleniček, do kterých dáme vrstvu rozmixovaných jahod s cukrem.

Zapečené těstoviny s mletým masem

27. června 2012 v 16:31 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1/2 balíčků těstovin uvařit klasickým způsobem
  • 1/2 kg mletého ochuceného masa (dle vlastní chuti)
  • 1 větší cibule
  • 1 bílý jogurt
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • 1/2 kostky masoxu
  • kečup
  • 3 vejce
  • 250 ml. polotučného mléka
  • 5 - 10 dkg. strouhaného sýra eidamu
  • olej
  • Na oleji osmahnu cibuli, přidám ochucené maso a nechám chvilku restovat.
  • Pak přidám konzervu loupaných rajčat, kečup, 1 bílý jogurt, 1/2 kostky masoxu, to vše za častého míchání nechám podusit 30 minut.
  • Následně si vymažu olejem pekáček, pokladu ho vrstvou těstovin, na to dám vrstvu mleté směsi, končím druhou vrstvou těstovin.
  • Posypu ji strouhaným sýrem.
  • Do hrnečku si vyklepu 3 celá vejce smíchám s 250ml mléka, poliji celý povrch.
  • Nechám péct v troubě při 150 stupních C. 45 -50 minut přikryté. Posledních 10 minut dopékám pokrm odkrytý.

Karbanátky

26. června 2012 v 22:08 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Karbanátky:
  • 1kg. mletého masa
  • 1 lžíce rovná podravky
  • 1 lžička kari koření
  • 2 vejce
  • majoránka
  • olej na smažení
  • na obalení (hladká mouka, vejce a strouhanka)
  • Vše důkladně promíchat, tvořit karbanátky, obalovat v hladké mouce, vejcích, strouhance. Nechat smažit po obou stranách.


Rajská omáčka s vepřovým masem

24. června 2012 v 16:08 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. vepřového masa
  • 1 větší cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • 8 kostek cukrů
  • 1 masox
  • sůl, pepř,
  • (6 kuliček nového koření, 6 kuliček černého pepře, 2 bobkové listy) dávám do vajíčka co je na sypký čaj.
  • Hotová světlá jíška
  • Na oleji osmahnu cibulku, přidám maso pokrájené na kostky, které jsem si opepřila, osolila, nechám osmahnout, až pustí šťávu. Přidám konzervu loupaných nakrájených rajčat, kostku masoxu, cukr, vajíčko s kořením, doliji horkou vodou z rychlovarné konvice. Nechám vařit 30 minut v tlakovém hrnci. Nakonec zahustím světlou, hotovou jíškou, a ještě povařím 5 minut.

Pochoutkový salát

22. června 2012 v 21:45 | Madlenka |  Ostatní
  • Pochoutkový salát:
    10dkg. nastrouhaného nahrubo měkkého salámu
  • 2 nastrouhané ster. okurky
  • 2 vejce natvrdo uvařené a nastrouhané
  • 1 malá sklenička, kde je půl na půl ster. hrášek s mrkvi
  • 1/2 majolky 125 g.
  • 1 lžíce plnotučné hořčice (já ji mám doma smíchanou půl na půl s krenexem)
  • sůl, pepř, citron na zakapání (jen nepatrně).

Mexický guláš

22. června 2012 v 16:05 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Potřebujeme:
  • 3 konzervy ster. červených fazolek ve sladkokyselém rajčatovém nálevu,
  • 1 konzervu ster. loupaných rajčat (pokud jsou celá, nakrájet na kostičky)
  • 1/2 konzervy ster. kukuřice
  • kečup dle chutě
  • 1 červenou papriku nakrájenou na kostičky
  • 1 točenou podkovu
  • 1 kostku masoxu
  • pepř (já používám pepř s česnekem a chilli)
  • převařenou horkou vodu na zalití
  • olej
  • 2 cibule
  • 2 rovné lžičky sladké, mleté papriky.
    Postup:
    Na oleji osmahnu cibulku, přidám k ní nakrájený na kostičky salám, který osmahnu, popráším ho 2 lžičkami mleté, sladké papriky, zaliji převařenou, horkou vodou, (množství jedna plechovka od loupaných rajčat).
  • Přidám na kostičky nakrájenou 1 červenou papriku, 1 kostku masoxu, povařím chvilku.
  • Mezitím si scedím a opláchnu na sítku pod studenou vodou červené ster. fazole, nálev se do guláše nehodí.
  • Nakrájím si loupaná rajčata z konzervy, pokud jsou vcelku, přidám oboje do guláše, zaliji převařenou, horkou vodou, abych to měla celé ponořené, posypu pepřem dochuceným česnekem a chilli, kečupem.
  • Povařím, přidám půl konzervy ster. kukuřice. Pak už povařím jen chvilku a rovnou guláš zahustím světlou hotovou jíškou.

Zeleninový salát

22. června 2012 v 0:39 | Madlenka |  Ostatní
  • Nakrájený na kostičky šunkový salám, cherry rajčátka, červená paprika, ster. okurky, tvrdý sýr nastrouhaný najemno, půl malé plechovky ster. kukuřice, půl skleničky majolky, sůl, pepř. Vše smíchat dohromady. (Množství surovin každý ať dá, jak to má rád).
  • Nejlepší je aspoň jednu hodinu odstátý v ledničce.

Zapečený pangasius se zeleninou

21. června 2012 v 0:43 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Na vymazaný olejem plech, dám nakrájené na kostičky dvě cibule.
  • Na to dám plátky pangasiuse, kterého jsem osušila z vody, nakrájela pláty ryby na půlky.
  • Každý kousek ryby jsem osolila, opepřila, poprášila kari kořením ( s kořením můžete experimentovat, co komu chutná).
  • Následně, jsem na plátky pangasiuse dala na kostičky nakrájenou červenou papriku, stačí 1ks., na to nakrájené chery rajčátka na půlky, zakápala jsem to trošku citronem.
  • Pak jsem na každý plátek dala cik cak kečup.
  • Na to vrstvu 10dkg. tvrdého sýra nakrájeného na kostičky.
  • To celé jsem zalila 1 bílým jogurtem, který jsem rozmíchala v půl litorvém hrníčku, s množstvím mléka, které obsahově, je stejné, jak kelímek bílého jogurtu, a do toho rozklepala ještě 4 celá vejce, pořádně promíchala a zalila touto směsi rybu.
  • Nechala péct na plechu přikryté druhým plechem 40 minut při 150 stupních C.

Grilovací klobásky, jako hlavní chod

20. června 2012 v 23:35 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Koupený balíček tenkých grilovacích klobásek si usmažíme.
  • Podáváme se šťouchanými brambory, a s cibuli.
  • K tomu dávám plnotučnou hořčici, kterou si míchám půl na půl s krenexem (osvědčené a dobré).

Žemlovka

20. června 2012 v 23:27 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Potřebujeme:
  • 8 housek
  • 4 jablka
  • 2 vejce
  • 750ml. mléka
  • rozinky spařené ve vařící vodě
  • moučkový cukr se skořici
  • 6 lžic rozpuštěného čerstvého másla
  • olej na plech
  • Housky si rozdělíme na půlku, čtyři nakrájíme na kostičky, zalijeme 250ml. mléka, pokápeme 3 lžicemi másla, směs smícháme a dáme na olejem vymazaný pekáč, nebo do skleněné mísy.
  • Jablka nastrouháme nahrubo, vrstvu nastruhaných jablek dáme na vrstvu housek.
  • Tuto vrstvu jablek posypeme cukrem se skořici, kdo, jak má rád sladkou žemlovku, tak dá cukru méně nebo více.
  • Na to dáme vrstvu rozinek, u toho receptu rozinky nemám, ale s rozinkami je to lepší.
  • Nakonec dáme vrstvu dalších čtyřech housek pokrájených na kostičky, zalitých 250 ml. mléka, a pokapaných máslem.
  • Ve 250 ml. mléka rozmíchám 2 celá vejce a zaleji to celé.
  • Nechám péci přikryté 30 minut při 150 stupních C.

Segedínský guláš z vepřového masa

13. června 2012 v 16:31 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Segedínský guláš dělám jak z hovězího masa, tak z vepřového, postup je stejný, jak jsem už jednou v receptu tady na blogu uvedla: http://mademilia.blog.cz/1202/segedinsky-gulas
  • Jedná se o to, že rodině chutná víc segedínský guláš z hovězího masa, ale mi chutná jak z hovězího, tak z vepřového masa.

Výborný špenát s bramborem a volským okem

13. června 2012 v 16:21 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 mražený špenát
  • 1 cibule
  • 150 ml. polotučného mléka
  • 1/2 kostky masoxu, nebo zeleninového bujónu
  • 1 vejce
  • sůl
  • 1-2 lžíce světlé, hotové jíšky
  • 150 ml. vody
  • Do kastrolu si dám převařenou, vlažnou vodu do ní ponořím balíček mraženého špenátu, který si osolím a nechám vařit. Mezitím si nakrájím na kostičky cibulku, přidám ke špenátu.
  • Když je špenát řídký, přidám půl kostky masoxu, mléko rozkvedlané s vejcem, opět nechám povařit.
  • Nakonec do špenátu přidám na zahuštění 1-2 lžíce světlé, hotové jíšky.

Grenadýrmarš

11. června 2012 v 17:29 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 8 středně velkých vařených brambor
  • těstoviny fleky
  • 2 cibule
  • 1 podkova točeného salámu
  • olej
  • 2 lžičky mleté, sladké papriky
  • sůl, pepř, podravka
  • 2 syrová vejce
  • 250ml. mléka
  • Na oleji osmahneme cibuli, přidáme na kostičky pokrájený salám, mletou papriku, necháme zpěnit, přidáme uvařené brambory, nakrájené na kostičky, a těstoviny, které jsme si předem uvařili, nebo které nám zbyly doma od předchozího oběda
  • Osolíme, opepříme
  • 250ml. mléka smícháme s 2 vejci, přidáme do směsi. Směs naneseme na pekáč vymaštěný olejem, a pečeme při 150 stupních C. 30 minut přikryté, pak dalších 10 minut odkryté, podáváme se ster. okurkou, ale výborně se k tomu hodí ster. červená řepa.


Dort zastudená ze dvou druhů piškot

10. června 2012 v 18:31 | Madlenka |  Moučníky
  • 1 vanička tučného tvarohu
  • 2 vejce ( žloutky rozdělíme zvlášť, bílky si vyšleháme zvlášť a necháme stranou)
  • 6 lžíc moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2l mléka a 1 vanilkový puding s 5 kostkami cukru uvaříme si klasický puding
  • 250ml. vařícího mléka
  • 1 balíček mleté želatiny ( může být želatina, jak je na vaječnou tlačenku)
  • 6 lžíc vlažné vody, do které nasypeme želatinu a necháme nabobtnat
  • piškoty kulaté
  • piškoty cukrářské
  • džem na slepování piškotů
  • 2 lžíce kakaa
  • Na polevu 1 vanilkový pudink svaříme s 400ml. vody a 5 kostkami nebo lžičkami cukru
  • Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem, 6 lžicemi moučkového cukru, přidáme tvaroh, šleháme, přidáme předem uvařený puding, vše vyšleháme.
  • Do hrníčku ve kterém máme nabobtnanou želatinu v 6 lžicích vody nalijeme 250ml. vařícího mléka, necháme želatinu za stálého promíchání rozpustit, a přidáme vlažnou směs do krému a rozmixujeme.
  • Krém rozdělíme na poloviny, do jedné dáme 2 lžíce kakaa a vyšleháme krém.
  • Na dno dortové formy pokládeme piškoty kulaté spojené s džemem, zalijeme světlou řídkou směsi.
  • Mně se povedl takový omyl, že jsem vařící mléko, které jsem měla na přelití želatiny, místo do ní jsem mlékovlila do krémů, proto jsem ho měla příliš řídký, a zbytečně se mi pak smíchal s tmavou náplní.
  • Ze své zkušenosti bych do krému nedávala puding, ale udělala ho, jak ho dělám jindy klasicky, ze dvou tvarohů.
  • Proto, že jsem měla krém příliš řídký, tak jsem jako další vrstvu zvolila, podlouhlé cukrářské piškoty, které jsem zalila druhou půlkou tmavého krému.
  • Nechala v lednici přes noc ztuhnout.
  • Ráno na dort jsem udělala pudingovou polévu.



Hrníčková buchta s čokoládou

10. června 2012 v 1:35 | Madlenka |  Moučníky
  • Sice jsem buchtu pojmenovala jako hrníčkovou, ale osobně ingridience raději dávkuji do skleniček, ale ať si každý rozhodne sám, jak si to naváží a čím, poměr zůstává stejný.
  • 2 sklenky polohrubé mouky
  • 1 sklenka polotučného mléka
  • 1/2 sklenky oleje
  • 1 sklenka cukru krupice
  • 2 vejce ( žloutky si rozdělíme zvlášť, bílky ušleháme zvlášť jako první a necháme stranou)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • Poleva hotová, kupovaná čokoládová
  • Žloutky mixuji s vanilkovým cukrem, přidávám postupně krupicový cukr, olej, mouku, mléko, prášek do pečiva, vše řádně mixuji, nakonec lehce vmíchám sníh z bílků.
  • Těsto dám péct na vymazaný a vysypaný hrubou moukou plech.
  • Peču v elektrické troubě 30 minut při 150 stupních C.
  • Po vychladnutí na buchtu rozetřu čokoládovou polevu, kterou jsem udělala dle návodu na sáčku.

Křenová omáčka s rýži

10. června 2012 v 1:21 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1kg. kýty
  • 1/2 skleničky ster. křenu
  • 1 velká cibule
  • 1 kostka masoxu
  • olej
  • 1/2 sklenice polotučného mléka
  • světlá hotová jíška
  • pepř
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • Osmahneme si na oleji cibulku, na ní si dáme osmáhnout maso, které jsme si nakrájeli na kostky a opepřili.
  • Přilijeme vodu horkou, přidáme masox, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1/2 skleničky ster. křenu nebo krenexu.
  • Vaříme v tlakovém hrnci 30-40 minut.
  • Zjemníme polotučným mlékem, ale kdo má rád, tak smetana je chutnější, i když na mě moc kalorická.
  • Zahustíme světlou hotovou jíškou.
  • Podáváme jak s brambory, tak s knedlíkem, a teď mám vyzkoušenou i rýži, musím říct, že se to netluče s rýži navzájem.

Vepřové na paprice

9. června 2012 v 2:37 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1kg. vepřového masa
  • 1 velká cibule
  • 1 paprika červená
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 kostka masoxu
  • pepř
  • světlá hotová jíška
  • olej
  • Na oleji osmáhneme cibuli na kostičky pokrájenou, přidáme maso na kostky nakrájené a opepřené, necháme pustit šťávu
  • Přidáme sladkou mletou papriku, zalijeme vodou horkou z rychlovarné konvice
  • Přidáme nakrájenou papriku, masox
  • Necháme vařit v papiňáku 30-40 minut
  • Zahustíme světlou hotovou jíškou
  • Podáváme s rýži nebo houskovým knedlíkem

Sekaná plněná ostravskou klobásou, okurkou a vejci

8. června 2012 v 2:44 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1kg. mletého masa
  • 1 rovná lžíce Podravky
  • 1 lžička kari koření
  • 2 vejce
  • pepř
  • olej
  • sladká paprika
  • grilovací koření
  • ster. okurky
  • 2 nožičky ostravské klobásy
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • hladká mouka na posypání na vál
  • Mleté maso smícháme s lžíci Podravky, lžičkou kari koření, 2 syrovými vejci, uděláme hmotu, kterou připadně můžeme zahustit 2 lžícemi hladké mouky
  • Hmotu rozdělíme na dvě půlky, každou rozválíme válečkem na vále posypaném hladkou moukou
  • Olej smícháme s lžičkou sladké papriky a lžičkou grilovacího koření, natřeme vevnitř
  • Pokládeme ostravskou klobásou, kterou jsem si rozdělila na půlku, vejci natvrdo uvařenými a okurkou
  • Zabalíme, dáme na pekáč vymazaný olejem
  • Z toho množství nám vyjdou dvě šišky sekané
  • Sekanou potřeme směsi zevnitř a dáme péci přikryté druhým pekáčem
  • Sekanou během pečení podlijeme menším množstvím (pár lžic) převařenou vodou, a potíráme šťávou, která sekaná pustí
  • Podáváme s bramborem, ale je výborná zastudená s chlebem

Tvarohové knedlíky s meruňkami

7. června 2012 v 3:29 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 tučný tvaroh ve vaničce
  • 40dkg. polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 5 lžíc mléka
  • 1 lžíce rozpušténého másla
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva
  • hladká mouka na vál, a na vyválení knedlíků v ní
  • meruňky
  • Nejdříve si v míse smícháme všechny ingridience vařečkou, pak těsto přendáme na vál, posypaný hladkou moukou, tam těsto ještě zpracujeme.
  • Těsto rozdělíme na půlku, válečkem si uděláme placku silnou cca 3mm, kterou nakrájíme na čtverce.
  • Do těch čtverců pak zabalujeme meruňky, které pořádně vytvarujeme do kulatých knedlíků, které ještě vyválíme v hladké mouce.
  • S druhou půlkou těsta uděláme totéž, budeme mít dvě várky knedlíků.
  • Knedlíky házíme do hrnce s vařící vodou, pořádně promícháme, aby se nechytaly dna,vaříme pořád pod pokličkou.
  • Když knedlíky vyplavou na povrch, tak je vaříme pod pokličkou ještě 10 minut.
  • Podáváme s cukrem se skořici, přelité rozpuštěným máslem, nebo, jak kdo má rád, může zvolit jiný posyp knedlíků.