Červenec 2012

Bramborové knedlíky

25. července 2012 v 1:30 | Madlenka |  Ostatní
  • 500g. vařených brambor
  • 5 plných lžic dětské krupice
  • 4 lžíce mléka
  • 1 vejce
  • 150g. polohrubé mouky
  • kávová lžička rovná soli
  • kávová lžička rovná prášku do pečiva
  • Do vařených a prolisovaných brambor, nalijeme horké mléko, promícháme.
  • Pak přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto.
  • Uděláme dvě šišky.
  • V osolené vodě vaříme 15-20 minut.

Vepřo-knedlo-zelo

25. července 2012 v 1:27 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Maso, knedlíky a zelí uděláme běžným způsobem, jak jsme zvyklí. Návod je v předchozích receptech, které jsou zde uvedené.

Koprová omáčka

25. července 2012 v 1:22 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg hovězího
  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 1/2 skleničky ster. kopru
  • 1 kostka masoxu
  • 250 ml. mléka
  • 2 lžíce octa
  • sůl, pepř
  • hotová světlá jíška na zahuštění
  • Maso naklepu, osolím, opepřím.
  • Do tlakového hrnce na 3 lžících oleje osmahnu cibulku, přidám maso, osmahnu, až pustí šťávu, přidám horkou vodu, ster. kopr, masox nechám povařit cca 30-40 minut, dle toho jak staré je maso.
  • Do omáčky přidám 2 lžíce octa, mléko a nechám povařit. Nakonec zahustím hotovou světlou jíškou.
  • Pokaždé nemám koprovou omáčku stejně světlou, tady je varianta koprové omáčky, když maso předem uvařím, a nakrájím do omáčky.

Čočka s vepřovým masem a párkem

21. července 2012 v 1:46 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Čočka s včerejším zbytkem nakrájeného vepřového masa a s nakrájeným párkem (mužská a ženská verze).

Vepřové pečené plecko

21. července 2012 v 1:41 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. vepřového plecka
  • 1 cibule
  • kmín celý
  • 5 stroužků česneku
  • olej
  • Maso nasolíme, nejlépe den předem. Druhý den maso osolíme a potřeme česnekem a posypeme kmínem. Maso dám do pekáče, který jsem omastila olejem, na dno pokladla nakrájenou na kolečka cibuli. Trošku podlila vodou, a pod pokličkou pekla. Při pečení maso obracíme, podlíváme teplou vodou. Máme maso dost měkké odstraníme pokličku, přelíváme ho šťávou z pečínky, a dopékáme doměkka.

Křenová omáčka s masem a brambory

17. července 2012 v 22:06 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Tuto omáčku už tady mám dvakrát. Je fakt, že asi nejlépe chutná s bramborem nebo knedlíkem, ale i s rýži jsme ji měli, a nebyla špatná.

Vepřová krkovice s bílými fazolkami

15. července 2012 v 19:51 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1kg vepřové krkovice
  • 1 konzerva loupaných ster. rajčat
  • 3 konzervy bílých ster. fazolek
  • 2 cibule
  • olej
  • sůl, pepř, mletá, sladká paprika
  • plnotučná hořčice
  • 1 kostka masoxu
  • světlá hotová jíška
  • Na plech vymazaný olejem naskládám na proužky nakrájenou cibuli.
  • Na to plátky masa, které jsem předtím osolila, opepřila, posypala sladkou, mletou paprikou a namazala plnotučnou hořčici.
  • Podlila trochou horké vody, a dala přikryté zapékat.
  • Maso jsem otáčela, postupně přidala konzervu rajčat, masox, fazolky, podlévala vodou, a přikryté v troubě nechala dělat 1a 1/2 hodiny.
  • Pak jen zahustila maličko světlou hotovou jíškou.

Lečo

15. července 2012 v 19:46 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 velká cibule
  • 4 nožičky dietních párků
  • 3 červené papriky
  • 15 červených cherry rajčátek
  • 1 masox
  • 2 lžíce sladké, mleté papriky
  • 4 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce hotové světlé jíšky na zahuštění
  • Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájené párky, osmažíme, posypeme sladkou mletou paprikou, zalijeme horkou vodou.
  • Přidáme nakrájené papriky, rajčata, masox, necháme povařit 30 minut, zahustíme světlou, hotovou jíškou.
  • Nakonec vmícháme 4 rozkvedlané vejce.

Piškotový jahodový dort

8. července 2012 v 17:06 | Madlenka |  Moučníky
  • 1 čerstvé máslo
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 25 dkg jahod ( mohou být čerstvé, mražené nebo kompotované)
  • 1 jahodový pudink
  • 400 ml vody
  • 5 kostek cukru
  • 1 balíček kulatých piškotů
  • Rozmixujeme si jahody s cukrem.
  • V jiné nádobě si rozmixujeme máslo s vanilkovým cukrem, přidáme rozmixované jahody, vše spolu rozšleháme.
  • Uvaříme si pudink ve vodě s 5 kostkami cukru, necháme vychladnout.
  • Na dno dortové formy poklademe piškoty, na ně krém, další piškoty, vrstvu krému, vrstvu piškotů a končíme vrstvou želé.

Těstovinový salát z tuňáka

7. července 2012 v 23:49 | Madlenka |  Ostatní
  • Ze zbytků čínských nudli od oběda jsem udělala salát.
  • Do něj jsem přidala 1 konzervu tuňáka,
  • nakrájené olivy a cherry rajčata (množství dle chuti každého),
  • 1/2 skleničky majolky cca 125g., sůl, pepř.
  • Vše promíchala i s čínskými nudlemi.

Čínské nudle se zeleninovou směsi a salámem

7. července 2012 v 23:46 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 balíček čínských nudlí
  • 1 točená podkova
  • 1 cibule
  • 1/2 balíčku mražené zeleninové směsi
  • kečup
  • sůl, pepř čtyřbarevný, pepř chilli s česnekem, kari koření
  • olej
  • kostka masoxu
  • voda na podlití
  • světlá, hotová jíška na zahuštění
  • Uvařené čínské nudle nechám odkapat. Mezitím si připravím omáčku.
  • Na oleji osmahnu cibuli, přidám salám, nechám osmahnout, zaliji kečupem, vodou, přidám mraženou zeleninu.
  • Přidám masox, koření a nechám podusit.
  • Nakonec omáčku zahustím lehce světlou, hotovou jíškou.

Tuňákový salát s kukuřici a cherry rajčátky

5. července 2012 v 16:27 | Madlenka |  Ostatní
  • 1 konzerva tuňáka v oleji
  • 1 konzerva kukuřice
  • 1/2 skleničky majolky cca (125g.)
  • 1/2 cibule nakrájené na kostičky
  • 8- 10 cherry rajčátek nakrájených na čtvrtky
  • sůl, pepř
  • Vše promíchat ochutit soli a pepřem.

Zapečené palačinky s pudinkem

5. července 2012 v 11:05 | Madlenka |  Moučníky
Zapečené palačinky s pudinkem:
  • Na palačinkové těsto potřebujeme:
  • Tři sklenky hladké mouky, Jednu a půl sklenky mléka,
  • třičtvrtě sklenky vody,
  • 3 celá vejce,
  • čtvrt lžičky soli, 2 lžíce oleje do těsta.
  • Usmažíme palačinky klasickým způsobem.
  • Na plech potřený olejem pokládáme namazané palačinky džemem, které jsme, každou ještě přepůlili.
  • Když máme plech palačinkami pokladený, přelijeme je vanilkovým pudinkem (1 litr mléka svařit s 2 pudinky a 10 kostkami cukru).
  • Do pudinku zašlehám dva žloutky, které jsem předem vyšlehala s jedním vanilkovým cukrem a 2 lžícemi moučkového cukru.
  • To celé posypu rozinkami, které jsem předem spařila ve vařící vodě, nechala odkapat a zalila 2 lžícemi griotky.
  • Nechám zapéct přikryté 30 minut při 150 stupních C.
  • Ze dvou bílků ušlehám sníh, který namažu po 30 minutách zapékání palačinek, a nechám je ještě zapékat odkryté 10 minut.


Zapečený květák se šunkou a brambory

4. července 2012 v 18:04 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 menší květák předem uvařený
  • 4 brambory předem uvařené ve slupce
  • 1 bílý jogurt
  • 2 vejce
  • 10 dkg. šunky
  • 10 dkg. tvrdého sýra
  • kečup dle chuti
  • cherry rajčátka
  • 150ml. polotučného mléka
  • sůl, pepř, koření jako je podravka, nebo, kdo, co má rád
  • olej na vymazání mísy nebo plechu
  • Vymažu si olejem varnou skleněnou mísu, na ní pokladu nakrájené na kostičky, nebo plátky uvařené předem ve slupce brambory, které si osolím, opepřím.
  • Na brambory pokladu půlku květáku nakrájeného na malé růžičky, ten okořením podravkou.
  • Na květák pokladu vrstvu nakrájené na kostičky šunky.
  • Na to dám zas vrstvu květáku, který opět okořením podravkou.
  • Zaliji kečupem, pokladu na půlky nakrájenými cherry rajčátky.
  • Posypu strouhaným sýrem.
  • Nakonec to celé zaliji směsi s rozkvedlaným jedním jogurtem, který si smíchám se dvěma vejci a 150ml. polotučného mléka.

Jahodová bublanina s jahodovým želé

1. července 2012 v 0:46 | Madlenka |  Moučníky
  • 2 sklenky polohrubé mouky
  • 1 sklenka moučkového cukru
  • 1 sklenka polotučného mléka
  • 1/2 sklenky oleje
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce griotky a citronová šťáva z pátky citrónu (nemusí vůbec být)
  • 1 vanilkový pudink uvařený dle návodu s vodou, já do toho použila zbytek šťávy z jahod.
  • Všechny suroviny na těsto vyšlehat, já jako vždy vyšlehám bílky zvlášť, odstavím a přidávám až nakonec do těsta. Těsto dát na vymazaný a vysypaný plech hrubou moukou. Pokládat na těsto jahody. Nechat péct 40 minut, elektrická trouba při 150 stupních C. Mezitím, co se těsto peče uděláme si žele z vody a pudinku, na těsto naneseme vlažné želé. Necháme vychladnout.

Přírodní maso v marinádě s bramborem

1. července 2012 v 0:42 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Marináda:
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 1 lžíce maggi klasik
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička grilovacího koření
  • 1 lžička kari koření
  • tymián, sůl, pepř chilli s česnekem, majoránka
  • Všechny přísady promíchat, natřít s ním maso, nechat přes noc odpočinout přikryté. Další den grilovat, nebo péct na plechu vymaštěným olejem a pokladeným nadrobno nakrájenou cibuli (2 ks.)