Srpen 2012

Palačinky

30. srpna 2012 v 17:10 | Madlenka |  Ostatní
  • 3 sklenky hladké mouky
  • 3 sklenky mléka
  • 3 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 1a1/2 sklenky vody
  • 1/4 lžičky soli
  • Těsto udělat v mixeru, který má uzavíratelnou mísu, a v ní jsou ponořené šlehací metly, tak zabráníme tomu, abychom byli od těsta doslova nahození.Mrkající
  • Smažit nejlépe na dvou pánvích, které potíráme olejem, ty dvě pánve proto, že na nich je to rychlejší a efektivnější.Úžasný

Bramborový guláš s rajčaty

29. srpna 2012 v 17:55 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. brambor
  • 1 točená podkova
  • 1 velká cibule
  • 1 konzerva nakrájených rajčat
  • 1 kostka masoxu
  • 2 lžičky mleté, sladké papriky
  • 2 lžičky gulášového koření
  • 3 lžíce světlé, hotové jíšky na zahuštění
  • kmín, olej
  • Na oleji osmahneme cibulku nadrobno pokrájenou.
  • Přidáme na kostky nakrájený točený salám, osmahneme.
  • Posypeme mletou, sladkou paprikou, gulášovým kořením.
  • Zalijeme horkou vodou.
  • Přidáme kostku masoxu, brambory, které jsme si předem nakrájeli na kostky a posypali kmínem.
  • Přidáme konzervu nakrájených rajčat i s nálevem.
  • Necháme povařit do změknutí brambor.
  • Zahustíme světlou, hotovou jíškou.

Obalený Pangasius s tymiánem

28. srpna 2012 v 21:16 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Doporučuji před obalením Pangasia, když ho solíme, přidat nějaké koření, (dle svých oblíbených chuti). Vyzkoušela jsem tymián, teprve pak jsem filety obalovala v trojobalu. Mrkající

Zeleninový salát co dům dal

27. srpna 2012 v 21:12 | Madlenka |  Ostatní
  • Dům dal:
  • 1 malou salátovou okurku
  • 10 cherry rajčátek
  • 1/2 cibule
  • 1 vařené vejce
  • 4 plátky šunkového salámu
  • 2 plátky tvrdého eidamu
  • 1/2 majolky
  • 1/2 bílého jogurtu
  • sůl, pepř
  • Salátovou okurku, rajčátka, vejce, cibulku, šunkový salám nakrájíme na kostičky.
  • Přidáme půl majolky, půl kelímku bílého jogurtu.
  • Nastrouháme na jemno tvrdý sýr eidam.
  • Všechno promícháme.
  • Dochutíme soli, pepřem.

Hovězí guláš s paprikou

26. srpna 2012 v 22:23 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1kg. hovězího masa
  • 2 cibule
  • 1/2 až 1 papriku, kdo jak má rád papriku
  • 1 kostka masoxu
  • pepř
  • olej
  • mletá sladká paprika
  • gulášové koření
  • hotová, světlá jíška
  • Na oleji osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky.
  • Přidáme maso, které jsme nakrájeli na kostky a opepřili.
  • Necháme pustit šťávu.
  • Zaprášíme mletou, sladkou paprikou a gulášovým kořením.
  • Zalijeme horkou vodou, přidáme nakrájenou na kostičky papriku a kostku masoxu.
  • Necháme podle tvrdosti masa vařit v tlakovém hrnci 30-40 minut.
  • Zahustíme světlou hotovou jíškou, a ještě 5 minut povaříme odkryté.

Nepečený kremeš z Be-be sušenek

25. srpna 2012 v 19:48 | Madlenka |  Moučníky
  • 1l. mléka
  • 3 vejce ( žloutky zvlášť, bílky ušlehat zvlášť)
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vanilkové pudingy
  • 8 lžiček krupicového cukru
  • Mléko nechat uvařit se třemi žloutky, dvěma vanilkovými pudinky, jedním vanilkovým cukrem a 8 lžičkami krupicového cukru. Puding necháme vychladnout. Mezitím si ušleháme bílky, které přidáme do teplého pudingu a lehce je do pudingu zamícháme.
  • Na plech si poklademe světlé Be-be sušenky, na ně nalijeme puding.
  • Dáme vrstvu dalších Be-be sušenek, měla jsem světlé, tak jsem je polila čokoládovým Granko sirupem.
  • Na to přijde vrstva krému, kterou jsem udělala ze 2 žloutků, 1 vanilkového cukru, 1 Jesenky (kondenzovaného mléka v tubě), a 125g. čerstvého, rozměklého másla. To vše jsem vyšlehala s 1 plnotučným tvarohem ve vaničce.
  • Tuto vrstvu jsem nanesla na Be-be sušenky, zarovnala a posypala strouhanou čokoládou Studentská pečeť, kterou jsem měla doma, ale může být jakákoli.
  • Doporučuji nedávat jako náplň pudingovou směs, nedrží tak moc tvar. Raději bych zvolila variantu tvarohového krému, který bych udělala ze dvou tvarohů a dvojité dávky, kterou bych rozdělila na půl. Jednu část bych obarvila kakaem. Domnívám se, že výsledek by byl mnohem lepší, jak chuťově, tak v tom, že by kremeš držel krásně tvar.


Koprová omáčka s hovězím masem

24. srpna 2012 v 16:13 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1kg. hovězího masa
  • bobkový list, nové koření, celý černý pepř,
  • 1 cibule
  • Maso osolit, koření dát do vajíčka na čaj, a s cibuli nechat vařit, až maso změkne.
  • Tím získáme vývar na přípravu koprové omáčky.
  • Vývar přecedíme.
  • Mas
    o dáme stranou, až vychladne, nakrájíme si ho.
  • Do hrnce vlijeme scezený vývar, přidáme do něj 1/2 skleničky ster. kopru, 1 kostku masoxu, 1 lžíci octa, necháme povařit.
  • Na závěr přidáme 250 ml. mléka.
  • Zahustíme světlou, hotovou jíškou.
  • Maso vložíme do omáčky a necháme ho v ní prohřát.

Krabí tyčinky v sýrovém těstíčku

21. srpna 2012 v 21:05 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 x balení krabích tyčinek (16ks)
  • 10 dkg. nastrouhaného tvrdého sýra
  • 3 vejce
  • mouka
  • strouhanka
  • olej
  • Uděláme si těstíčko z vajec, nastrouhaného sýra a mouky.
  • V tom obalujeme krabí tyčinky a smažíme.
  • Já to dělám v troubě na pekáči, je to pro mě praktičtější než na tyčinky smažit na pánvi.

Tvarohový dort s ananasem zastudená

21. srpna 2012 v 0:38 | Madlenka |  Moučníky
  • 2 tučné tvarohy ve vaničce
  • 20 dkg. moučkového cukru
  • 12.5 dkg. másla
  • 2 dcl. vařícího mléka
  • 1 želatina mletá ( stejná jak na vaječnou tlačenku)
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 balíček kulatých piškotů
  • kompotované ovoce nebo čerstvé (jahod
    y, meruňky, broskve). Já měla ananasový kompot, proto jsem dala do dortu ananas, ale mi přijde v dortu nevýrazný.
  • V mixeru si našleháme žloutky s cukrem, přidáme tvarohy, rozměklé máslo. Želatinu předtím si namočíme do hrníčku o obsahu 250 ml. se 6 lžícemi teplé vody, zamícháme, a necháme nabobtnat.
  • Uvařime si 2dcl mléka, tímto vařícím mlékem zalijeme želatinu v hrníčku a mícháme až se nám želatina rozpustí.
  • Tuto rozpuštěnou želatinu, pak nalijeme vlažnou, do tvarohové směsi. Doporučovala bych směs mixovat v mixeru, který je uzavřený, směs je řidší.
  • Tvarohovou směs rozdělit na dvě půlky, jednu obarvit 2 lžícemi kakaa.
  • Na dno dortové formy dáme kulaté piškoty, ovoce, dáme světlou směs.
  • Pak opět dáme piškoty, opět ovoce a tmavou směs.
  • Necháme přes noc v lednici ztuhnout.
  • Dobrá rada, teď jsem do dortu dávala rozinky, které jsem si předem spařila horkou vodou a nechala na sítku okapat, tak rozinky bych příště nedávala.
  • Kdo chce mít boky dortů piškotové, tak použije cukrářské, podlouhlé piškoty, ale nejsou nutné. Já je tam dala, protože mi zbyly.

Zapečené knedlíky s vejci

20. srpna 2012 v 17:51 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Houskové knedlíky, které nám zbyly z předchozího dne (cca 12 -14 plátků)
  • 6 vajec
  • 1/2 točené podkovy
  • 2 cibule
  • olej
  • Podravka
  • Rozehřejeme si troubu na 150 stupňů C.
  • Knedlíky budeme dělat v troubě.
  • Na vymazaný pekáček olejem si dáme nakrájenou cibuli, osmahneme ji v troubě.
  • K ní přidáme na kostičky nakrájený točený salám, opět to osmahneme, promícháme.
  • Dále přidáme na kostičky nakrájený houskový knedlík a opět necháme dělat v troubě bez přikrytí, občas se směsi promícháme.
  • Mezitím si vyklepeme do většího hrníčku 6 vajec, dochutíme je Podravkou, každý podle sebe, jak to má rád slané.
  • Pořádně vejce rozšleháme a polijeme knedlíky po celé ploše pekáčku.
  • Můžeme si to přizdobit paprikou, jak jsem to udělala já.
  • Pak teprve pekáček přikryjeme a takto přikrytou směs zapékáme.
  • Po zapečení je možné směs posypat strouhaným sýrem, a ještě chvilku nepřikryté knedlíky zapékat.
  • Sýra jsem měla málo, takže to byla jen zkouška, ale určitě tím sýrem nic nepokazíte.

Krabí tyčinky s ananasem

18. srpna 2012 v 20:40 | Madlenka |  Ostatní
  • 1 balíček krabích tyčinek (16ks. v jednom balení)
  • 1 malý ananasový kompot (cca 125g.)
  • 1 majolku (125g.)
  • 1 bílý jogurt
  • worcestr, sůl, pepř
  • Rozmrazené krabí tyčinky nakrájíme na kostičky.
  • Smícháme s majolkou a bílým jogurtem.
  • Přidáme ananasový kompot nakrájený na kostičky.
  • Dochutíme worcestrem, soli, pepřem.

Vanilkový puding s cukrářskými piškoty

17. srpna 2012 v 23:26 | Madlenka |  Moučníky
  • 2 vanilkové pudingy
  • 1 l. polotučného mléka
  • 10 kostek nebo lžiček krupicového cukru
  • balíček podlouhlých cukrářských piškotů
  • džem na slepení cukrářských piškotů
  • Uvaříme si pudingy klasickým způsobem s mlékem a cukrem.
  • Necháme vychladnout.
  • Mezitím si do malého pekáčku uložíme cukrářské piškoty vedle sebe (oba k sobě slepené džemem).
  • To celé přelijeme pudingem a necháme v lednici vychladnout. Nejlépe by bylo přes noc, piškoty se lépe rozleží, ale u nás po dvou hodinách se puding nakrájel a snědl.

Hovězí kostky na paprice

17. srpna 2012 v 17:54 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 70 dkg. hovězího masa
  • 2 cibule
  • olej
  • 3 lžičky sladké papriky
  • 1 kostka masoxu
  • 7 dcl vody
  • 4 dcl polotučného mléka
  • 3 lžíce světlé hotové jíšky
  • sůl, pepř
  • Na oleji osmahneme cibulku nakrájenou na kostičky.
  • Přidáme hovězí maso, nakrájené na kostky, které už máme předem opepřené.
  • Necháme osmahnout, až maso pustí šťávu.
  • Přidáme mletou, sladkou papriku, promícháme.
  • Zalijeme horkou vodou.
  • Přidáme kostku masoxu.
  • V tlakovém hrnci necháme vařit 30 minut od doby, kdy nám to hrnec signalizuje pískáním.
  • Po uvaření, přidáme polotučné mléko, kdo má rád smetanu, tak přidá smetanu, povaříme už bez pokličky 5 minut.
  • Přidáme světlou, hotovou jíšku, povaříme 3 minuty.
  • Podáváme s těstovinami nebo knedlíkem.

Rizoto

16. srpna 2012 v 21:06 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Do toho rizota jsem použila rýži, kterou jsem měla už uvařenou.
  • 2 cibule
  • 1 podková točeného salámu
  • 1/2 sáčku mražené zeleninové směsi Exclusive
  • 1 konzerva nakrájených rajčat i s nálevem
  • olej
  • 1 masox
  • sůl, pepř
  • V hrnci na oleji jsem osmahla cibuli, přidala nakrájený na kostičky točený salám, nechala osmahnout.
  • Dále jsem přidala konzervu nakrájených rajčat, podlila to horkou vodou, přidala masox, nechala podusit.
  • Nakonec jsem přidala mraženou zeleninu, podusila, dochutila soli, pepřem.
  • V hrnci se musí dodržovat určitý poměr vody, aby ta se nám nevydusila, protože nakonec přidáme rizoto, tak aby to nebylo příliš suché, nebo rozbředlé.
  • Musí to být, tak akorát.
  • Nakonec přidáme už předem udělanou rýži a necháme chvíli prohřát.

Mrkvová polévka netradiční

16. srpna 2012 v 16:55 | Madlenka |  Polévky
  • Mrkvová polévka (netradiční, pokud se chceme zavděčit těm, co nemají rádi mrkvovou polévku)
  • 1/2 sáčku mražené baby karotky
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 1 kostka masoxu
  • rýže (doporučuji předem uvařenou, když dělám rizoto, tak si ji potřebné
    množství odeberu na polévku)
  • majoránka
  • sůl, pepř
  • 5 kostek cukru
  • polotučné mléko, nebo smetana
  • Smetanu používá ten, kdo jí má raději na zjemnění polévky, já se držím mléka, víc nám to vyhovuje a je to dietnější.
  • Necháme vařit mrkev s kostkou masoxu, pak přidáme konzervu nakrájených rajčat, cukr, vaříme do změknutí mrkve.
  • Přecedíme.
  • Dáme zpátky vařit polévku.
  • Mezitím si rozmixujeme na kaši uvařenou mrkev s nakrájenými rajčaty.
  • Dáme rozmixovanou směs zpátky do polévky.
  • Povaříme, dochutíme soli, pepřem, majoránkou.
  • Zjemníme mlékem nebo smetanou.
  • Nakonec do polévky přidáme uvařenou předem rýži a necháme chvilku prohřát.

Zapečené tousty s volským okem

14. srpna 2012 v 20:51 | Madlenka |  Ostatní
  • 12 ks. toustového chleba
  • 5 dkg. másla
  • 12 plátků šunky nebo šunkového salámu
  • hořčice, kečup
  • 6 vajec
  • 6 plátků taveného sýra
  • Na ozdobu, co kdo má rád
  • Na plech dáme pečící papír, na něj 6 ks. toustového chleba, který jsme velmi lehce namazali máslem.
  • Pak pokládáme všech 6 ks. toustového chleba plátky šunky, pomažeme hořčici, dáme dalších 6 ks. plátků šunky, pomažeme kečupem.
  • Přikryjeme 6 ks. toustového chleba a necháme zapéct v troubě při 180 stupních C.
  • Mezitím si uděláme volské oka, (kdo má plastovou formu, tak má o práci méně, protože si je může vyklepat do ní).
  • Vajíčka osolit a dát dělat v mikrovlnce.
  • Vyndáme toustový chléb z trouby, když vidíme, že na povrchu je pěkná zlatavá kůrka, položíme na každý toust 6 plátků sýra a necháme ještě chvilku zapéct.
  • Pak jen tousty ozdobíme volským okem, okurkou, paprikou.

Bramborové knedlíky plněné mletým salámem s červeným zelím

14. srpna 2012 v 16:19 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 80 dkg. brambor uvařených ve slupce
  • 35 dkg. hrubé mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • Uvařené brambory ve slupce oloupat, umlít, přidat vejce, mouku, sůl, prášek do pečiva.
  • Udělat těsto.
  • Těsto rozdělit na dvě poloviny.
  • Z jedné poloviny vyválet šišku, nakrájet na dílky.
  • Do každého dílků vložit kuličku mletého salámu, který jsme si předtím umleli a udělali si z něj kuličky.
  • První várku cca 14 knedlíků vložit do vroucí vody, zamíchat, aby se knedlíky odlepily ode dna.
  • Knedlíky vařit 8 minut, od doby, co vyplavaly na povrch.
  • S druhým dílem těsta uděláme totéž.
  • Podáváme s dušeným zelím.

Jogurtovo-jahodový koktejl

12. srpna 2012 v 22:03 | Madlenka |  Ostatní
  • Potřebujeme jahody, použila jsem zbytek zmrazených, co by mi nestačily ani na buchtu, ani do knedlíků.
  • Dále 1 jahodový jogurt
  • 3 lžíce moučkového cukru.
  • Vše umíxovat speciálním nástavcem tyčovým na mixer.

Sýrová roláda

12. srpna 2012 v 19:42 | Madlenka |  Ostatní
  • Tento recept jsem našla na blogu jedné, velmi šikovné paní. http://www.brydova.cz/recepty/vychytavky/23-syrova-rolada
  • Zkusila jsem to udělat podle jejich rad a návodu, s drobnou obměnou, že jsem do sýrové rolády dala pomazánku ředkvičkovou, kterou jsem také dělala a dala sem na blog.
  • Místo pomazánky by tam mohly být míchaná vajíčka.
  • Jinak postup je totožný, výsledek dávám k nahlédnutí zde.

Tvarohovo-jahodový koláč

12. srpna 2012 v 0:54 | Madlenka |  Moučníky
  • Těsto:
  • 2 sklenky polohrubé mouky
  • 1 sklenka moučkového cukru
  • 1/2 sklenky oleje
  • 1 sklenka polotučného mléka
  • 2 vejce ( žloutky a bílky zvlášť ušlehat)
  • 1 prášek do pečiva
  • rozinky (výjimečně jsem dnes na ně nezapomněla)
  • 2 lžíce kakaa
  • Náplň:
  • 1 tvaroh tučný
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 vejce (bílky ušlehat zvlášť)
  • 1 vanilkový cukr
  • mražené jahody
  • Těsto šleháme v mixeru, s tím, že začínám žloutky s cukrem, postupně přidávám olej, mouku, mléko, prášek do pečiva.
  • Nakonec vmíchám ušlehané zvlášť bílky.
  • Těsto rozdělit na dva díly, do jednoho zašlehat kakao.
  • Náplň:
  • Nejdříve si ušlehám žloutky s vanilkovým cukrem a moučkovým cukrem, přidám tvaroh, nakonec ušlehané zvlášť bílky.
  • Na vymazaný a vysypaný plech hrubou moukou dám vrstvu tmavého těsta, pak tvarohovou náplň, na to ovoce, já měla mražené jahody.
  • Posypu rozinkami, a zakončím to světlou vrstvou.
  • Peču 50 minut při teplotě 150stupňů C.