Září 2012

Brambory se zelím

20. září 2012 v 19:40 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 8-10 středně velkých brambor (měla jsem jen 8 brambor, takový zbytek, co byl doma)
  • 1 podkovu točeného salámu
  • 1 sklenici ster. sladkokyselého zelí
  • 3 lžičky moučkového cukru
  • 1 středně velká cibule
  • 1 bílý jogurt
  • 250 ml. polotučného mléka
  • 3 vejce
  • olej
  • sůl, pepř
  • podravka
  • Do vymazaného olejem plechu, pokládám syrové, oloupané brambory, které jsem si nakrájela na plátky. Tyto osolím, opepřím.
  • Na ně dám vrstvu cibule, kterou jsem také nakrájela na plátky a každý plátek jsem rozdělila po povrchu brambor na kroužky cibule.
  • Na tuto vrstvu jsem dala vrstvu nakrájeného točeného salámu na plátky. Ten jsem lehce posypala podravkou.
  • Pak jsem dala vrstvu ster. zelí, které jsem opláchla ve studené vodě a velmi na jemno nakrájela.
  • Tímto zelím, jsem pokryla celou vrstvu pekáče. Zelí jsem po celé ploše osolila, opepřila, posypala cukrem.
  • Pak na to dala vrstvu zbylých brambor, které jsem lehce osolila, opepřila a celý povrch posypala kmínem.
  • Dala jsem zapéct přikryté na 45 minut do trouby při 150 C.
  • Poté jsem si v půllitrovém hrníčku smíchala jeden bílý jogurt, tři celá vejce, mléko a jednu lžičku podravky.
  • Tuto směs promíchala, přelila po celém povrchu a opětovně dala přikryté zapéct do trouby na 30 minut při 150 C.


Masové kuličky s fazolkami v rajské omáčce

12. září 2012 v 21:25 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Předpřipravené kuličky z mletého masa
  • 1 konzerva krájených rajčat v rajské omáčce
  • 1 konzerva bílých fazolek v rajské omáčce
  • 1 velká cibule
  • 3 lžíce oleje
  • Vývar nebo kostka masoxu
  • sůl, pepř, cukr, mletý pepř s chilli kořením
  • světlá, hotová jíška
  • Na oleji necháme osmahnout cibulku, přidáme obsah obou konzerv, podlijeme vývarem, nebo horkou vodou a přidáme 1 kostku masoxu.
  • Necháme 10 minut povařit, přidáme kuličky z mletého masa, dochutíme, soli, pepřem a cukrem.
  • Povaříme 30 minut.
  • Zahustíme světlou, hotovou jíškou.

Pizza z listového těsta

12. září 2012 v 0:52 | Madlenka |  Ostatní
  • Kupované listové těsto
  • olej
  • kečup
  • salám
  • papriky
  • rajčata
  • sýr
  • Podravka
  • Listové těsto vyválím, namažu tence olejem, posypu lehce Podravkou poliji kečupem.
  • Na to dám plátky sýra.
  • Pak plátky salámu.
  • Ozdobím rajčaty, paprikou, nebo olivami, (kdo co má rád)
  • Nechám na pečicím papíru péct 15 minut při 150 C.

Bábovka s mákem

12. září 2012 v 0:45 | Madlenka |  Moučníky
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce (žloutky ušlehat zvlášť, z bílků sníh)
  • 1 hrnek mléka
  • vanilkový cukr
  • kypřicící prášek do pečiva
  • mák ( přeliji vařícím mlékem od oka, ve kterém jsem rozmíchala vanilkový cukr, a osladila moučkovým cukrem)
  • Vyšlehám nejdříve bílky.
  • Žloutky šlehám s cukrem za přidaní všech zbylých surovin, které přidávám do těsta postupně.
  • Do vymazané máslem babovkové formy a vysypané hrubou moukou dám těsto, pak náplň z máku, opět těsto a zbylý mák, končím těstem.
  • Nechám v troubě péct při 150 C. 1a 1/2hodiny.
  • Po hodině vršek překryji alobalem, aby mi nezčernal a peču další půl hodinu.

Vepřové na víně

12. září 2012 v 0:35 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1kg. vepřového masa
  • 2 cibule
  • 2 papriky ( 1červená, 1zelená)
  • mletá sladká paprika
  • plnotučná hořčice
  • vývar
  • olej
  • sůl, pepř
  • 2dcl červeného vína
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • 6 kostek cukru
  • hotová, světlá jíška na zahuštění
  • Na plech vymazaný olejem nechám osmahnout cibuli nadrobno nakrájenou.
  • Maso naklepu, osolím, opepřím, posypu mletou sladkou paprikou, potřu plnotučnou hořčici, dám na osmahnutou cibulku. Nechám osmahnout, podliji vývarem, přidám obsah nakrájených rajčat v konzervě.
  • Přidám pokrájené nadrobno papriky, kostky cukru.
  • Nechám přikryté druhým plechem v troubě péct při 150 C. asi hodinku, maso obracím a podlévám vývarem. Ke konci naliji červené víno, nechám ještě půl hodiny dodělat v troubě.
  • Nakonec zahustím světlou, hotovou jíškou.

Tvarohové knedlíky plněné švestkami

5. září 2012 v 17:09 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 40 dkg. polohrubé mouky
  • 1 tvaroh plnotučný ve vaničce
  • 2 vejce
  • 5 lžic mléka
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • špetka kypřícího prášku do pečiva
  • Všechny přísady ručně, pořádně promíchat, udělat těsto v míse.
  • Následně rozdělit na půl.
  • Jednu polovinu přenést na vál posypaný hladkou moukou.
  • Válečkem vyválet těsto, nakrájet na díly.
  • Do každého dílů zabalit švestku.
  • Dát vařit do hrnce s vařící vodou.
  • Od vyplavení knedlíků, které promícháme, aby se nepřichytily ke dnů, vaříme knedlíky 8-10 minut.
  • To stejné udělat s druhou půlkou těsta.

Bleskový salát

1. září 2012 v 21:51 | Madlenka |  Ostatní
  • Když mě honí mlsná na salát, tak si udělám bleskový:
  • 4 plátky šunky
  • 3 plátky tvrdého sýra
  • 8 cherry rajčátek
  • 1 větší ster. okurka
  • 3 lžíce majolky
  • sůl, pepř
  • Vše nakrájet na kostičky, smíchat s majolkou, osolit, opepřit.


Krupicová kaše politá sirupem Granko

1. září 2012 v 14:40 | Madlenka |  Ostatní
  • 1/2 l. mléka
  • 5 dkg. dětské krupice
  • 5 lžiček cukru
  • máslo na polití a sirup Granko