Leden 2013

Tvarohové pokušení s meruňkami

29. ledna 2013 v 22:59 | Madlenka |  Moučníky
  • Na těsto:
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 125 g. Ramy
  • 2 celá vejce
  • 1 bílek
  • 125 ml. polotučného mléka
  • 1 bílý jogurt
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 prášku do pečiva
  • Na náplň:
  • 2 plnotučné tvarohy z vaničky
  • 1 žloutek
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 vanilkový sypký puding
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 konzervy meruňkového kompotu
  • Těsto, všechny suroviny dáme do mixeru, a necháme ušlehat.
  • Naneseme na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou.
  • Na těsto naneseme náplň z výše uvedených surovin, které taktéž vyšleháme.
  • Na to naneseme kompotované meruňky, které jsme si předtím scedili.
  • Uhladíme, dáme péct do trouby cca 70 minut, při 125 stupních C.

Maďarský guláš

20. ledna 2013 v 17:08 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. vepřové plece
  • 2 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 1 masox
  • 1 paprika
  • pepř, sladká, mletá paprika, gulášové koření, grilovací koření
  • Světlá, hotová jíška na zahuštění
  • Na oleji osmahnu cibulku nadrobno nakrájenou
  • Přidám maso, nechám pustit šťávu, posypu kořením, zaliji vývarem z masoxové kostky
  • Přidám nadrobno nakrájenou papriku.
  • Nechám v tlakové hrnci cca 35 minut povařit.
  • Nakonec zahustím světlou, hotovou jíškou.

Rohlíková polévka

19. ledna 2013 v 0:34 | Madlenka |  Polévky
  • 2 rohlíky nakrájené na kostičky
  • 1 kostka masoxu
  • 1/4 sáčku mražené zeleniny
  • 2 vejce
  • 5 dkg. másla
  • podle chuti na dochucení sůl, pepř s česnekem a chili
  • Dáme vařit masox do 1.5l vody.
  • Když se voda vaří přidáme zeleninu, necháme povařit 10 minut.
  • Přidáme nadrobno nakrájené rohlíky a metličkou je v polévce důkladně vyšleháme a chvilku povaříme až jsou na kaši.
  • Přidáme kousek másla.
  • Zamícháme a dochutíme kořením.
  • Vejce rozšleháme ve 2 dcl vody a nakonec přilijeme do polévky.
  • Necháme 3 minutky povařit.

Fleky se zelím

16. ledna 2013 v 22:29 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 sklenice ster. bílého zelí
  • 1 cibule nadrobno nakrájena
  • 1/2 lžičky soli
  • 6 lžiček cukru
  • kmín
  • světlá, hotová jíška
  • Zelí podusím s cibulkou, kmínem, soli a cukrem. Zahustím 2 lžícemi světlé, hotové jíšky.
  • Fleky uvařím se lžičkou soli a lžíci oleje, propláchnu, promíchám se zelím.
  • Kdo má rád, tak si zvlášť může nakrájet anglickou slaninu, kterou si osmaží a přidá do jídla. Já měla salám, tak jsem přidala salám.

Vepřová kýta na paprice

8. ledna 2013 v 21:47 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. vepřové kýty
  • 2 středně velké cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžičky sladké, mleté papriky
  • 1 kostka masoxu
  • 250 ml. polotučného mléka
  • 3 lžíce hotové světlé jíšky na zahuštění
  • sůl, pepř, bobkový list,
  • (nové koření a celý pepř) vše pro usnadnění vyndávání, dávám do vajíčka na čaj
  • horká voda na zalití
  • Na oleji osmahnu nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Maso si nakrájím na plátky, naklepu, po obou stranách osolím, opepřím.
  • Nechám v hrnci prudce osmahnout.
  • Maso vyndám a dám zvlášť na talíř.
  • Omastek v hrnci s nakrájenou cibulkou popráším mletou, sladkou paprikou, zaliji horkou vodou, nechám povařit.
  • Přidám masox, maso, koření ve vajíčku.
  • Vodu doplním, aby maso bylo ponořené a nechám pod pokličkou dusit.
  • Nakonec, když je maso měkké přidám mléko, zahustím hotovou, světlou jíškou.

Čočková polévka

3. ledna 2013 v 18:36 | Madlenka |  Polévky
  • Zbytek uvařené čočky
  • 1 cibule
  • 5 dkg. másla
  • kmín (1 lžička)
  • 1/4 sáčku mražené zeleninové směsi exclusive (drobně pokrájená)
  • 1 lžička Podravky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 2 lžíce octa
  • sůl, pepř
  • Na másle zpěním nadrobno nakrájenou cibulku, přidám kmín, minutku nechám osmahnout.
  • Přidám mraženou zeleninu.
  • Zaliji horkou vodou. Přidám předem udělanou čočku, která mi zbyla.
  • Nechám povařit.
  • Dochutím česnekem, Podravkou, soli, pepřem a octem.

Silvestrovské chlebíčky

3. ledna 2013 v 18:32 | Madlenka |  Chlebíčky