Únor 2013

Klasický řízek s brambory a oblohou

18. února 2013 v 0:59 | Madlenka
  • 1 kg. vepřové kotlety
  • sůl
  • vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • Kotletu nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme.
  • Obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
  • Necháme usmažit.
  • Podáváme s bramborem, okurkou a rajčetem.

Pudingová roláda

18. února 2013 v 0:51 | Madlenka |  Moučníky
  • 1 velké balení cukrářských piškotů
  • 6 dcl mléka
  • 2 vanilkové pudingy
  • 6 lžic cukru krupice
  • 200 g. másla
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • mléko na potření cukrářských piškotů
  • na posypaní strouhaný kokos
  • Mléko s pudingy a 6 lžicemi cukru uvaříme jako klasický puding.
  • Necháme vychladnout.
  • Mezitím si umixujeme 2 žloutky s 1 vanilkovým cukrem a 3 lžícemi moučkového cukru.
  • Přidáme máslo, které také mixujeme.
  • Nakonec puding spojíme s vyšlehaným máslovým krémem.
  • Vše vyšleháme mixerem do hladkého krému.
  • Na tác ukládáme piškoty, aby se nám vešly do lednice, tak stačí 4 na šířku a 3 na délku.
  • Piškoty slabě potřeme mlékem.
  • Na piškoty natřeme krém.
  • Pak opět dáme vrstvu piškotů, ale o jeden méně na šířku, aby nám to dělalo stříšku.
  • Opět piškoty lehce potřeme mlékem a naneseme další vrstvu krému.
  • Takto pokračujeme, až nám na vršku zbyde poklást jeden piškot.
  • Okraje střechy potřu zbylým krémem do kterého jsem zašlehala 2 lžíce kakaa.
  • Posypu strouhaným kokosem.
  • Doporučuji roládu dělat na alobale, aby lépe držela a mohla se do něj zabalit.
  • Roládu necháme přes noc odpočinout.
  • Inspiraci na tuto roládu jsem našla zde, ale mírně jsem si ji upravila podle sebe.
  • http://www.recepti.com/kuvar/kolaci/8639-ledeni-breg




Pečená krkovička se zelím a houskovým knedlíkem

18. února 2013 v 0:24 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. vepřové krkovice
  • 3 středně velké cibule nakrájené na kostičky
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • olej
  • sůl, pepř, kmín
  • Na pekáč si připravím den předem maso, které jsem si nakrájela, naklepala.
  • Maso osolím, opepřím, potřu každý plátek tence olejem, vetřu prolisovaný česnek a nakonec maso posypu kmínem.
  • Na pekáč dám olej, přiměřeně, přidám nakrájenou nadrobno cibulku a pokladu na plátky masa.
  • Nechám přes noc v lednici uležet.
  • Druhý den maso nechám péct přikryté druhým pekáčem, občas podlévám horkou vodou, hlídám si, aby se mi nevypekla šťáva, a občas maso otáčím.

Vepřový vrabec s červeným zelím a bramborem

14. února 2013 v 1:19 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Potřebujeme 1kg. vepřového masa, nejlepší je krkovička nebo plec, ale já použila kýtu
  • Maso nakrájíme na kostky
  • Osolíme, opepříme, použila jsem čtyřbarevný pepř a pepř ( česnek a chilli)
  • Přidáme prolisovaný česnek, kmín,
  • 2 cibule nakrájené na kostičky dáme osmahnout přímo v pekáčku
  • Maso dáme na cibuli do pekáčku, přikryjeme a dáme péct
  • Maso podléváme během pečení
  • Ke konci maso zahustíme hotovou světlou jíškou
  • Zelí jsem použila sterilované, připravuji ho tak, že zelí scedím, propláchnu studenou vodou, asi třemi sklenicemi vody, ve kterém bylo ster. zelí.
  • Zelí nechám vařit, zaleji ho vodou, (stačí jedna sklenice vody od použitého ster. zelí )
  • Přidám do zelí 1 cibulku nadrobno nakrájenou, 1 lžičku soli
  • 9 kostek cukru
  • Zelí nechám povařit hodinu, odkryté
  • Nakonec zahustím světlou, hotovou jíškou

Hovězí guláš se ster. zeleninou

13. února 2013 v 1:12 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. hovězího masa
  • 1 malá sklenička ster. hrášku s mrkvi půl na půl
  • 3 středně velké ster. okurky
  • 3 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 1 rovná lžíce sladké, mleté papriky
  • 1 rovná lžíce gulášového koření
  • 1 masox
  • 4 lžíce láku z okurek
  • sůl, pepř, podravka na dochucení
  • Maso nakrájím na kostky, osolím, opepřím.
  • V papiňáku na oleji osmahnu cibulku na kostičky nakrájenou.
  • Přidám maso, až pustí šťávu popráším mletou, sladkou paprikou a gulášovým kořením.
  • Podliji horkou vodou, přidám scezený obsah ster. hrášku s mrkvi.
  • Dále přidám ster. okurky nakrájené na kostičky, přiliji 3 -4 lžíce láku z okurek.
  • Přidám kostku masoxu, podliji horkou vodou, abych maso měla zcela ponořené.
  • Dám vařit v tlakovém hrnci 40 minut.
  • Omáčku dochutím podle potřeby podravkou, chvilku povařím.
  • Nakonec zahustím světlou, hotovou jíškou a ještě 5 minut povařím.

Kokosová bábovka na plech

13. února 2013 v 1:08 | Madlenka |  Moučníky
2 hrnky 250ml. polohrubé mouky
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1 hrnek mléka
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečení
  • 2 lžíce kakaa
  • čokoládová poleva
  • kokos na posypaní
  • Všechny suroviny na těsto ušleháme v mixeru.
  • Rozdělíme na dvě poloviny.
  • Do druhé zašleháme 2 lžíce kakaa.
  • Pečeme na vymazaném a hrubou moukou vysypaném plechu.
  • Zdobíme čokoládovou polevou a strouhaným kokosem.

Vepřový guláš

13. února 2013 v 0:56 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. vepřového masa
  • 3 cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce sladké, mleté papriky
  • 1 lžíce gulášového koření
  • 1 lžička grilovacího koření
  • 1 lžíce worcestru
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • Vývar z kostky masoxu
  • sůl, pepř
  • světlá, hotová jíška na zahuštění
  • Maso nakrájím na kostky a naložím do směsi z koření.
  • Nechám uležet přes noc.
  • Na cibulce osmahnu maso, přiliji vývar z masoxové kostky, promíchám a nechám vařit.
  • Dochutím podravkou a nakonec zahustím světlou, hotovou jíškou.

Chuďasové řízky

13. února 2013 v 0:47 | Madlenka |  Ostatní
  • 1/2 většího, nejlépe dva dny starého, bochníku chleba nakrájeného na plátky o tloušťce 0.5 cm
  • šunka nebo jiný měkký salám nakrájený na plátky
  • sýr plátkový eidam nebo jiný, podle chuti
  • máslo
  • kečup
  • hořčice plnotučná
  • mouka hladká a strouhanka na obalení
  • Plátky chleba namažu máslem, na to pokládám salám, který potírám hořčici.
  • Na salám pokladu plátky sýra, který potřu kečupem.
  • Plátek chleba přikryji druhým a dám obalit v hladké mouce a ve vajíčku.
  • Smažím na oleji na plechu v troubě při 180 stupních C.

Zelňačka

13. února 2013 v 0:38 | Madlenka |  Polévky
  • 1 sklenice ster. sladkokyselého zelí
  • 3 nožičky klobásy nebo párků
  • 2 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 1 kostka masoxu
  • kmín
  • 1 lžička sladké, mleté papriky
  • 3 - 4 brambory
  • 6 kostek cukru
  • Světlá, hotová jíška na zahuštění
  • Na oleji osmahnu nadrobno nakrájenou cibulku, přidám kmín, párek nebo klobásu nakrájenou na plátky.
  • Posypu mletou, sladkou paprikou, podliji horkou vodou.
  • Přidám ster. zelí, brambory, cukr a kostku masoxu.
  • Nechám povařit do doby až brambory změknou.
  • Zahustím světlou, hotovou jíškou.

Krkovice v kabátku

6. února 2013 v 0:09 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. krkovice
  • 4 středně velké cibule nakrájené na kostičky
  • 125 g. majolky
  • 1 celá červená paprika
  • 10 dkg. sýra
  • sůl, pepř, mletá sladká paprika
  • hořčice plnotučná s křenem (může být jen plnotučná, nebo dijonská)
  • voda za podlévání
  • Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, posypeme paprikou a potřeme hořčici. Já míchám hořčici s krenexem, (půl skleničky plnotučné hořčice + půl malé skleničky krenexu).
  • Na plech vymaštěný olejem pokladu cibuli drobně nakrájenou.
  • Na to pokládám maso.
  • Posypu nakrájenou červenou paprikou.
  • Nechám přikryté druhým plechem péct při 150 stupních C.
  • Zhruba po půl hodině maso podliji horkou vodou, a takto maso podlévám a otáčím a peču další hodinu.
  • Ke konci, když je maso skoro upečené posypu ho nastrouhaným sýrem a na každý plátek dám lžíci majolky, trochu podliji horkou vodou a nechám dopéct cca 10 minut.