Březen 2013

Květák s krabím salátem

31. března 2013 v 21:45 | Madlenka |  Ostatní
  • Květák uvaříme do poloměkká, obalíme v trojobalu, (já obaluji jen v rozšlehaných vajíčkách a proáté strouhance).
  • Klasicky usmažíme ( já smažím zásadně v troubě na plechu bez přikrytí), omastek mi tak nikam neprská a troubu snadno umyji.
  • Krabí salát jsem si k tomu zvolila proto, že ho mám ráda.
  • Den předtím jsem ho dělala a kombinace ke květáku mi přišla velmi dobrá a chutná.
  • Krabí salát jsou vlastně krabí tyčinky s ananasem: http://mademilia.blog.cz/1208/krabi-tycinky-s-ananasem

Zapečený květák se šunkou

30. března 2013 v 19:15 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 středně velký květák
  • 1 dcl smetany 12%
  • 20 dkg šunkového salámu (může být jakýkoli měkký, levnější salám)
  • 10 dkg tvrdého sýra
  • 2 žloutky
  • kečup, kdo má rád (nemusí být)
  • sůl, pepř
  • Květák propláchneme ve studené vodě s octem.
  • Necháme ho uvařit odkrytý do poloměkká.
  • Rozebereme na růžičky, buď to necháme tak, nebo pokrájíme nožem nadrobno.
  • Do zapekácí mísy vymazané olejem poklademe vrstvu květáku.
  • Osolíme, opepříme.
  • Přidáme na kostičky nakrájený šunkový salám.
  • Ve smetaně rozšleháme 2 žloutky.
  • Zalijime květák.
  • Přikryjeme a necháme zapékat 30 minut při 150 stupních C.
  • Ke konci pečení posypeme směs strouhaným sýrem (eidam nebo jakýkoli, já měla čedar). Necháme zapéct ještě 5 minut.

Kuře na karibský způsob

29. března 2013 v 15:38 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Kuře klasicky upeču.
  • Rýži, udělám běžným způsobem.
  • Dělám ji tak, že si omastím olejem zapékací mísu, do ní nasypu rýži, kterou jsem předtím propláchla na sítku studenou vodou.
  • Zaliji ji 1/2 l.vývaru z masoxové kostky.
  • Přikryji a nechám zapéct 30 minut v troubě při 150 stupních C.
  • Rýži odstavím.
  • Mezitím si udělám omáčku.
  • Na omáčku potřebuji:
  • 1 velkou cibuli
  • 1 červenou papriku
  • 1 plechovku rajčat nakrájených v nálevu
  • 1 malou skleničku hrášku s nálevem
  • sůl, pepř, kari kořeni
  • 4 lžičky cukru
  • Na oleji osmahnu cibulku nadrobno nakrájenou, k ní přidám červenou papriku taktéž na kostičky nakrájenou. Zaliji rajčaty z plechovky, povařím 10 minut, dochutím kořením a cukrem, přidám hrášek. Ještě 10 minut povařím.
  • K této omáčce přidám rýži, množství podle toho, abych měla zahuštěný celek a rýže mi držela tvar.

Koláč z listového těsta s pudinkem a ovocem

27. března 2013 v 21:56 | Madlenka |  Moučníky
  • Nestává se mi často, abych jeden moučník opakovala po sobě hned ani ne týden po sobě, ale tento z listového těsta s pudinkem a ovocem jsem na manželovo přání udělala znova.
  • Tentokrát jsem měla správný kompot, dala jsem do koláče meruňky.
  • Výsledek byl opět velmi chutný.
  • Recept jsem nechala totožný: http://mademilia.blog.cz/1303/listove-testo-s-pudingem-piskoty-a-ovocem

Vajíčkový salát

27. března 2013 v 21:12 | Madlenka |  Ostatní
  • 3 vejce vařená natvrdo
  • 1/2 středně velké okurky hadovky
  • 1/4 velké červené papriky
  • 12 cherry rajčátek
  • 1 malá cibule
  • 10 dkg. šunkového salámu
  • 10 dkg. tvrdého sýra eidam
  • 1 tatarská omáčka (250 ml.)
  • sůl, pepř
  • Všechny suroviny smícháme v míse.
  • Vajíčka, na kráječi na vajíčka si rozdělíme na kostičky tak, že jednou je rozkrájíme na plátky, pak přehozením polohy z nich uděláme kostičky.
  • Oloupeme a na kostičky si nakrájíme okurku, cibuli a přidáme do mísy.
  • Papriku si nakrájíme na kostičky a rajčata cherry také. Opět přidáme do mísy.
  • Dále si nastrouháme na struhadle s hrubšími oky salám, sýr a opět smícháme v míse.
  • Nakonec přidáme tatarskou omáčku.
  • Osolíme, opepříme dle chuti.

Mazanec tvarohový

27. března 2013 v 1:23 | Madlenka |  Moučníky
  • Potřebujeme 1/2kg. hladké mouky
  • 1 tučný tvaroh ve vaničce
  • 20 dkg. másla
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 5 lžic mléka
  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíci citrónové šťávy
  • 2 lžíce rumu, ale já použila třešňovou griotku
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 prášky do pečiva
  • rozinky, vejce na potření, mandle na posypání
  • Těsto zpracuji v mixeru, kde všechny suroviny nechám vyšlehat.
  • Pak těsto přendám na pomoučený vál, a ještě zpracuji, pokud se lepí, přidám mouku.
  • Z těsta udělám dva mazance, které dám na plech vyložený pečícím papírem.
  • Mazance potřu 1 rozmíchaným celým vejcem.
  • Peču při 150 stupních C.
  • Během pečení mazance mají tendenci popráskat, někdy se ty prasklinky dají dobře potřít vajíčkem.
  • Po 15 minutách jsem je potírala mašlovačkou opět rozkvedlaným vejcem.
  • Dopékala jsem mazance přikryté druhým plechem dalších 15 minut, a snížila stupeň pečení na 125 stupňů C.
  • Pak jsem mazanec opět nechala péct bez přikrytí, na konci pečení jsem nechala mazance péct při změně pečení, u mě, přepnu polohy na páčce elektrické trouby, aby měl lepší kůrku, než tyto původní, kde jsem tento recept dnes 27.3.2013 aktualizovala.
  • Neměla jsem doma rozinky, tak tenhle můj je bez rozinek a mandlí, ale chuťově velmi dobrý taktéž.

Jednoduché špagety

25. března 2013 v 0:58 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Uvařené špagety (množství podle počtu strávníků)
  • 2 cibule
  • 10 dkg šunkového salámu
  • kečup (množství dle vlastní chutě)
  • 1/2 kostky masoxu
  • olej
  • voda na podlití
  • hotová světlá jíška na zahuštění omáčky
  • Na oleji osmahnu cibulku nadrobno nakrájenou, přidám na kostičky nakrájený šunkový salám, osmáhnu, podliji vodou, přidám masox, kečup, povařím chvilku, nakonec zahustím světlou, hotovou jíškou.

Pomazánka z makrely v tomatě

25. března 2013 v 0:48 | Madlenka |  Pomazánky
  • 1 konzerva makrely v tomatě
  • 1 malá cibulka (nakrájená na kostičky)
  • 1 pomazánkové máslo s paprikou
  • 1/2 majolky (125ml.)
  • Rybičky bez tomátové omáčky rozmačkáme vidličkou, přidáme nakrájenou nadrobno cibulku, pomazánkové máslo a majolku, vše důkladně promícháme, podáváme nejlépe vychlazené.

Výborné zapečené těstoviny se špenátem

21. března 2013 v 0:40 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Tento recept je dělaný z toho, co v lednici zbylo, takže přesné množství surovin neuvedu, přesto je to vyzkoušený recept, který je velmi chutný a výborný.
  • Potřebujeme jakékoli těstoviny, které už máme uvařené, dále špenát, který nám zbyl z předchozího dne a který je připravený tak, jak ho rádi připravujeme běžně.
  • Já používám mražený špenát, který nechám v kastrolu povařit s troškou vody, osolím ho, přidám jednu nadrobno nakrájenou cibulku, rozdrcený česnek a ke konci přidám vajíčko rozkvedlané v malém množství mléka. Když je špenát řídší, klidně ho zahustím malým množstvím hotové, světlé jíšky.
  • Dále potřebujeme měkký salám, použila jsem točený, cca půl podkovy, kterou prodávají v Globusu.
  • Vajíčka jsem použila čtyři.
  • Sýra jsem měla zbytek kápiového, na plátky nakrájeného.
  • Do pekáčku dám olej, na to dvě cibule nakrájené na kostičky.
  • V troubě na 180 C. nechám cibulku zrůžovět.
  • Přidám měkký salám, který jsem měla nakrájený v mixeru na tenké plátky.
  • Nechám ho také osmahnout.
  • Dále přidám do pekáčku těstoviny se špenátem, zaliji rozšlehanými vajíčky, do kterých jsem dala lžičku podravky.
  • Vše promíchám a dám do trouby péct.
  • Peču přikryté druhým pekáčkem.
  • Ke konci pečení, když vidím, že vajíčko na směsi tuhne, posypu těstoviny se špenátem nastrouhaným sýrem.
  • Nechám to ještě chvilku zapéct.

Koláč z listového těsta s pudinkem a ovocem

20. března 2013 v 2:53 | Madlenka |  Moučníky
  • 1 listové těsto
  • 1 balení kulatých piškotů
  • 2 vanilkové pudingy
  • 800 ml. mléka
  • 2 vanilkové cukry
  • 12 kostek nebo lžiček cukru (podle toho, jak to chceme mít sladké)
  • 1-2 ovocné kompoty (já dala jahody a ananas, protože jiný jsem doma neměla)
  • Rama na vymazání plechu a hrubá mouka na vysypání
  • Listové těsto rozpůlíme a z každé půlky vyválím jednu placku.
  • Jednu dám vespod na plech, na to pokládu piškoty.
  • Uvařím si pudingy v 800ml. mléka s 12 kostkami cukru a 2 vanilkovými cukry.
  • Puding vystydlý naliji na piškoty.
  • Na puding pokladu ovoce, já měla jahody a ananas, měla jsem z té kombinace obavy, ale dopadlo to dobře.
  • Na vrch položím druhou placku listového těsta.
  • Propíchám vidličkou, a peču při 150 stupních C. cca 35 minut.

Topinky s vajíčkem, jednoduché

18. března 2013 v 2:25 | Madlenka |  Ostatní
  • Půl bochníku starého chleba
  • máslo
  • 8 vajec
  • 4 plátky tvrdého sýra ( měla jsem s paprikou), ale může být jakýkoli tvrdý
  • 4 plátky salámu (použila jsem jemný s paprikou), ale může být i šunkový, nebo jiný jemný
  • koření podle chuti, (sůl, pepř)
  • Chléb, který nám občas zbyde, nakrájím na krajíce, ty ještě přepůlím.
  • Namažu tence z každé strany máslem.
  • Dám na plech vyložený pečícím papírem, péct při 180C., musí být odkrytý.
  • Peču topinky po každé straně.
  • Chléb odložím na talířky, mezitím si udělám vajíčkovou směs.
  • Vajíčkovou směs udělám tak, že rozšlehám 8 vajec, k ním přidám nakrájený na kostičky salám a sýr.
  • Okořením a směs vyliji na stejný plech, kde jsem předtím dělala topinky.
  • Peču dokud směs neztuhne, opět při 180 stupních C.

Pečená krkovička, jednoduchá

18. března 2013 v 2:04 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1kg. krkovice
  • 2 větší cibule
  • česnek
  • sůl, pepř mletý, kmín celý
  • olej
  • Maso nakrájím na plátky, naklepu.
  • Osolím, opepřím po obou stranách.
  • Vetřu česnek.
  • Do každého plátku vetřu jemně trošku oleje, aby maso bylo křehké.
  • Maso posypu kmínem.
  • Na plech, který jsem vymazala olejem a posypala nakrájenými na kostičky cibulemi dám maso péct.
  • Maso peču přikryté při 150 stupních C. cca 1 a 1/2 hodiny.
  • Po celou dobu pečení, každých 15 minut, maso podlévám vodou, na každý plátek lžíce horké vody, a přitom ho obracím.

Jablkový dort s piškoty zastudena

10. března 2013 v 21:58 | Madlenka |  Moučníky
  • 4 velká jablka ( cca 1 kg.)
  • 3/4 hrnku krupicového cukru (hrnek o objemu cca 250 ml)
  • 1 hrnek 250 ml. vody
  • 2 vanilkové pudingy
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 nápoj v prášku Tang (já měla příchuť manga)
  • 1 mletá želatina na vaječnou tlačenku
  • Jablka oloupu, nakrájím na kostičky.
  • Vařím s krupicovým cukrem, 1 vanilkovým cukrem a s 1 hrnkem vody až jsou jablka měkká.
  • Oba vanilkové pudingy rozmíchám v 500 ml. studené vody a vliji do jablkové směsi.
  • Povařím spolu tak 5 minut, jako když dělám puding.
  • Nechám vychladnout.
  • Mezitím si do hrnku (250 ml.) nasypu celý sáček mleté želatiny, přidám 6 lžic vody, zamíchám, nechám nabobtnat.
  • Do dalšího hrnku o stejném objemu nasypu celý sáček práškového nápoje Tang a zaliji ho horkou vodou.
  • Zamíchám a obsah vliji do hrnku se želatinou, míchám do té doby až se mi rozpustí želatina.
  • Celý obsah naliji do jablkové směsi s pudingy a promíchám.
  • Do dortové formy kladu na dno piškoty, zaliji směsi z jablek, další vrstvu tvoří opět piškoty a končím směsi z jablek.
  • To celé zatížím talířem a nechám přes noc v lednici vytuhnout.

Zapečené, jednoduché brambory

3. března 2013 v 1:27 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. brambor uvařených ve slupce
  • 30 dkg. libovolného měkkého salámu nebo párků
  • 3 cibule
  • 10 dkg. strouhaného sýra
  • 4 uvařená vejce
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • sůl, pepř
  • olej
  • může být na posypání sladká paprika, nebo jakékoliv koření, co máme rádi.
  • Brambory předem uvařené ve slupce oloupu a nakrájím na plátky.
  • Na plech pokládam plátky brambor, osolím, opepřím.
  • Na to vrstvu předem osmažené zvlášť cibulky se salámem.
  • Pak dám vrstvu vajíček, buď na kostičky v kráječi najkrájené, nebo plátky (kdo jak má rád).
  • Poslední vrstvu tvoří brambory, které opět osolím, opepřím.
  • Kdo má rád tak posype mletou, sladkou paprikou, udělá se krásně růžová krůstička.
  • Dvě vejce rozšlehám v mléce a tímto zaliji bramborovou směs.
  • Dám zapéct přikryté na 150 stupňu cca 30 minut.
  • Ke konci posypu strouhaným sýrem a ještě 5 minut zapékám.

Vepřové závitky z krkovice

3. března 2013 v 1:06 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. krkovice
  • 3 cibule
  • 6 vajec vařených natvrdo
  • 6 ster. okurek
  • plnotučná hořčice
  • sůl, pepř
  • masox
  • olej
  • 250 ml polotučného mléka
  • světlá hotová jíška na zahuštění nebo hladká mouka, kterou rozkvedláme s mlékem
  • Maso nakrájíme na plátky, naklepeme.
  • Osolíme, opepříme.
  • Potřeme plnotučnou hořčici.
  • Na maso poklademe okurku a vejce.
  • Svineme a svážeme silikonovými smyčkami, které mám nové, a které se mi velmi osvědčily.
  • Na plech vymaštěný olejem posypeme cibulkou a necháme v troubě zapéct.
  • Na cibulku položím závitky, přikryji a nechám péct za občasného podlévání vodou.
  • Masox si nechám povařit v 1l. vody a podlévám maso.
  • Nakonec zjemním mlékem, kdo má rád smetanu, tak smetanou.
  • Maso při pečení nejenže podlévám, ale také často obracím.
  • Peču při 150 stupních přikryté 1 hodinu a půl.

Jogurtovo-kokosový koláč s vanilkovým krémem, broskvemi a mangovým želé

3. března 2013 v 0:45 | Madlenka |  Moučníky
  • Na těsto:
  • 2 bílé jogurty 250ml.
  • 1 kelímek od jogurtu strouhaného kokosu
  • 2 kelímky polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 kelímek krystalového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • Rama na vymazání plechu a hrubá mouka na vysypání.
  • Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme zvlášť, dáme stranou. Přidáme do těsta až na konec.
  • Žloutky mixujeme s cukrem, přidáme ostatní suroviny, vyšleháme. Nezapomeneme na konec vmíchat bílky.
  • Pečeme 30 minut při 150 stupních C.
  • Necháme vychladnout.
  • Na krém:
  • 1 vanilkový pudink
  • 2 a půl hrnků mléka
  • Uvaříme z toho klasický pudink. Necháme chladnout, občas zamícháme.
  • 20 dkg. másla ušleháme s cukrem, množství asi jako kelímek od jogurtu.
  • Do máslového krému přidáme pudink a vyšleháme. Necháme cca v lednici, aby ztuhnul.
  • Naneseme na koláč.
  • Koláč pokládeme ovocem ( já zvolila kompotované nakrájené na měsíčky broskve).
  • Necháme v lednici opět cca 1 hodinu ztuhnout.
  • Želé:
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 Tang nápoj v prášku
  • kompotovaná šťáva z broskvi doplněná na 500ml. vodou
  • 5 kostek cukru
  • Tang v prášku smíchám s kompotovanou šťávou z broskvi, přidám cukr, nechám povařit.
  • Pudink smíchám s vodou, vliji do směsi z Tangu, než ta se začne vařit a chvilku povařím, stejně jako když dělám klasický pudink.
  • Želé necháme vychladnout, občas promícháme, a ještě teplé zalijeme koláč.
  • Necháme přes noc v lednici vytuhnout.

Tvarohovo-jablečný koláč s drobenkou

3. března 2013 v 0:23 | Madlenka |  Moučníky
  • 35 dkg.polohrubé mouky
  • 15 dkg. moučkového cukru
  • 15 dkg. másla
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek
  • cca 2 dcl. mléka
  • rozinky
  • Na náplň
  • 1 tvaroh plnotučný ve vaničce
  • 3 větší sladkokyselé jablka nastrouhaná nahrubo
  • 5 lžic krystalového cukru
  • skořice
  • Drobenka
  • ( mouka hrubá+ cukr moučkový+máslo)
  • Suroviny na těsto dobře ušleháme . Suroviny na náplň důkladně spolu smícháme a posypeme skořici a opět ručně promícháme. Na vymazaný a vysypaný hrubou moukou plech dáváme těsto. Na to dáme náplň. Posypeme drobenkou. Necháme péct 45 minut v elektrické troubě při 150 stupních C.

Salát z tuňáka

3. března 2013 v 0:10 | Madlenka |  Ostatní
  • 1 konzerva tuňáka v boloňské omáčce
  • 1 vanička plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 3 malé ster. okurky
  • 8 malých cherry rajčátek
  • 2 plátky šunkového salámu
  • 2 plátky sýra nastrouhaného
  • 1 trojúhelníček taveného sýra
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička moučkového cukru
  • na dochucení sůl, pepř
  • Konzervu tuňáka smíchat s tvarohem, přidat nadrobno nakrájenou okurku, rajčata. Přidat kostku nebo jeden trojúhelníček sýra. Přidat nastrouhané plátky sýra a šunkový salám nakrájený na kostičky. Dochutit hořčici, kečupem, cukrem, soli, pepřem.