Duben 2013

Zapečené kotlety se smetanou a sýrem

27. dubna 2013 v 3:16 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg kotlety
  • 1 smetana na šlehání 33%
  • 15 dkg. sýra
  • mletá, sladká paprika
  • sůl, pepř
  • olej
  • Kotletu nakrájím na plátky, naklepu, osolím, opepřím.
  • Kotlety pokládám na vymazaný olejem plech.
  • Zaliji smetanou.
  • Popráším sladkou, mletou paprikou.
  • Posypu nastrouhaným sýrem.
  • Nechám zapékat přikryté druhým plechem.

Jahodový koláč s mangovým želé

20. dubna 2013 v 22:43 | Madlenka |  Moučníky
  • Na koláč:
  • 30 dkg. polohrubé mouky
  • 30 dkg. Ramy
  • 3 vejce
  • 15 dkg. moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 jahodové kompoty
  • Vše v mixeru umixovat. Ramu nejdříve nechat rozpustit a přidat teplou.
  • Mixovat nejlépe od nejmenšího stupně 1 minutu, pak přidávat stupně a na každý stupeň přidat 1 minutu mixování, až po ten nejvyšší stupeň, co je na mixeru.
  • Těsto pokládat do vymaštěného a vysypaného pekáče.
  • Na těsto pokládat ovoce (jakékoli kompotované, nebo v létě čerstvé).
  • Péct při 150 stupních 30 minut.

  • Na želé:
  • 500 ml. šťávy z jahodového kompotu
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 Tang s příchuti manga
  • 5 kostek cukru
  • V polovině šťávy nechat vařit cukr a práškový nápoj Tang. Do toho dodat v další polovině šťávy rozmixovaný pudink. Povařit. Za teplá nalít na koláč a nechat v lednici želé ztuhnout.

Vepřové maso s dušenou červenou řepou

20. dubna 2013 v 17:59 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Vepřové maso si připravím klasickým způsobem.

  • Na dušenou červenou řepu potřebuji:
  • 1 velkou sklenici ster. červené řepy
  • 1 středně velkou cibuli
  • 10-12 kostek cukru
  • 1 lžíci oleje
  • 1 kávovou lžičku soli
  • 1 lžíci hotové světlé jíšky na zahuštění
  • 3 lžíce smetany na zjemnění (nebo mléka)
  • Červenou řepu scedím přes sítko.
  • Nechám 3x propláchnout sklenici studené vody, ve které byla řepa.
  • Do hrnce dám červenou řepu, zaliji sklenici studené vody. Přidám nadrobno pokrájenou cibuli, 10 kostek cukru.
  • Nechám pod pokličkou podusit, přidám lžíci oleje, a až červená řepa změkne, a vydusí se voda natolik, abych si ji zahustila a nakonec zjemnila smetanou.

Špenátový koláč v listovém těstě

19. dubna 2013 v 22:53 | Madlenka |  Ostatní
  • 1 listové těsto
  • 1 mražený špenát
  • 1 balení anglické slaniny, nebo 10 dkg krájené
  • Rama na potření těsta
  • Špenát si připravím jako obvykle, nechám ho vychladnout.
  • Mezitím si listové těsto rozkrojím na půl.
  • Půlku těsta vyválím na vále posypaném hladkou moukou.
  • Těsto dám na plech, který jsem pokryla pečícím papírem.
  • Těsto mašlovačkou vymažu rozpuštěnou Ramou.
  • Pokladu ho plátky slaniny.
  • Slaninu anglickou pokryji předem udělaným a vychlazeným špenátem.
  • Na to dám druhou půlku těsta, kterou jsem si opět na vále vyválela a navíc vykrájela formičkou tvary srdíček
  • Zbylá srdíčka jsem pokladla na listové těsto, které jsem předtím vymazala rozpuštěnou Ramou.
  • Peču v troubě při 150 stupních 20 minut.

Karbanátky

18. dubna 2013 v 1:44 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Tyto karbanátky nám v rodině moc chutnají, vždy je dělám stejně, někdy ještě přidám k tomu původnímu receptu česnek.
  • Je to jen na chuti dotyčného člověka, které přísady a koření do karbanátků mu chutnají Mrkající
  • http://mademilia.blog.cz/1206/karbanatky

Falešný španělský ptáček

17. dubna 2013 v 1:09 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. hovězího (může být přední)
  • 1/2 točené podkovy, nebo adekvátní množství párků nebo jiné měkké uzeniny
  • 2 větší cibule
  • 3 středně velké ster. okurky
  • 3 vejce natvrdo uvařená
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 kostka masoxu
  • hotová světlá jíška na zahuštění
  • smetana na zjemnění omáčky ( já používám polotučné mléko)
  • sůl, pepř
  • olej
  • Na oleji osmahnu nadrobno nakrájenou cibulku.
  • Přidám na kostky pokrájenou uzeninu a nechám ji taktéž osmahnout.
  • Podliji cca 100ml. horkou vodou.
  • Dodám k tomu hovězí maso nakrájené na kostky, které jsem si osolila a opepřila.
  • Nechám maso vydusit, až pustí šťávu.
  • Přidám 1 lžíci plnotučné hořčice.
  • Zamíchám, opět podliji vodou, aby maso bylo ponořené.
  • Přidám kostku masoxu.
  • Nechám maso takto vařit v tlakovém hrnci 40 minut.
  • Zahustím hotovou světlou jíškou.
  • Kdo nemá, tak si rozkvedlá cca 3 lžíce hladké mouky v mléce.
  • Zaliji a nechám povařit 10 minut.
  • Nakonec přidám nakrájená na kostičky natvrdo uvařená vejce, ještě 5 minut povařím.

Salát z kukuřice

15. dubna 2013 v 0:31 | Madlenka |  Ostatní
  • 1 malá plechovka ster. kukuřice
  • 20 dkg. šunkového salámu
  • 3 středně velké ster. okurky
  • 12 cherry rajčátek
  • 100 ml. zakysané smetany
  • 200 ml. majolky
  • sůl, pepř
  • Šunku, rajčata, okurky nakrájíme na kostičky, smícháme.
  • Přidáme scezenou kukuřici.
  • Promícháme to se zakysanou smetanou a majolkou.
  • Dochutíme soli, pepřem.
  • Podáváme vychlazené.

Olé koláč s jablky

15. dubna 2013 v 0:24 | Madlenka |  Moučníky
  • Na těsto:
  • 40 dkg. hladké mouky
  • 20 dkg. Ramy
  • 1 lžíce cukru
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 vejce
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce mléka

  • Náplň I.
  • 3 jablka nastrouhaná
  • 7 lžic krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudink
  • skořicový cukr

  • Náplň II.
  • 2 pudinky kokosové Creme Olé
  • 300 ml. mléka
  • Zaděláme si těsto v míse, necháme odpočinout.
  • Mezitím si nastrouháme jablka, přidáme cukr, vanilkový cukr a 1 sáček vanilkového pudinku. Vše promícháme.
  • Pak si uděláme druhou náplň tak, že oba pudinky Creme olé kokosové si vyšleháme ponorným mixerem s 600 ml. mléka.
  • Na vymazaný a vysypaný hrubou moukou plech, položíme půlku těsta z toho množství, které jsme si připravili.
  • Těsto poklademe piškoty.
  • Na ně dáme náplň z jablek.
  • Na tu pudinkovou náplň.
  • Vršek přikryjeme druhou půlkou těsta.
  • Pečeme 40 minut při 150 stupních C.

Katův šleh jak jsem se inspirovala

13. dubna 2013 v 20:52 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Tímto receptem jsem se inspirovala zde: http://nejedle-recepty.blogspot.sk/2013/02/katuv-sleh.html
  • Co jsem poupravila, tak poměr surovin, a něco jsem přidala od sebe.
  • Takže suroviny, které jsem tam dala já:
  • 1 kg. vepřové kýty
  • 2 středně velké cibule
  • 1 konzerva rajčat krájených i s nálevem
  • 1 1/2 kostky masoxu
  • 1/2 červené papriky
  • 7 kostek cukru
  • 4 lžíce kečupu
  • 4 větší ster. okurky
  • 1 polévkovou lžici worcesteru
  • 1 lžičku soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 zakysané smetany
  • 150 ml. mléka
  • světla, hotová jíška na zahuštění
  • olej
  • Na oleji jsem zpěnila nadrobno pokrájenou cibulku.
  • Přidala maso, které jsem si osolila, opepřila a osmahla, až pustilo šťávu.
  • Doplnila konzervou krájených rajčat i s nálevem.
  • Dodala nakrájenou na kostičky papriku, masox, okurky nakrájené na plátky a cukr.
  • Dochutila worcesterem.
  • Podlila vodou a nechala vařit v tlakovém hrnci 45 minut.
  • Omáčku jsem zjemnila půlkou zakysané smetany smíchané s polotučným mlékem.
  • Zahustila světlou, hotovou jíškou.

Jablkový závin

12. dubna 2013 v 22:42 | Madlenka |  Moučníky
  • 1 listové těsto
  • 4 velká jablka
  • 10 dkg. Ramy
  • 1 vanilkový cukr
  • skořice
  • moučkový cukr
  • rozinky
  • strouhanka
  • Listové těsto rozdělím na dvě půlky.
  • Vyválím na vále každou půlku zvlášť.
  • Budou z toho dvě šišky jablkového závinu.
  • Těsto pomažu rozpuštěnou Ramou.
  • Přes sítko posypu přesetou strouhankou (slabá vrstva).
  • Pokladu jablky nastrouhanými na větší oka.
  • Jablka posypu vanilkovým cukrem, skořici, moučkovým cukrem, rozinkami.
  • Zabalím a nechám péct při 150 stupních C. 30minut.

Jednoduchá pizza s olivami a kukuřici

12. dubna 2013 v 21:03 | Madlenka |  Ostatní
  • Na těsto potřebujeme:
  • 320 g. hladké mouky
  • 150 ml. teplé vody
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 1 lžíce oleje
  • 2 kávové lžičky cukru krupice
  • 1 kávovou lžičku soli
  • Všechny suroviny na těsto smícháme v míse, zpracujeme těsto v míse do bochánku, zakryjeme průhlednou folii a necháme kynout 1 hodinu v teplém místě.
  • Mezitím si udělám omáčku, kterou potřu pizzu, na ní potřebuji:
  • 4 lžíce kečupu
  • 1 lžíci oleje
  • 1 lžíci octa
  • 3 kostky cukru
  • Vše důkladně zamícháme a prohřejeme až se rozpustí cukr.
  • Dále na posypání pizzy potřebujeme kupované pizza koření nebo místo toho jiné koření (oregano, bazalka) a co komu chutná.
  • Pizza nám nakynula a zdvojnásobila obsah.
  • Na vále poprášeným hladkou moukou si bochánek rozdělím na dvě části, a zpracovávám válečkem těsto do kulatého tvaru. Já si pomohla spodním tácem od dortové formy, kde jsem ho poprášila moukou a těsto na něm vyválela.
  • Pak už jen lehce těsto překlopila na plech vyložený pečícím papírem.
  • Těsto jsem pomazala omáčkou, posypala pizza kořením.
  • Pokladla šunkovým salámem.
  • To celé posypala kukuřici a olivami.
  • Nakonec jsem to hustě posypala strouhaným nahrubo sýrem (měla jsem jen čedar)
  • Nechala zapéct v předem zapnuté troubě na 180 stupňů C 15 minut.
  • S druhou pizzou jsem postupovala zcela obdobně, až na to, že místo šunky jsem pokladla pizzu plátky libové anglické slaniny a posypala sýrem.
  • To byla pizza pro muže, on nemá rád olivy ani kukuřici a pizzu má rád jen takhle připravenou.

Zapečené brambory s mletým masem

11. dubna 2013 v 17:13 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. mletého masa
  • 1 kg. brambor
  • 1 lžíce rovná podravky
  • 1 lžička kari koření
  • 3 vejce
  • 1 smetana na šlehání
  • 1 bílý jogurt
  • 10 dkg. plátkového sýra
  • 10 dkg. anglické slaniny
  • 100 ml. polotučného mléka
  • sůl, pepř
  • Mleté maso promíchám s 1 lžíci podravky, a s 1 lžičkou kari koření.
  • Přidám do něj nakrájený na kostičky plátkový sýr, půl šlehačky.
  • Nechám odpočinout.
  • Mezitím si oloupu brambory a nakrájím je na plátky.
  • Pro zjednodušení, brambory si nakrájím na plátky v mixeru k tomu uzpůsobenému.
  • Na plech, který jsem vymazala olejem pokladu plátky brambor, osolím, opepřím.
  • Na to dám plátky anglické slaniny.
  • Na slaninu rozprostřu ochucené mleté maso.
  • Přikryji další vrstvou brambor, osolím, opepřím.
  • Zaliji směsi, kterou si připravím v 0.5 l. hrnku, ze zbytku šlehačky, dvou vajec, jogurtu a mléka.
  • Nechám zapéct hodinu přikryté druhým plechem při 150 stupních C.
  • Po hodině plech odendám a dopeču směs 15 minut odkrytou, aby chytla kůrku.

Domácí chléb 2

10. dubna 2013 v 1:31 | Madlenka |  Ostatní
  • Při druhém pokusu o upečení chleba jsem postupovala jako v předchozím receptu, ale už jsem neexperimentovala s vodou a s kůrkou. Mrkající

Domácí chléb

7. dubna 2013 v 17:00 | Madlenka |  Ostatní
  • Recept na tento chléb jsem našla na těchto stránkách: http://nejedle-recepty.blogspot.sk/search/label/Na%20zub%20a%20tak
  • Co jsem upravila podle sebe, tak je to stupeň pečení.
  • Nejdříve jsem nechala skleněnou mísu v troubě při 180 stupních C na 20 minut.
  • Taktéž jsem postupovala i u těsta, prvních 15 minut jsem nechala těsto péct při 180 stupních, pak jsem teplotu pečení snížila na 150 stupňů.
  • Doba pečení je cca 60 minut i s celkovým dopečením.
  • Je to můj první chléb, takže ta kůrka se mi moc nepovedla, protože přebytek mouky jsem myslela, že odstraním, když potřu skoro dopečený chléb mašlovačkou namočenou ve studené vodě, ale udělalo to spíš takovou nevzhlednou krůstu.
  • Ovšem na výsledné chuti a vzhledu kůrka neměla vliv

Zapečený bramborák se salámem

7. dubna 2013 v 16:49 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 7 středně velkých brambor
  • 1/2 točené podkovy z Globusu
  • 2 vejce
  • česnek podle chuti
  • 2 lžičky soli
  • pepř
  • majoránka
  • Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubá oka v mixeru.
  • To stejné uděláme se salámem.
  • Oboje smícháme.
  • Přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku.
  • Opět řádně v míse promíchame.
  • Pečeme na plechu (pekáčku) vymazaném olejem při 150 stupních cca 40 minut přikryté.

Vaječná tlačenka v aspiku

7. dubna 2013 v 11:01 | Madlenka |  Ostatní
  • Nálev ze ster. okurek (velká sklenice 650g)
  • 4 středně velké okurky
  • 4 vejce vařená natvrdo
  • 1 malá sklenička hrášků s mrkvi
  • 1 středně velká cibule
  • 1 želatina mletá na vaječnou tlačenku
  • 1/2 točené podkovy z Globusu
  • 10 kostek cukru
  • 2 lžičky podravky
  • 1 lžička soli
  • Nálev co mi zbyl po okurkách doplním na celou sklenici a nechám povařit s 10 kostkami cukru, soli a podravkou.
  • Želatinu si rozpustím v hrníčku v 6 lžících teplé vody a nechám nabobtnat.
  • Mezi tím si nakrájím na kostičky salám, cibuli, okurky, přidám ster. hrášek s mrkvi.
  • Vše smíchám v míse.
  • Směsi vyložím nádobku.
  • Pokládu vejci.
  • Nálev co jsem si ohřála přidám do hrníčku, kde mi bobtná želatina. Tu rozmíchámv hrníčku.
  • Zbytek nálevu scedím, přidám nálev z hrníčku, kde jsem rozpustila želatinu, všechen nálev promíchám.
  • Zaliji nálevem vajíčkovou tlačenku.
  • Nechám přes noc vytuhnout.

Bramborový guláš s bílými fazolkami

5. dubna 2013 v 0:50 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. brambor
  • 1 točená podkova nebo jiný druh měkkého salámu, párků atd.
  • 2 středně velké cibule
  • 1 velká červená sýrová paprika
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžičky mleté, sladké papriky
  • 1 rovná lžička celého kmínu
  • 1 plechovka bílých fazolek v rajském, sladkokyselém nálevu
  • 1 masox
  • na podlití horká voda
  • na dochucení podravka nebo sůl, pepř
  • na zahuštění hotová, světlá jíška
  • Nadrobno nakrájenou cibulku osmahnu na oleji, přidám kmín, zamíchám, nechám chvilku osmahnout.
  • Přidám salám nakrájený na kostičky, osmahnu, zapráším mletou, sladkou paprikou.
  • Zaliji horkou vodou, přidám kostku masoxu, nakrájenou na kostičky syrovou papriku.
  • Nechám povařit půl hodiny.
  • Přidám bílé fazolky i s nálevem.
  • Dochutím a zahustím světlou, hotovou jíškou.