Květen 2013

Bramborové knedlíky plněné salámem se zelím

29. května 2013 v 17:26 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Těsto na bramborové knedlíky:
  • 80 dkg. brambor předem uvařených ve slupce
  • 40 dkg. hrubé mouky
  • 2 celá vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Náplň:
  • Umletá podkova točeného z Globusu.
  • Z toho pak tvarujeme lžíci kuličky, které obalíme v bramborovém těstě.
  • Den předem uvařené brambory ve slupce, oloupeme, umeleme na masovém strojku.
  • K ním přidáme ostatní ingredience na bramborové těsto.
  • Uděláme si bochánek, který přepůlíme.
  • Z jedné půlky bochánku si na vále uděláme šišku, ze které vykrojíme díly.
  • Do každého dílu dáme náplň z mletého točeného salámu.
  • Ten si také umeleme nejlépe ručně na strojku masovém.
  • Hotové bramborové knedlíky ještě vyválíme v hladké mouce.
  • Házíme do vroucí vody, a po vyplavání na povrch je vaříme 8 minut.
  • Příprava zelí:
  • Propláchnuté ster. zelí, dáme do hrnce, přidáme vodu, zhruba celou sklenici, ve které bylo zelí.
  • Zelí ochutíme lžičkou soli, 10 kostkami cukru, až se začne vařit voda se zelím přidám 1 nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Zelí vařím doměkká.
  • Přidám lžíci oleje.
  • Nakonec zahustím světlou, hotovou jíškou.

Zapečená kotleta s brambory a zakysanou smetanou

26. května 2013 v 17:58 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1kg. vykostěné kotlety
  • 1kg. brambor
  • 2 středně velké cibule
  • 1 a 1/2 kelímku zakysané smetany 12%
  • 2 kelímky od zakysané smetany polotučného mléka
  • 10 dkg. tvrdého nastrouhaného sýra
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • mletá sladká paprika
  • olej
  • Kotletu nakrájím na plátky.
  • Osolím, opepřím, posypu z obou stran mletou, sladkou paprikou.
  • Stroužky česneku propasírují, smíchám se dvěma lžícemi oleje a touto směsi potřu plátky kotlet.
  • Na plech dám olej, plech posypu drobně nakrájenou cibulkou.
  • Nechám odkryté v troubě trošku zrůžovět.
  • Následně na plech pokladu plátky kotlety.
  • Zakryji plech druhým plechem a takto nechám kotlety péct 5 minut z každé strany.
  • Pak plech odkryji, na kotlety pokladu brambory, které jsem si nakrájela na čtvrtky.
  • Brambory osolím, opepřím.
  • Smíchám zakysanou smetanu s mlékem a touto směsi zaliji kotlety.
  • Kotlety strčím do trouby a peču přikryté při 150 stupních C. cca 1 a 1/2 hodiny.
  • Kotlety a brambory během pečení párkrát otočím.
  • Ke konci doby pečení posypu směs kotlet s brambory nastrouhaným sýrem.
  • Nechám 15 minut zapékat při odkrytém plechu.

Segedínský guláš

25. května 2013 v 22:51 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Obvykle se dělá z plecka, ale já ho udělala z kýty.
  • 1kg. vepřové kýty
  • 1 sklenice ster. zelí
  • 1 velká cibule
  • 3 lžičky mleté, sladké papriky
  • 1/2 zakysané smetany
  • 10 kostek cukru
  • 1 masox
  • bobkový list, celý černý pepř, nové koření
  • světlá, hotová jíška
  • olej
  • Na oleji osmahnu nadrobno nakrájenou cibulku. Přidám na kostky nakrájené maso, které jsem osolila a opepřila.
  • Nechám maso pustit šťávu, pak ho posypu mletou, sladkou paprikou.
  • Zaliji horkou vodou, přidám ster. zelí, předem scezené a 3x propláchnuté.
  • Přidám ostatní přísady a koření.
  • Nechám vařit v tlakovém hrnci 40 minut.
  • Když je maso měkké, dodám zakysanou smetanu.
  • Zahustím světlou, hotovou jíškou.

Pomazánka z rybiček

8. května 2013 v 22:00 | Madlenka |  Ostatní
  • 1 rybičky v oleji
  • 1 kelímek sýra tvarohového žervé
  • 4 žloutky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl, pepř
  • Vše v mise utřeme vidličkou, nebo pro zjednodušení rozmixujeme v mixeru.