Červen 2013

Těstovinový salát

20. června 2013 v 21:54 | Madlenka |  Ostatní
  • Množství surovin, ať si každý upraví podle sebe, jak mu to vyhovuje.
  • Do salátu jsem dala:
  • zbytek uvařených těstovin
  • šunkový salám
  • sýr
  • ster. okurku
  • rajče
  • majolku
  • sůl, pepř
  • Zeleninu nakrájet na kostičky, sýr a salám také.
  • V míse smíchat s uvařenými vychladlými těstovinami.
  • Přidat majolku.
  • Ochutit soli, pepřem.

Sladká rýže s broskvemi

20. června 2013 v 14:51 | Madlenka
  • 1 litr mléka
  • 25 dkg propláchnuté studenou vodou rýže
  • 10 kostek cukru
  • (To vše nechat uvařit, doporučuji pomalu, na menší stupeň tak 20 -30 minut)
  • Také se vyplatilo hrnec vymazat máslem, před vařením rýže.
  • Mezitím si připravíme 3 vejce.
  • Ty oddělíme na žloutky a bílky.
  • Bílky vyšleháme do pěny.
  • Žloutky vyšleháme s 1 vanilkovým cukrem a 3 lžícemi moučkového cukru.
  • Velký broskvový kompot scedíme.
  • Skleněnou varnou mísu si vymažeme Ramou.
  • Do hrnce, kde máme uvařenou, teplou rýži dáme ušlehanou žloutkovou směs a dobře promícháme.
  • Do rýžové směsi přidáme vyšlehané bílky a lehce je opět vmícháme.
  • Rýžovou směs naneseme do vymazané, skleněné varné mísy, nebo do pekáčku.
  • Na rýžovou směs pokládáme broskve, do kterých do otvorů v nich, jsme lžičkou přidali džem. Otočíme směrem otvorem s džemem dolů.
  • Naneseme další vrstvu rýžové směsi.
  • Přikryjeme pokličkou.
  • Necháme v troubě péct 30 minut při 150 stupních C.

Hovězí guláš

19. června 2013 v 18:39 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. hovězího předního
  • 1 větší cibule
  • 1 kávová lžička sušeného česneku
  • 2 stroužky čerstvého česneku
  • 2 čajové lžičky mleté, sladké papriky
  • 1 čajová lžička gulášového koření
  • 1 masox
  • sůl, pepř
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce světlé, hotové jíšky na zahuštění
  • Na oleji osmahnu nadrobno nakrájenou cibulku.
  • Přidám na kostičky nakrájené hovězí maso, nechám osmahnout, až pustí šťávu.
  • Posypu mletou, sladkou paprikou, gulášovým kořením, sušeným česnekem.
  • Podleji vodou, přidám rozdrcený česnek a masox.
  • V tlakovém hrnci vařím 30-40 minut, podle tuhosti masa.
  • Zahustím světlou, hotovou jíškou.

Pizza z kupovaného těsta na pizzu a langoše

17. června 2013 v 18:09 | Madlenka |  Ostatní
  • Vyzkoušela jsem kupované těsto na pizzu a langoše, mohu jen doporučit.
  • Postup je jednoduchý:
  • Směs smícháme ve větší míse podle návodu s 270 ml. teplé vody a 50ml. oleje.
  • Necháme těsto pořádně vyšlehat v mixeru kroucenými metličkami, které to těsto krásně vyšlehají.
  • Těsto přikryjeme a necháme 30 minut na teplém místě odpočívat.
  • Jeho obsah se zdvojnásobní.
  • Těsto, následně na pečícím papíře, který si dáme na vál, vyválíme do potřebné formy.
  • Tímto způsobem si ho pak jednoduše i s pečícím papírem přeneseme pohodlně na plech.
  • Těsto potřeme směsi, kterou má každý možnost si udělat podle sebe.
  • Můj postup na směsi na těsto:
  • 4 lžíce kečupu
  • 2 lžíce oleje
  • 4 kostky cukru
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička octa
  • Tuto směs zahříváme tak dlouho a mícháme, dokud se kostky cukru nerozpustí.
  • Pak směs naneseme na těsto a posypeme oregánem.
  • Těsto pokládeme salámem (já použila debrecínku, šunkovou pizzu a šunku)
  • Na salámovou vrstvu jsem dala rajčata a papriku, ale každý si může zvolit co má rád.
  • Navrch pizzu posypu strouhaným sýrem.
  • Pizzu přeneseme na plech a při 150 stupních necháme péct 20-30 minut, podle toho jak nám peče trouba.

Čínské nudle s tuňákem v rajské omáčce

16. června 2013 v 0:58 | Madlenka |  Ostatní
  • 2 balíčky čínských nudli
  • 1 litr vody
  • 1 masox
  • 1 konzerva tuňáka v oleji
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 1 cibule
  • sůl, pepř, cukr
  • bazalka, oregano
  • světlá hotová jíška
  • Do 1 litru vody dám vařit masox, až se masox rozpustí, odstavím hrnec a dám do něj dvě kostky z balíčku čínských nudlí, nevařím, ale nechám pod pokličkou až nabudou.
  • Mezitím si nakrájím nadrobno cibulku, nechám ji osmahnout na oleji.
  • Přidám tuňáka z konzervy bez oleje.
  • Promíchám a přidám celou konzervu nakrájených rajčat i s nálevem.
  • Chvilku povařím.
  • Scedím nudle, vodu s masoxem přidám do omáčky.
  • Omáčku dochutím kořením.
  • Zahustím hotovou jíškou, nechám 5 minut povařit.

Vepřová kotleta v hořčičné omáčce

14. června 2013 v 17:16 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. vepřové kotlety
  • 6 lžic hořice
  • Masový vývar nebo vývar z kostky masoxu
  • 1 velká cibule
  • 2 lžičky ster. křenu
  • 1 lžička sladké, mleté papriky
  • sůl, pepř
  • olej
  • 3 lžíce světlé hotové jíšky
  • Pekáček vymažu olejem, posypu cibuli nadrobno nakrájenou.
  • Dám do trouby osmahnout.
  • Mezitím si nakrájím na plátky kotletu.
  • Kotletu osolím, opepřím, posypu mletou, sladkou paprikou.
  • Plátky kotlety namažu hořčici po obou stranách.
  • Vložím do pekáče.
  • Podliji vývarem a nechám přikryté péct v troubě při 180 stupních.
  • Při pečení plátky obracím a podlévám vývarem.
  • Během pečení do omáčky přidám 2 lžičky ster. křenu.
  • Dochutím Podravkou.
  • Zahustím světlou, hotovou jíškou.

Pomazánka ze sardinek v tomatě

12. června 2013 v 20:41 | Madlenka |  Pomazánky
  • 1 sardinky v tomatě
  • 2 vejce
  • 1 tvarohový sýr Almette jogurtový
  • 1 cibule (půlku použijeme na pomazánku, zbylou půlku na ozdobu)
  • sůl, pepř
  • Sardinky rozmačkáme v míse, přidáme drobně nakrájenou cibulku, sýr Almette jogurtový, vejce na kostičky.
  • Vše důkladně promícháme.
  • Přidáme sůl a pepř na dochucení.

Plněná sekaná roláda

12. června 2013 v 17:54 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. mletého masa
  • 1 lžíce Podravky
  • 1 lžička kari koření
  • 1 vejce
  • 1 lžička majoránky
  • olej
  • 1 lžička grilovacího koření
  • 1/2 lžičky sladké mleté papriky
  • Mleté maso smíchám s Podravkou, kari kořením, vejcem a majoránkou.
  • Na vále rozvalím placku, kterou obložím salámem, okurkou, vařeným vejcem.
  • Sroluji, uložím do pekáčku vymazaného olejem.
  • Další olej smíchám s grilovacím kořením a mletou, sladkou paprikou.
  • Tímto potírám sekanou během pečení.
  • Občas se stane, že neodhadnu tloušťku placky a při rolování mi slabší část se při pečení trochu otevře.
  • Na chuť sekané to nemá vliv, jen na estetický dojem.

Tuňákový salát s ananasem

11. června 2013 v 22:21 | Madlenka |  Ostatní
  • 1 malá plechovka ananasu bez šťávy
  • 1 malá majolka
  • 1 konzerva tuňáka
  • sůl, pepř
  • worcester, sojová omáčka
  • Všechny přísady smíchat.
  • Dochutit kořením.

Francouzské brambory podle Alberta

10. června 2013 v 18:59 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Inspirovala jsem se ingrediencemi a receptem od Alberta: http://www.albert.cz/radce-zakaznika/recepty/francouzske-brambory.html
  • Trochu jsem si to upravila podle sebe. K točenému salámu jsem ještě přidala anglickou slaninu.
  • Místo 3 vajec, jsem dala 4 uvařená vejce.
  • Další 3 vejce jsem rozklepala a přidala do směsí, kterou jsem zalila brambory.
  • Akorát jsem neměla zakysanou smetanu, tak jsem si vypomohla s obyčejným krabicovým polotučným mlékem a přidala do toho lžičku Podravky.

Zapečená aljašská treska

9. června 2013 v 15:05 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Oproti receptu, který mě inspiroval, jsem to pojala podle sebe a nepatrně ho upravila.
  • http://alenkyfood.blog.cz/1005/aljasska-treska
  • Základ je stejný, ale oproti receptu co mě inspiroval, jsem přidala nakrájenou na kostičky papriku.
  • Dále po 20 minutách pečení při 150 stupních v troubě, jsem aljašskou tresku zalila 3 vejci rozkvedlanými ve 100 ml. polotučného mléka s 1 kávovou lžičkou Podravky.
  • Vejci, které jsem si rozkvedlala s mlékem a 1 kávovou lžičkou Podravky, jsem zalila aljašskou tresku, a dala do trouby zapéct na dalších 20 minut.

  • Po 20 minutách zapečení, jsem aljašskou tresku vyndala z trouby.
  • Podáváme s brambory.

Ředkvičkový salát

8. června 2013 v 19:36 | Madlenka |  Ostatní
  • 8 ks. větších ředkviček
  • 10 dkg. měkkého salámu
  • 5 dkg. šunkového salámu
  • 5 dkg. tvrdého sýra
  • 1/2 větší cibulky
  • 4 vejce
  • 1 majonéza (225 ml.)
  • 1 zakysaná smetana (225 ml.)
  • sůl, pepř
  • Salám, ředkvičky, cibulku, sýr, vejce nakrájíme. Přidáme celou majonézu a zakysanou smetanu.
  • Dochutíme soli a pepřem.

Guláš z bílých fazolek

8. června 2013 v 19:33 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 2 konzervy bílých fazolek v rajském nálevu
  • 10 brambor
  • 1 větší červená paprika
  • 2 cibule
  • 1/2 točené podkovy z Globusu, nebo jiný měkký salám
  • olej
  • mletá sladká paprika
  • gulášové koření
  • kmín
  • 1 masox
  • Podravka
  • 3 lžíce hotové světlé jíšky
  • Na oleji osmahnu nadrobno nakrájenou cibulku, přidám kmín, salám nakrájený na kostičky, který nechám osmahnout.
  • Popráším 1 a 1/2 lžičky mleté, sladké papriky a 1 lžičkou gulášového koření.
  • Přidám na kostičky nakrájené brambory, které hned zaliji horkou převařenou vodou.
  • Papriku si nakrájím na kostičky, přidám ji také do guláše i s kostkou masoxu.
  • Vše nechám povařit, až brambory změknou.
  • Pak přidám jednu konzervu fazolek i s nálevem, tu druhou scedím a přidám ji do guláše bez nálevu.
  • Chvilku ještě povařím, dochutím Podravkou.
  • Zahustím světlou, hladkou jíškou.

Zapečené knedlíky s vajíčkem

4. června 2013 v 18:47 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Zbylé houskové knedlíky (množství dle každého z Vás)
  • 8 vajec
  • 10 dkg. anglické slaniny
  • 10 dkg. šunky
  • 10 dkg. strouhaného sýra
  • Podravka na dochucení
  • olej
  • Na plech si dáme olej, který v troubě předehřejeme při 150 stupních.
  • Nakrájené na kostičky houskové knedlíky dáme zapéct na oleji do trouby, na odkrytém plechu, promícháváme.
  • Mezitím si vyklepneme 8 vajec, k ním přidáme 10 dkg. nakrájené anglické slaniny, 10 dkg. šunkového salámu.
  • Promícháme s podravkou, nebo se soli a pepřem, kdo, co má rád.
  • Do této směsi přidáme podle oka trochu mléka (100-150ml.)
  • To celé zakvedláme a nalijeme na osmahnuté knedlíky.
  • Necháme zapékat na plechu odkrytém 15 minut.
  • Pak jen posypeme strouhaným sýrem a dopečeme 5 minut.

Jednoduché palačinky

4. června 2013 v 18:42 | Madlenka |  Ostatní
  • 3 sklenice hladké mouky já měla (3dcl)
  • 3 sklenice polotučného mléka
  • 3 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 1/5 sklenice vlažné vody
  • 1 kávová lžička soli
  • Všechny přísady mixuji v mixeru, který má uzavíratelnou nádobku.
  • Nejlépe z tohoto množství dělat palačinky na dvou pánvích, které vždy vymažeme mašlovačkou olejem, když budeme dělat každou palačinku.

Česneková polévka

4. června 2013 v 18:36 | Madlenka |  Polévky
  • Česnek, množství, jak komu vyhovuje silná polévka, já dávám od oka z mrazáku, když nemám čerstvý
  • 1 cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 10 dkg. másla
  • 1 vejce
  • 1 masox
  • 1/2 sáčku mražené zeleninové směsi (Exkluzive se mi osvědčila)
  • 50 ml mléka
  • sůl, pepř na dochucení
  • 2 lžíce hotové, světlé jíšky
  • Na másle si osmahnu nadrobno nakrájenou cibulku, přidám kmín.
  • Zaliji horkou vodou.
  • Přidám česnek, masox, nechám povařit.
  • Až se bude voda vařit, přidám mraženou zeleninu, nechám 15 minut povařit.
  • Dochutím soli, pepřem, popřípadě Podravkou.
  • Zahustím 2 lžícemi hotové světlé jíšky.
  • Nakonec vejce rozkvedlám s trochou mléka a přiliji do polévky.
  • Nevařím, nechám aby se vejce v polévce srazilo.
  • Podávám s osmahnutou houskou, nebo toustovým chlebem.

Vrtulky se šunkou v jogurtové omáčce

4. června 2013 v 18:26 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Uvařené předem těstoviny (vrtule, kolínka atd.)
  • 1 cibule
  • 10 dkg. šunky
  • 1 bílý jogurt
  • 1 kelímek od jogurtu kečupu
  • 2-3 lžičky cukru
  • 100 ml. mléka
  • sůl, pepř
  • olej
  • Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibulku, přidáme nakrájený šunkový salám a osmahneme také.
  • V 1/2 l. hrníčku si rozmícháme jogurt s kečupem a mlékem, přidáme cukr, nalijeme na šunku, promícháme a prohřejeme.
  • Dochutíme soli pepřem.
  • Nakonec vmícháme těstoviny a chvilku prohřejeme.

Rychlý salát

1. června 2013 v 22:07 | Madlenka |  Ostatní
  • 10 cherry rajčátek
  • 10 dkg. šunkového salámu
  • 2 vejce natvrdo uvařená
  • 2 středně velké ster. okurky
  • 10 dkg. majolky
  • sůl, pepř
  • Všechny suroviny pokrájíme na kostičky.
  • Přidáme majolku, smícháme, dochutíme soli a pepřem.