Červenec 2013

Zeleninový salát s ředkvičkami

28. července 2013 v 12:25 | Madlenka |  Ostatní
  • 6 ředkviček
  • 5 vajíček
  • 2 větší ster. okurky
  • 10 dkg. šunkového salámu
  • 10 cherry rajčátek
  • 1 malá majolka
  • sůl, pepř
  • Ředkvičky, ster. okurku, vajíčko nastrouhat na hrubém struhadle.
  • Salám, rajčata nakrájet na kostičky.
  • Vše smíchat, přidat majolku.
  • Dochutit soli a pepřem.

Domácí ledová káva

27. července 2013 v 16:53 | Madlenka |  Ostatní
  • Kostky ledové jsou z melty, viz předchozí postup z receptu níže.
  • Ve skleničce je káva Nescafe 3v1, je to moc dobrý, kdo má chuť na kávu a nemá ji rád v těchto dnech horkou Mrkající

Výroba kostek ledu z kávy Caro

26. července 2013 v 23:36 | Madlenka |  Ostatní
  • Do konvičky si připravím kávu Caro, kterou osladím, zaliji horkou vodou.
  • Do nádobky na led naliji příslušné množství a nechám v mrazáku chladit.
  • Konvičku doplním mlékem, (kdo nemá rád, nemusí mléko být), protože takto si kávu, co mi zbyde v konvičce vypiji.

Domácí nanuk Míša

18. července 2013 v 17:33 | Madlenka |  Ostatní
  • 2 kelímky tvarohového ochuceného krému Milko (280 g)
  • 1 kelímek zakysané smetany (250 g.)
  • 150 g moučkového cukru (může být méně, kdo si nepotrpí na sladké)
  • 1 vanilkový cukr
  • Všechny suroviny ušleháme mixerem a necháme přes noc v mrazničce.
  • Plníme do formiček co máme, nebo improvizujeme jako já.

Masové kuličky ve smetanové omáčce

16. července 2013 v 18:10 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Mleté maso na kuličky upravíme tak, jak jsme ho zvyklí připravovat.
  • Na omáčku potřebujeme
  • 1 cibuli
  • 1 kelímek smetany na vaření
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 masox
  • čajové vajíčko s kořením ( 6 kuliček nového koření, 6 kuliček černého pepře, 3 listy bobkového koření).
  • olej
  • světlá, hotová jíška na zahuštění.
  • Na oleji osmahneme cibulku.
  • Zalijeme horkou vodou.
  • Přidáme koření a masox.
  • Necháme povařit.
  • Vlijeme oboje smetany.
  • Přidáme masové kuličky a necháme povařit 30 minut.
  • Zahustíme světlou, hotovou jíškou.

Plněné paprikové lusky

14. července 2013 v 17:49 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Mleté maso upravíme tak, jak jsme zvyklí, tímto mletým masem budeme plnit papriky.
  • Na omáčku potřebujeme:
  • 1 středně velkou cibuli
  • 10 dkg. rajského protlaku (kdo má rád tmavší omáčku, tak víc)
  • 1 kostku hovězího bujónu
  • Do vajíčka na čaj, které používáme výhradně na koření si dáme ( 6 kuliček nového koření, 6 kuliček celého pepře, 3 bobkové listy)
  • olej
  • Podravka na dochucení
  • cukr
  • světlá, hotová jíška na zahuštění
  • Na oleji osmahnu nadrobno nakrájenou cibulku.
  • Přidám horkou vodu, rajský protlak, vajíčko s kořením, masox.
  • Nechám povařit.
  • Ochutím troškou cukru, Podravkou.
  • Vložím plněné papriky a nechám vařit 30 minut.
  • Zahustím světlou, hotovou jíškou.

Rizoto s tuňákem a zeleninou

9. července 2013 v 22:21 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Na rizoto jsem použila předem uvařenou rýži, která mi zbyla.
  • 1 konzerva tuňáka v oleji
  • 1/2 velké červené papriky
  • 1 středně velké rajče
  • 1 cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce kečupu
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička octa
  • 4 kostky cukru
  • Na oleji osmahnu cibulku.
  • Přidám na kostičky nakrájenou papriku a rajče.
  • Vmíchám celou konzervu tuňáka, bez oleje, který obsahuje.
  • Přidám kečup, hořčici, ocet a kostky cukru.
  • Prohřeji při stálém míchání dokud se cukr nerozpustí.
  • Nakonec lehce vmíchám rýži a směs prohřeji na pánvi 2 minutky za stálého míchání.

Tvarohové knedlíky s jahodami

9. července 2013 v 15:58 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 40 dkg. polohrubé mouky,
  • 2 vejce,
  • 2 lžíce másla,
  • 5 lžic vlažného mléka,
  • 25 dkg. tvarohu tučného ve vaničce,
  • špetku soli.

Zapečené kotlety s brambory

7. července 2013 v 19:09 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Inspiraci mi byl tento recept: http://recepty.vareni.cz/kotlety-zapecene-v-bramborech/
  • Trochu jsem si ho upravila podle sebe, ale základ jako takový je z toho receptu.
  • Kotlety jsem osolila, opepřila.
  • Udělala si směs z oleje, grilovacího koření, mleté, sladké papriky, worcesterové omáčky a sojové omáčky.
  • Touto směsi jsem kotlety potřela na jedné straně.
  • Dala do pekáče zprudká opéci po jedné staně, a pomazala směsi i tu druhou stranu kotlet, přetočila a dala zprudka zapéci.
  • Následně jsem kotlety vyndala.
  • Nechala opéci cibuli.
  • Na cibuli jsem dala vrstvu kotlet.
  • Pak vrstvu brambor.
  • Zbyla mi anglická slanina, tak jsem ji položila na brambory.
  • Brambory jsem osolila, opepřila.
  • Podlila trošku výpekem z kotlet, aby to nebylo mastné.
  • Následně jsem rozmíchala vajíčka v mléce se lžičkou Podravky.
  • Tímto zalila brambory a nechala péct přikryté.
  • Jelikož mi zbyl sýr, tak jsem ho nastrouhala a před koncem pečení jsem s ním posypala brambory.

Tuňáková pomazánka (jednoduchá, rychlá, vynikající)

6. července 2013 v 23:03 | Madlenka |  Pomazánky
  • 1 konzervu tuňáka v tomatové omáčce se zeleninou
  • 1 kelímek Almette s příchuti křenu
  • 1 malá cibule nakrájená na kostičky
  • Všechny suroviny smíchat vidličkou v míse.
  • Tuňáka z konzervy vyklopíme do mísy celého i s omáčkou.

Ředkvičkový salát (jednoduchý, rychlý)

5. července 2013 v 23:51 | Madlenka |  Ostatní
  • 6 ředkviček
  • 1 kelímek sýra Gervais s příchuti ředkvičky a bylinek (může být i bez příchuti)
  • 125 g. majolky Hellmans
  • 3 plátky anglické libové slaniny (nebo šunkového salámu)
  • 3 plátky tvrdého sýra
  • na dochucení sůl, pepř
  • Toto je salát tak na dvě porce, tudíž suroviny, ať si každý upraví podle počtů strávníků.
  • V míse smícháme nastrouhané nahrubo ředkvičky, tvrdý sýr.
  • Přidáme na kostičky nakrájenou libovou anglickou slaninu.
  • Promícháme se sýrem Gervais a majolkou.
  • Dochutíme soli, pepřem.

Zeleninový salát s vajíčky

5. července 2013 v 22:01 | Madlenka |  Ostatní
  • 1 středně velkou okurku
  • 15 cherry rajčátek
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • 10 dkg. šunkového salámu
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • 1/2 sklenice majolky Helmans (125 g)
  • sůl, pepř
  • Okurku oloupeme, nakrájíme na kostky.
  • Cherry rajčátka taktéž nakrájíme na kostičky.
  • To stejné uděláme s šunkovým salámem a vejci.
  • Vejce nejlépe nakrájíme na kostičky tak, že v kráječi je překrájíme na plátky, ty pak otočíme a překrájíme znova, aby se nám udělaly kostičky.
  • Přidáme zakysanou smetanu a promícháme.
  • Nakonec lehce vmícháme majolku.
  • Osolíme, opepříme.

Koprová omáčka, která nejde zkazit

5. července 2013 v 21:58 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1/2 skleničky ster. kopru (myšleno půlku sklenice o obsahu 250 ml.)
  • 6 brambor středně velkých
  • 1 masox
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • 250 ml. plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 3 lžíce světlé, hotové jíšky
  • Brambory, ster. kopr, kmín, masox dáme vařit do vody, dokud brambory nezměknou.
  • Přidáme zakysanou smetanu.
  • Mléko ve kterém jsme rozkvedlali jedno vejce.
  • Povaříme 5 minut.
  • Zahustíme a povaříme další 3 minuty.

Zapečené těstoviny

5. července 2013 v 21:48 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Uvařené těstoviny (kolínka, vrtule, fleky)
  • 1/2 točené podkovy z Globusu
  • 1 malá sklenička ster. hrášku s mrkvi
  • 3 uvařená vejce
  • 3 vejce
  • 2 cibule
  • 10 dkg tvrdého sýra
  • olej
  • 300 ml. mléka
  • 1 lžička Podravky
  • Na oleji osmahnu cibulku nadrobno nakrájenou.
  • Přidám na kostky nakrájený točený salám, osmahnu.
  • V míse smíchám scezenou ster. mrkev s hráškem s těstovinami.
  • K těstovinám přidám 5 dkg. sýra nakrájeného na kostičky.
  • Dále přidám 3 uvařená vejce, které si také do směsi nakrájím na kostičky.
  • Do směsi přidám osmahnutou cibulku se salámem.
  • Vše pořádně promíchám.
  • Nakonec do směsi přidám rozkvedlané vejce s mlékem a lžičkou Podravky a opět směs promíchám.
  • Pekáč vymažu olejem.
  • Směs nanesu do pekáče.
  • Přikryté nechám péct 30 minut při 180 stupních C.
  • Pět minut před koncem pečení směs posypu zbytkem sýra, který jsem si nastrouhala.
  • Nechám dopéct odkryté.

Jahodový koláč s drobenkou

5. července 2013 v 18:38 | Madlenka |  Moučníky
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • Vše v mixeru vyšlehat.
  • Na těsto pokládat ovoce.
  • Navrch posypat drobenkou (hrubá mouka, máslo, cukr krupice)

Zapečený květák

5. července 2013 v 18:28 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 středně velký květák
  • 10 dkg. šunkového salámu
  • 15 dkg. sýra (eidam, gouda atd.)
  • 1 cibule
  • 1 kelímek zakysané smetany 125 ml.
  • 125 ml. mléka
  • 3 vejce
  • sůl, pepř
  • olej
  • kečup
  • Květák uvařím v osolené vodě s přídavkem lžíce octa.
  • Následně ho rozeberu na růžičky.
  • Pekáček vymažu olejem na něj naskládám květák.
  • Posolím, opepřím.
  • Dám vrstvu drobně nakrájené cibulky.
  • Po celém povrchu posypu nakrájeným na kostičky šunkovým salámem.
  • Další vrstvu tvoří sýr nakrájený na kostičky (půlka z uvedeného množství).
  • Do půl litrového hrnečku si vyklepu 3 vejce, smíchám s jogurtem a mlékem.
  • Zaliji směsi květák.
  • Nechám péct Přikryté při 150 stupních C. 30 minut.
  • Odkryji pekáček, posypu směs nastrouhaným sýrem a nechám ještě 5 minut dopéct.