Srpen 2013

Zapečené pečivo se šunkou a sýrem

29. srpna 2013 v 18:17 | Madlenka |  Ostatní
  • Staré rohlíky nebo housky, z předchozího dne, překrojíme na půl, namažeme máslem, potřeme kečupem nebo hořčici.
  • Posypeme salámem, rajčaty, paprikou, kdo co má rád, mohou tam být olivy, ster. kukuřice.
  • Nakonec posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct 5 minut na 150 stupňů.

Špagety se sýrovou omáčkou

29. srpna 2013 v 18:03 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Uvařené špagety ve slané vodě
  • Na omáčku:
  • 2 středně velké cibule
  • 10 dkg. másla
  • 1 balení anglické slaniny
  • 1 balení taveného sýra Smetanito nebo Apetito (3 obdélníky sýra v balení)
  • 1/2 l mléka
  • 1 lžička rovná Podravky
  • 2 špetky bazalky
  • 1 lžíce hotové světlé jíšky
  • (toto množství stačí na 3 porce)
  • Na másle osmahnu cibulku nadrobno nakrájenou.
  • Přidám na kostičky nakrájenou anglickou slaninu.
  • Zaliji mlékem.
  • Do horkého mléka přidám 3 obdélníky sýra, lžičku Podravky a dvě špetky bazalky.
  • Nechám povařit na mírném stupni, až se sýr rozpustí.
  • Zahustím jednou lžíci hotové, světlé jíšky.

Nudlový nákyp s tvarohem a jahodami

23. srpna 2013 v 23:12 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Uvařené den předem těstoviny
  • 2 vejce (bílky ušleháme zvlášť)
  • 1 vanička plnotučného tvarohu
  • 1 malá konzerva jahodového kompotu (případně čerstvé, nebo mražené)
  • 6 lžic moučkového cukru
  • rozinky (spařené)
  • 1 vanilkový cukr
  • olej na vymazání formy
  • Dva žloutky umixujeme s 1 vanilkovým cukrem a 6 lžícemi moučkového cukru.
  • Do této směsí přidáme celý tvaroh, který také vyšleháme.
  • Celou směs promícháme s předem uvařenými těstovinami.
  • Do této směsí vmícháme scezené jahody.
  • Nakonec do směsí lehce vmícháme ušlehané zvlášť bílky.
  • Směs dáme do pekáče a pečeme přikrytou 30 minut při 150 stupních C.

Šunkofleky se sýrem

23. srpna 2013 v 23:09 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Těstoviny (fleky)
  • 1 balení anglické slaniny
  • 1 balení sýra eidam (může být jakýkoli tvrdý)
  • 2 středně velké cibule
  • 3 vejce
  • 250 ml. plnotučného mléka
  • olej na vymazání formy
  • sůl, pepř, popřípadě Podravka
  • Uvaříme si těstoviny ve slané vodě.
  • Po scezení k ním zamícháme na kostičky nakrájenou cibuli, anglickou slaninu, a tvrdý sýr.
  • (Kdo má rád výraznější chuť, tak předem si osmahne cibulku a na ní anglickou slaninu)
  • Rozmícháme 3 vejce v 250 ml. mléka a to vše smícháme s těstovinami.
  • Pečeme 35 minut při 150 stupních C.

Tvarohové knedlíky se švestkami

14. srpna 2013 v 17:51 | Madlenka
  • 1 vaničku červeného tučného tvarohu
  • 40 dkg. polohrubé mouky
  • 5 lžic mléka
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • Všechny suroviny smícháme v míse a prohněteme až se těsto nelepí.
  • Pak ho dáme na vál, a rozdělíme na dvě půlky.
  • Z každé půlky uděláme váleček, z toho válečku ukrajujeme kousky a do těch pak balíme švestky.

Hovězí na paprice

14. srpna 2013 v 17:46 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg hovězího masa
  • 2 cibule
  • 2 čajové lžičky sladké, mleté papriky
  • 1 kostka masoxu
  • 1 lžička Podravky
  • 1 kelímek smetany na vaření 20 dkg.
  • 4 lžíce světlé, hotové jíšky
  • sůl, pepř,
  • olej
  • Cibulku zpěníme na oleji, přidáme maso nakrájené na kostky.
  • Maso zaprášíme paprikou, promícháme, zalijeme horkou vodou.
  • Přidáme masox, Podravku.
  • V tlakovém hrnci povaříme 30-40 minut, podle tuhosti masa.
  • Zahustíme světlou, hotovou jíškou.
  • Přidáme smetanu na vaření a omáčku chvilku prohřejeme.
  • Podáváme s těstovinami, nebo houskovým knedlíkem.

Zapečené brambory se zelím

14. srpna 2013 v 17:42 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 10 středně velkých brambor
  • 1 sklenice sladkokyselého zelí
  • 1 balení anglické slaniny ( já měla šunkový salám s křenem)
  • 2 vejce
  • 2 cibule
  • 250 ml mléka
  • sůl, pepř, cukr, mletý česnek,
  • gulášové koření, grilovací koření (oboje půl kávové lžičky)
  • celý kmín
  • olej
  • Oloupeme syrové brambory, ty následně jsem nechala v mixeru nakrájet na plátky.
  • Zelí scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme na sítku okapat.
  • Zelí jsem také nechala v mixeru překrájet ( použitý v mixeru nástavec na plátky)
  • Pekáč vymazaný olejem jsem plnila vrstvou plátků brambor, ty jsem osolila, opepřila, posypala česnekem.
  • Na to jsem dala vrstvu zelí, které jsem posypala moučkovým cukrem a celým kmínem.
  • Cibulkou nadrobno nakrájenou jsem posypala povrch zelí.
  • Na tuto vrstvu jsem pokladla plátky šunkového salámu s křenem.
  • Pak jsem dala vrstvu brambor, osolila je opepřila.
  • Potřela olejem smíchaným s gulášovým a grilovacím kořením.
  • Zalila mlékem rozšlehaným se dvěma vejci.
  • Při 180 stupních jsem pekla cca 50 minut.