Prosinec 2013

Indiánky

25. prosince 2013 v 23:06 | Madlenka


Chlebíčky s ředkvičkovou pomazánkou

25. prosince 2013 v 22:57 | Madlenka |  Ostatní
  • svazek ředkviček ( asi 10 ks.)
  • 2 tavené sýry Apetito a podobně
  • 10 dkg tvrdého sýra
  • 2 vejce uvařena natvrdo
  • 3 lžíce tatarské omáčky, ale může být majolka
  • sůl, pepř
  • Ředkvičky nastrouhám na hrubém struhadle a nechám na sítku půl hodiny okapat a na sítku klidně vymačkám přebytečnou šťávu z ředkviček, která by mohla ředit pomazánku.
  • Dále k ředkvičkám přidám tavený sýr, který vidličkou pořádně rozmíchám do hladká s ředkvičkami.
  • Přidám strouhaný sýr.
  • Přidám vajíčka na kostky nakrájené.
  • Dochutím tatarskou omáčkou nebo majolkou.
  • Osolím, opepřím.
  • Nechám odpočinout v lednici, stačí hodinka, když to bude přes noc, tak lépe.

Křenová omáčka s masovými kuličkami

15. prosince 2013 v 2:33 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 2 cibule
  • 2 lžíce jablečného křenu (ze skleničky, kupovaného)
  • 1 masox
  • 1 svíčková omáčka v sáčku
  • světlá hotová jíška na zahuštění
  • 1 smetana na vaření 12%
  • olej
  • Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku.
  • Zalijeme horkou, převařenou vodou.
  • Přidáme masox, 2 lžíce křenu.
  • Necháme povařit.
  • Mezitím si sáčkovou, svíčkovou omáčku ze sáčku rozmícháme v půl litru studené vody.
  • Vlijeme do hrnce, promícháme, povaříme 15 minut.
  • Mezitím jsme si připravili kuličky z mletého masa.
  • Na 1kg. mletého masa použijeme 2 vejce, 1 rovnou lžíci Podravky, a 1 rovnou lžičku kari koření.
  • Všechny suroviny pořádně promícháme s mletým masem.
  • Z toho tvoříme kuličky, které si obalíme v hladké mouce.
  • Kuličky dáme vařit do hrnce s omáčkou.
  • Vaříme je půl hodiny na mírném ohni.
  • Zahustíme omáčku světlou jíškou.
  • Zalijeme smetanou.

Kokosky

15. prosince 2013 v 2:30 | Madlenka |  Moučníky

Rýžový nákyp s jahodami

14. prosince 2013 v 0:27 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 2 sklenky rýže (obsah 1.5dcl)
  • 4 sklenky mléka (stejný obsah jako na rýži)
  • 1 sklenka vody
  • 9 kostek cukru
  • 3 vejce (bílky ušlehat zvlášť)
  • žloutky ušlehat s 5 dkg moučkového cukru a 3 dkg. másla
  • rozinky, spařené ve vroucí vodě, scezené
  • jahody (nebo jiné ovoce, ať čerstvé, mražené nebo kompotované)
  • Rýži vaříme pomalu v mléce, s přídavkem vody a cukru.
  • Nezapomínáme míchat.
  • Bílky vyšleháme zvlášť, přimícháme do rýže lehce až nakonec.
  • Žloutky šleháme s cukrem a máslem.
  • Přidáme k rýži spolu s rozinkami a ušlehanými bílky.
  • Promícháme důkladně.
  • Plech nebo skleněnou varnou mísu vymažeme Herou.
  • Pokládáme vrstvu rýže.
  • Další vrstvu tvoří jahody, které jsme pocukrovali vanilkovým cukrem.
  • Poslední vrstvu tvoří rýže.
  • Dáme zapéct přikryté 40 minut na 150 stupňů C.