Leden 2014

Rýžový nákyp s jahodami

27. ledna 2014 v 21:58 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 sklenice rýže
  • 1 sklenice studené vody
  • 2 sklenice mléka
  • 6 lžic cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • jahody (mražené, kompotované, čerstvé)
  • 1 smetana na vaření
  • rozinky předem spařené a scezené
  • 2 vejce
  • Nejdříve si uvaříme rýži, kterou předtím pořádně na sítku propláchneme studenou vodou.
  • Do hrnce dáme 1 sklenici vody, 1 sklenici mléka, 6 lžic cukru a 1 sklenici rýži, vaříme.
  • Po chvilce, když nám rýže bude přibývat přidáme druhou sklenici mléka a rýži za stálého míchání dovaříme.
  • Odstavíme a necháme vychladnout.
  • Přidáme 1 smetanu na vaření.
  • Mezi tím si našleháme 2 bílky, dáme stranou.
  • Dva žloutky ušleháme s 1 vanilkovým cukrem a 2 lžícemi cukru.
  • Rozinky přidáme do rýže, zamícháme.
  • Do rýže, která mezi tím vychladla dáme jak našlehané žloutky s cukrem, tak bílky. Ručně promícháme.
  • Plech vymažeme tence olejem.
  • Na dno plechu dáme půl vrstvy rýže, na to jahody a končíme vrstvou rýže.
  • Plech přikryjeme a dáme rýži zapéct při 150 stupních C.
  • Podáváme posypanou cukrem se skořici.

Bramboráky

26. ledna 2014 v 21:00 | Madlenka
  • 1kg. brambor
  • 2 vejce
  • sůl, pepř, majoránka
  • česnek
  • cca 6 lžic mléka
  • hladká mouka ( množství dle potřeby, asi 6 lžic a víc)
  • olej
  • Brambory nastrouháme najemno.
  • Vymačkáme přebytečnou vodu.
  • Přidáme ostatní ingredience, pořádně zamícháme.
  • Smažíme na vyšší vrstvě oleje.
  • Pak nezapomeneme přebytečný tuk vysát do papírových utěrek na které bramboráky pokládame.

Vaječná tlačenka

26. ledna 2014 v 20:41 | Madlenka |  Ostatní
  • 5 vajec natvrdo uvařených
  • 1 malá sklenice hrášku s mrkvi (půl na půl)
  • 20 dkg. měkkého salámu (dala jsem Gothajík)
  • 6 středně velkých okurek
  • 1 středně velká cibule
  • 1 želatina mletá, na vaječnou tlačenku
  • 1 kostka masoxu
  • 1 majolka (250ml)
  • Nejdříve si dáme sypkou želatinu do hrníčku 300ml., zalijeme 6 lžicemi vlažné vody, necháme nabobtnat.
  • Scedíme hrášek s mrkvi, doplníme vodou na 250 ml., přidáme masox a necháme vařit do rozpuštění masoxu.
  • Mezitím si nakrájíme na kostičky všechny suroviny, promícháme.
  • Teplý nálev z masoxu nalijeme na nabobtnalou želatinu, a mícháme, až se želatina rozpustí. Nálev nemá být, moc vlažný, ani příliš horký, tak akorát teplý.
  • Nálev zamícháme do směsi všech surovin, které jsme si předtím nakrájeli, promícháme.
  • Naposledy vmícháme do směsi majolku.
  • Necháme ztuhnout přes noc.
  • Plníme do různých forem, já zvolila silikonovou bábovku.
  • Efekt není takový, jak jsem si představovala, protože jsem vyložila bábovku průhlednou potravinářskou folii z obavy, aby se mi bábovka vyklopila. Takže na bábovce jsou zřetelné pavučinky, a neudělal se ten správný tvar.
  • Příště bych se nebála, a obsah nalila bez ty folie, myslím si, že by to šlo i tak dobře vyklopit.


Rýžový salát se zeleninou a majolkou

15. ledna 2014 v 21:20 | Madlenka |  Ostatní
  • 30 dkg uvařené den předem rýže
  • 6 malých ster. okurek
  • 2 velká rajčata (spařená a oloupaná ze slupky)
  • 1/2 červené sýrové papriky
  • 20 dkg měkkého salámu
  • 3 vejce
  • 1 bílý jogurt
  • 1 majolka
  • sůl, pepř
  • Vše smícháme s rýži.
  • Salám, vajíčka, okurky, rajčata nakrájíme na kostičky.
  • Přidáme jogurt, majolku zamícháme.
  • Dochutíme soli, pepřem.

Křenová omáčka s vepřovými závitky

13. ledna 2014 v 23:01 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1kg. vepřové plece
  • 15 dkg. plátkového sýra
  • 15 dkg. šunkového salámu
  • hořčice
  • sůl, pepř
  • krenex
  • 2 cibule
  • vývar z hovězího bujónu nebo kostky masoxu
  • 1/2 sáčku svíčkové omáčky v sáčku
  • 250 ml. polotučného mléka
  • hotová světlá jíška na zahuštění
  • Vepřové si nakrájím na plátky, osolím, opepřím.
  • Každý plátek potřu plnotučnou hořčici.
  • Na maso dám plátek šunky a plátek sýra.
  • Maso svinu a upevním kovovými párátky, nebo kdo nemá nití.
  • Plech vymažu olejem, nechám zesklovatět cibulku nadrobno nakrájenou.
  • Přidám maso, podliji vývarem a přikryté druhým plechem nechám v troubě péct hodinu za občasného obracení při 150 stupních C.
  • Přidám asi 3 - 4 lžičky krenexu (podle oka, kdo to jak má rád ostré).
  • V půl litrovém hrnečku smíchám si půl sáčku svíčkové omáčky ze sáčku s vodou a doplním 250 ml. mléka, zamíchám a dám opět zapékat další půl hodinu.
  • Nakonec nechám zahustit a odkryté nechám dopéct 10 minut.

Bábovka

8. ledna 2014 v 22:52 | Madlenka |  Moučníky
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek mléka
  • 5 dkg nastrouhané čokolády (nebo 2 lžíce kakaa)
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce (žloutky zvlášť dát do těsta, bílky ušlehat samotné a přidat úplně na konci do těsta)
  • Možné je přidání spařených rozinek, ale na ty jsem zapomněla
  • olej na vymazání silikonové bábovky
  • Všechny přísady vyšleháme v mixeru.
  • Rozdělíme na tři díly.
  • Do jednoho dílu nastrouháme čokoládu.
  • Silikonovou bábovku vymažeme trošku olejem.
  • Dáme vrstvu světlou, pak vrstvu do které jsme si přidali strouhanou čokoládu nebo kakao. Navrch přijde opět světlá vrstva.
  • Rozdělovala jsem to podle oka, takže ty vrstvy nejsou stejné v poměru.

Holandský řízek s tatarskou omáčkou

7. ledna 2014 v 21:50 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Mleté maso ochutím 2 rovnými lžičkami Podravky, 1 lžičkou rovnou kari koření, přidám do něj 2 vejce, posypu česnekem, možno použit čerstvý 2-3 stroužky, přidám majoránku. Trošku osolím, opepřím (decentně), Podravka je sama o sobě slaná. Přidám 10 dkg. nastrouhaného sýra, kdo má rád výraznější chuť, tak přidá 20 dkg. strouhaného sýra.
  • Na tatarskou omáčku potřebujete:
  • 125 dkg. majolky
  • 3 malé ster. okurky
  • 3 cherry rajčátka
  • 1 malou cibulku
  • 1 malou lžičku moučkového cukru
  • sůl, pepř na dochucení.
  • Všechny suroviny smíchat.
  • Okurky, rajčátka a cibuli nakrájet na kostičky.

Zapečené papriky s mletým masem

6. ledna 2014 v 20:30 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg mletého masa
  • 2 větší papriky
  • 1 velká cibule
  • 8 cherry rajčátek
  • 1 smetana na vaření 12%
  • 10 dkg. anglické slaniny
  • 4 vejce
  • sůl, pepř, kari koření
  • Podravka, majoránka, česnek
  • olej
  • Nejdříve si připravím mleté maso, (pokud nám zbude, tak ho použijeme do jiných jídel jako jsou karbanátky nebo jako kuličky do různých omáček).
  • Mleté maso ochutím 2 rovnými lžičkami Podravky, 1 lžičkou rovnou kari koření, přidám do něj 2 vejce, posypu česnekem, možno použit čerstvý 2-3 stroužky, přidám majoránku. Trošku osolím, opepřím (decentně), Podravka je sama o sobě slaná.
  • Pekáček vymažu olejem, pokladu cibuli nadrobno nakrájenou.
  • Na cibuli pokladu cherry rajčátka přepůlená na půlky.
  • Další vrstvou bude anglická slanina.
  • Z papriky odkrojím vršek, rozkrojím je podélně a očistím od zrníček.
  • Půlky paprik naplním mletým masem a pokladu je na anglickou slaninu.
  • Rozšlehám si ve smetaně 2 celá vejce.
  • Touto směsi poliji papriky a povrch směsi v pekáčku.
  • Nechám péct přikryté druhým pekáčkem nebo alobalem.
  • Peču 1 a 1/2 hodiny při 150 C.

Zapečené brambory s červeným zelím

3. ledna 2014 v 20:37 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. brambor
  • 1 sklenice ster. červeného zelí
  • 10 dkg. anglické slaniny
  • 20 dkg. měkkého salámu
  • 1 smetana na vaření (12 %)
  • 250 ml. mléka
  • 2 vejce
  • cukr
  • 1 cibule středně velká
  • 10 dkg sýra Eidam
  • sůl, pepř, Podravka
  • Brambory syrové nakrájím na plátky. (Možno použit předem uvařené brambory ve slupce, zkrátí se tak doba zapékaní)
  • Na plech vymazaný olejem, pokladu nakrájené brambory, osolím, opepřím.
  • Ster. zelí nechám opláchnout studenou vodou, scedím a pořádně vymačkám, pouští při pečení šťávu).
  • Na brambory naskládám anglickou slaninu.
  • Další vrstvu tvoří scezené zelí, které jsem předtím promíchala s nakrájenou nadrobno cibulkou a osladila moučkovým cukrem (asi 2 malé lžičky) a osolila (1 malá lžička).
  • Na zelí přijde vrstva nakrájeného na kostky měkkého salámu.
  • Poslední vrstvu tvoří brambory, které zas osolím a opepřím.
  • V půl litrovém hrnečku si smíchám 1 smetanu na vaření s 250 ml. mléka polotučného a s dvěma vejci. Přidám rovnou, malou lžičku Podravky.
  • Tím vším zaliji brambory a dám péct přikryté druhým plechem na 170 stupňů.
  • Po hodině povrch posypu nakrájeným na kostičky eidamem a nechám 15 minut dopéct.

Špagety se smetanovou omáčkou a surimi tyčinkami

2. ledna 2014 v 18:16 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1/2 balíčku špaget
  • 1 balíček surimi tyčinek (16ks.)
  • 1 cibule
  • 1 smetana
  • 1 kostka masoxu
  • 250ml. polotučného mléka
  • 1/2 sáčku svíčkové omáčky
  • 3 lžíce světlé, hotové jíšky
  • sůl, pepř
  • olej
  • Na oleji zpěníme cibulku, zalijeme horkou vodou.
  • Přidáme masox.
  • Půl sáčku svíčkové omáčky rozmícháme ve studené vodě s 250 ml. mléka.
  • Dolijeme do omáčky a necháme povařit 10 minut.
  • Přidáme 1 smetanu na vaření, necháme přejít varem.
  • Zahustíme světlou, hotovou jíškou.
  • Dochutíme soli a pepřem.
  • Nakonec vmícháme nakrájené krabí tyčinky.
  • Necháme je minutku povařit v omáčce a podáváme se špagetami, které jsme si předem uvařili v osolené vodě a scedili.