Únor 2014

Karbanátky z mletého masa

27. února 2014 v 20:40 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Mleté maso ochutím 2 rovnými lžičkami Podravky, 1 lžičkou rovnou kari koření, přidám do něj 2 vejce, posypu česnekem, možno použit čerstvý 2-3 stroužky, přidám majoránku.
  • Tvořím karbanátky, které obalím v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.
  • Peču na pekáčku v troubě. Pekáček nechám odkrytý.
  • Karbanátky peču pozvolna při 150 stupních C, otáčím při pečení.

Rajská omáčka

23. února 2014 v 23:54 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. hovězího masa
  • 2 cibule
  • 5 dkg. másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • koření do čajového sítka ( 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře)
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1 masox
  • 1 rajský protlak (14 dkg.)
  • 5 lžic cukru
  • 1 smetana na vaření
  • světlá, hotová jíška na zahuštění
  • Hovězí maso opláchnu ve studené vodě, a dám vařit do tlakového hrnce s kořením v čajovém sítku. Také přidám jednu celou oloupanou cibuli. Maso by mělo být ve vodě celé ponořené.
  • Maso uvařím doměkka v kuse, nesmí se rozpadat.
  • Následně si na másle osmahnu nakrájenou cibulku, přidám lžíci hladké mouky, osmahnu chvilku.
  • Zaliji trošku vývarem, který mám už uvařený a scezený přes sítko.
  • Nedávám vývar hned celý, ale zalévám omáčku po částech.
  • Přidám si celý rajský protlak, masox, cukr a skořici doliji zbytkem vývaru.
  • Nechám povařit, případně ještě dochutím (sůl, pepř, cukr)
  • Naliji smetanu na vaření.
  • Zahustím světlou, hotovou jíškou.
  • Vložím nakrájené plátky hovězího masa a nechám povařit 5 minut.

Sloní žrádlo

21. února 2014 v 21:36 | Madlenka |  Pomazánky
  • 20-30 dkg. mletého jemného salámu
  • 1 malá cibulka nakrájená na kostičky
  • (1 lžíce oleje, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce jemného kečupu, 2 lžičky cukru, to vše smícháme, a necháme chvilku povařit, až se cukr rozpustí)
  • 3 lžíce majolky
  • Všechny ingredience smícháme s mletým, měkkým salámem, dochutíme soli, pepřem.
  • Necháme na hodinku v ledničce odležet. (Není to nutné, ale je to lepší).

Jemné šunkofleky

21. února 2014 v 21:33 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 30 dkg těstovin tzv. fleky
  • 20 až 30 dkg měkkého salámu
  • 10 dkg salámu šunkového kolena (nebo jakýkoli šunkový)
  • 2 vejce
  • 1 smetana na vaření
  • 10 dkg sýra
  • 2 dcl polotučného mléka
  • 1 lžíce Podravky
  • 2 cibule
  • olej
  • Těstoviny uvaříme v osolené vodě.
  • Propláchneme studenou vodou, scedíme.
  • Připravíme si 10 dkg. sýra nakrájeného na kostičky, který vložíme do hrníčku (půl litr) zalijeme smetanou a mlékem. Vložíme do mikrovlné trouby a necháme sýr v této směsi rozpustit.
  • Na oleji si osmahneme cibulku nadrobno nakrájenou, osmažíme do růžová, přidáme na kostičky nakrájený šunkový salám, osmažíme.
  • Měkký salám umeleme.
  • Do těstovin přidáváme salám měkký umletý, salám šunkový usmažený na cibulce.
  • Zamícháme, přilijeme směs sýra rozpuštěného v mléce.
  • Přidáme dvě celá rozkvedlaná vejce, opět pořádně promícháme.
  • Dochutíme lžíci Podravky.
  • Směs rozprostřeme na pekáč vymazaný olejem, a přikryté pečeme 30 minut.
  • Pak dopékáme odkryté dalších 20 minut při 150 stupních C.
  • Při vyšší teplotě čas se zkrátí, ale já to nedělám, mám to ozkoušené takto.

Vepřová kotleta ve smetanové, křenovo - hořčičné omáčce

16. února 2014 v 21:47 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1kg. vepřové kotlety
  • plnotučná hořčice smíchaná se ster. křenem poměr 1:1
  • 1 smetana na vaření
  • 2 větší cibule
  • sůl, pepř
  • sladká mletá paprika
  • olej
  • Maso si nakrájíme na plátky, naklepeme.
  • Osolíme, opepříme, zaprášíme po obou stranách sladkou, mletou paprikou.
  • Potřeme hořčici s křenem.
  • Pokrájíme nadrobno cibulku, kterou vmícháme do směsi a necháme v lednici přes noc.
  • Maso dáme na plech, který jsme si vymazali olejem.
  • Podlijeme smetanou na vaření.
  • Pečeme při 150 stupních cca 1a1/2 hodiny přikryté.
  • Obracíme, a když je potřeba, tak podlijeme maso pár lžícemi horké vody z rychlovarné konvice.
  • Ke konci, je-li potřeba zahustíme 2-3 lžícemi hotové, světlé jíšky, a necháme dopéct 5 minut odkryté.

Čočka s volským okem

13. února 2014 v 21:15 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1/2 sáčků čočky
  • 2 cibule
  • 1/2 podkovy z Globusu nebo stejné množství měkkého salámu
  • 1/2 papriky (nemusí být, dala jsem ji tam, že mi zbyla)
  • 1 kostka masoxu
  • 1/2 lžičky Podravky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • olej
  • Čočku vždy nejdříve propláchnu ve studené vodě, pak ji nechám ve studené vodě, nejlépe přes noc nabobtnat, je pak pak samozřejmě lépe stravitelná.
  • Vodu scedím, čočku opět propláchnu a dám do vody.
  • Mezitím si dám nakrájet na kostičky cibulku.
  • Cibulku nechám osmahnout na oleji do růžová.
  • Přidám kmín, pokrájený na kostky salám.
  • Čočku dělám v tlakovém hrnci.
  • Než ho zavřu, tak přidám kostku masoxu, nakrájenou na kostičky papriku, a Podravku.
  • Vše promíchám, a nechám vařit čočku při mírné teplotě 20 minut.
  • Nakonec čočku zahustím světlou, hotovou jíškou.

Žemlovka z toustového chleba

12. února 2014 v 21:09 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 8 krajíců toustového chleba
  • Náplň:
  • 3 nastrouhaná jablka
  • 5 dkg mletých vlašských ořechů
  • 5 dkg. mletých piškotů
  • 1 celé vejce
  • rozinky spařené, scezené a naložené do medoviny (může být rum, ale ani nemusí být naložené v alkoholu, já jsem je měla naložené v medovině)
  • To vše smíchat
  • máslo na potření toustového chleba
  • džem na potření toustového chleba
  • Rama na potření pekáčku
  • mleté piškoty na vysypání pekáčku
  • Pekáček si vymažeme Ramou, vysypeme mletými piškoty.
  • Toustový chléb namažeme máslem, džemem, a pokládáme do pekáčku.
  • Na to přijde vrstva náplně strouhaná jablka s dalšími uvedenými ingrediencemi.
  • Tu rozprostřeme na toustový chléb.
  • Další vrstvu tvoří toustový chléb namazaný jen máslem a tou stranou ho přikryjeme na náplň.
  • Nakonec si smícháme 2 celá vejce s 1 smetanou na vaření a 100ml. polotučného mléka, to zakvedláme, a polijeme toustový chléb.
  • Pekáček přikryjeme a dáme péct do trouby 20 minut na 150 stupňů C.

Vajíčkový salát

10. února 2014 v 3:04 | Madlenka |  Ostatní
  • 4 vejce
  • 10 dkg. nastrouhaného sýra
  • 10 dkg. šunkového salámu
  • 4 menší ster. okurky
  • 1 malá cibulka
  • 1 majolka
  • 2 lžíce láku od okurek
  • Všechny suroviny nakrájíme na kostičky, promícháme.
  • Přidáme majolku, 2 lžíce láku z okurek.
  • Dochutíme soli a pepřem.
  • Necháme v lednici chvilku vychladnout.

Plněná sekaná

7. února 2014 v 23:33 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1kg. mletého masa
  • 2 lžičky Podravky
  • 1/2 lžičky kari koření
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Těsto z mletého masa zpracujeme z uvedených surovin.
  • Na vál si dáme potravinářskou fólií, na to vyválíme těsto z mletého masa.
  • Potřeme plnotučnou hořčici.
  • Poklademe tím, kdo co má rád, (párek, vajíčko, okurka)
  • Svineme a dáme na plech vymaštěný olejem, tou svinutou části dolů.
  • Přikryjeme druhým plechem, nebo alobalem a necháme pozvolna péct 1 a půl hodiny při 150 stupních C.
  • Maso podléváme, tak po 15 minutách, po 5 lžících vodou z rychlovarné konvice.

Krkovička v zeleninové peřince

7. února 2014 v 23:30 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. vepřové krkovice
  • 3 středně velké cibule
  • 3 papriky ( měla jsem žlutou, zelenou a červenou)
  • 1 rajče
  • 1 smetana na vaření
  • Vývar z kostky masoxu (250 ml.)
  • sůl, pepř
  • mletá, sladká paprika
  • strouhaný křen smíchaný s plnotučnou hořčici v poměru 1:1
  • olej
  • světlá, hotová jíška na zahuštění
  • Na plech vymazaný olejem dáme nakrájenou na kostičky cibulku.
  • Maso nakrájíme na plátky, po obou stranách opepříme, osolíme, zaprášíme paprikou.
  • Namažeme po obou stranách hořčici s křenem.
  • Maso poklademe na plech, trochu zalijeme horkou vodou z rychlovarné konvice.
  • Přikryjeme druhým plechem a necháme péct při 150 stupních C za občasného obracení a podlévání.
  • Nakrájíme si na kostičky papriku a rajče, přidáme k masu a necháme péct.
  • Podlijeme vývarem z kostky masoxu, opět necháme péct.
  • Nakonec, když je maso měkké, zalijeme smetanou na vaření, necháme odkryté chvilku péct.
  • Jestli je potřeba tak zahustíme 2 lžícemi hotové světlé jíšky.