Březen 2014

Pudingové Be-be kostky

29. března 2014 v 23:50 | Madlenka |  Moučníky
  • Inspirovala jsem se receptem, ale trochu jsem ho pozměnila.
  • http://dobruchut.azet.sk/recept/25357/nepecene-pudingove-kocky/
  • Místo litru mléka jsem dala 750 ml. mléka a 2 vanilkové pudingy.
  • Krém jsem rozmixovala s máslem, jak je v receptu, ale rozdělila jsem ho na dvě půlky, do jedné jsem přidala 2 lžíce kakaa, takže krém bude jedna vrstva vanilkový, druhá vrstva kakaový.
  • Momentálně jsem ho nechala uležet do lednice přes noc, až budu krájet, vyfotím.
  • Zatím dodávám fota, jak jsem zhruba postupovala u poslední vrstvy, s ozdobou, než jsem to uložila do lednice.
  • Výsledná chuť moučníku je dobrá, ale místo poslední vrstvy čokoládové polevy, tu nedoporučuji vůbec.
  • Moučník se špatně krají, protože vrstva je na povrchu moc ztuhla.
  • Místo toho bych doporučovala moučník bez poslední vrstvy be-be sušenek, poslední vrstvu posypat strouhanou čokoládou.

Salát hladové Madlenky

13. března 2014 v 22:00 | Madlenka |  Ostatní
  • 10 -15 dkg. šunkového salámu
  • 10 -15 dkg nastrouhaného sýra Eidam
  • 6 malých ster. okurek
  • 6-8 cherry rajčátek
  • 1 brambora ve slupce vařená
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1/2 majolky (125 ml.)
  • Všechny suroviny, krom strouhaného sýra, nakrájet na kostičky smíchat s majolkou, kdo chce přidá lžičku plnotučné hořčice (nemusí být).

Knedlík s vajíčkem

13. března 2014 v 21:57 | Madlenka |  Ostatní
  • Na oleji osmahnu houskový knedlík, který mi zbyl z předešlého dne.
  • Vajíčka rozmíchám zvlášť se lžičkou Podravky, a ty naliji na knedlíky, a jen na pánvi míchám, až zhoustnou.

Koprová omáčka s brambory

11. března 2014 v 22:31 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1/2 kg. hovězího masa
  • Uvaříme si ho dopředu.
  • Maso osolíme, opepříme, dáme do studené vody vařit v tlakovém hrnci.
  • Do tlakového hrnce, než ho zavřeme, a maso dáme vařit, přidáme 1 celou cibuli, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře, 2 bobkové listy.
  • Uvařené maso, scedíme, vývar si necháme na omáčku.
  • Maso si nakrájíme na plátky.
  • Na omáčku budeme potřebovat:
  • 1/2 malé skleničky ster. kopru (já ho mám raději než čerstvý)
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1 masox (bez toho mi nechutná žádná omáčka, zlozvyk, ale mám to tak ráda i ve vývaru)
  • 250 ml. polotučného, nebo tučného mléka
  • 1 smetana na vaření (250ml.)
  • 2 lžíce octa
  • světlá, hotová jíška k případnému dohuštění.
  • Na oleji si osmahnu cibulku.
  • Přidám lžíci hladké mouky, chvilku povařím za stálého míchání, ne moc, aby mi mouka nezhnědla.
  • Naliji vývar, který mám scezený, nechám vařit 10 minut.
  • Přidám mléko, ster. kopr, masox, a 2 lžíce octa, a opět nechám povařit 10 minut.
  • Nakonec naliji smetanu na vaření, chvilku povařím, už při vypnutém vařiči (mám elektrický, takže využívám zbytkové teploty na plotně).
  • Zahustím světlou, hotovou jíškou, není jí potřeba tolik, když si dělám jíšku hned zkraje vaření omáčky.
  • Až je omáčka hladká, tak přidám maso, které mám nakrájené, a nechám v omáčce 5 minutek, aby nasálo chuť omáčky a také, aby bylo teplé.

Krkovička v majolkovém kabátku

3. března 2014 v 20:41 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1/2 kg. krkovičky vepřové
  • 1 majolka (250 ml)
  • 3 větší cibule
  • 8 cherry rajčátek (nemusí být)
  • plnotučná hořčice se ster. křenem (poměr 1:1)
  • sůl, pepř
  • kmín
  • tymián
  • Maso si nakrájím na plátky, naklepu.
  • Osolím, opepřím, posypu tymiánem, kmínem.
  • Namažu z obou stran hořčici s křenem a nechám přes noc odležet (nemusí být, ale maso je pak lepší)
  • Na suchý plech rozprostřu cibulku nakrájenou na kostičky.
  • Na to pokladu plátky masa, které pomažu majolkou.
  • Trochu podliji horkou vodou, pár lžic, nechám přikryté zapékat.
  • Vodu dle potřeby přilévám po lžících, klidně se tam hodí nakrájená cherry rajčátka nakrájena na čtvrtky.
  • Maso při pečení neobracím, peču ho 1 hodinu při 150 stupních C.

Vepřový guláš

2. března 2014 v 0:50 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1/2 kg. plecka
  • 3 cibule
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 1/2 lžičky gulášového koření
  • 1/2 lžičky sušeného česneku (neměla jsem čerstvý)
  • 1/2 lžičky majoránky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • špetka kmínu
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • sůl, pepř
  • 1 masox
  • do vajíčka na čaj ( 2 bobkové listy, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření)
  • olej
  • Na oleji osmahnu nakrájenou na kostičky cibuli
  • Přidám maso, které jsem si okořenila soli a pepřem, ještě než jsem ho vložila do hrnce a osmahnu
  • V hrnci okořením paprikou, gulášovým kořením podliji troškou vody
  • Posypu lžíci hladké mouky, nechám chvilku povařit
  • Přidám ostatní ingredience, krom majoránky (tu dávám na konec)
  • Dolijí horkou vodou, aby maso bylo ponořeno a nechám vařit v tlakovém hrnci, až je maso měkké.