Červen 2014


Toustová polévka se zeleninou

13. června 2014 v 23:10 | Madlenka |  Polévky
  • 6 plátku toustového chleba
  • 6 dkg. másla
  • 1 mražená zeleninová směs (Exklusive je už drobně nakrájená)
  • 1 masox
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky Podravky
  • 2 žloutky rozmíchané ve 100ml. polotučného mléka
  • Na másle si orestuji půl sáčku mražené zeleniny.
  • Posypu lžíci hladké mouky, zamíchám.
  • Zaliji horkou vodou.
  • Přidám toustový chléb nakrájený na kostičky.
  • Dále dám kostku masoxu a dvě lžičky Podravky.
  • Nechám povařit, až se rozpustí masox.
  • Rozmixuji na kaši.
  • Přidám druhou polovinu mražené, zeleninové směsi.
  • Chvilku povařím, až je zelenina měkka.
  • Nakonec vypnu sporák a do polévky vliji 2 žloutky rozšlehané v mléce.
  • Zamíchám a nechám chvilku stát.

Jednoduchá koprová omáčka pro dva

12. června 2014 v 23:18 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1/2 malé skleničky ster. kopru i s nálevem
  • 1 cibule
  • 1 lžička Podravky
  • 4 brambory
  • olej
  • 1/2 kostky masoxu
  • světlá hotová jíška na zahuštění
  • 1 vejce rozmíchané v mléce ( smetana na vaření je lepší, ale tu jsem neměla)
  • Na oleji zpěním nadrobno nakrájenou cibulku.
  • Zaliji ster. koprem.
  • Přidám brambory, vodu, asi tolik, aby brambory byly ponořené.
  • Dodám půlku masoxu, 1 lžičku Podravky a nechám vařit až jsou brambory měkké.
  • Zahustím světlou, hotovou jíškou.
  • Nakonec vypnu sporák a do omáčky přidám 1 vejce rozšlehané s 200ml. mléka, nebo smetany.

Ředkvičková pomazánka originální

12. června 2014 v 23:15 | Madlenka |  Pomazánky
  • 6 ředkviček
  • 3 vejce
  • 4 plátky sýra eidam
  • 10 dkg. salámu Gothajík
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 lžíce tatarské omáčky
  • sůl, pepř na dochucení
  • Ředkvičky, uvařená natvrdo vejce, plátky sýra a měkký salám nastrouhám nahrubo.
  • Přidám tatarskou omáčku, lžíci hořčice, promíchám, dochutím soli a pepřem.

Jednoduché lečo pro dva

11. června 2014 v 21:30 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 větší paprika
  • 1 větší rajče
  • 1 větší cibule
  • 10 dkg. měkkého salámu
  • 4 vejce
  • 1/2 kostky masoxu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce hotové, světlé jíšky
  • olej
  • na dochucení Podravka
  • Na oleji zpěním nakrájenou nadrobno cibulku, přidám salám, osmahnu ho.
  • Posypu mletou, sladkou paprikou.
  • Zaliji horkou vodou, kterou mám připravenou v rychlovarné konvici.
  • Přidám nakrájené na kostky papriku a rajče.
  • Dodám 1/2 kostky masoxu, a kečup, nechám povařit, asi 15 minut.
  • Zahustím, a nakonec vmíchám rozšlehaná vejce, můžeme je rozšlehat se 100ml. mléka, lečo bude mít jemnější chuť.
  • Vše je hotovo za 20 minut.

Jednoduchá žemlovka z toustového chleba

3. června 2014 v 20:53 | Madlenka |  Ostatní
  • 1/2 balení toustového chleba
  • 3 větší nastrouhaná jablka
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 rovná lžička mleté skořice
  • 200 ml. mléka
  • Rama na vymazání pekáčku
  • Toustový chléb nakrájíme na kostičky.
  • Zalijeme mlékem.
  • Rozdělíme vejce na žloutky, které přidáme k toustovému chlebu a zamícháme do něj.
  • Bílky vyšleháme zvlášť a odstavíme.
  • Nastrouháme jablka.
  • Do jablek dáme vanilkový cukr, moučkový cukr, skořici, promícháme.
  • Na vymazaný pekáček pokládáme vrstvu toustového chleba.
  • Na to dáme vrstvu jablek.
  • Zakončíme vrstvou z vyšlehaných bílků.
  • Přikryté zapékáme 20 minut při 180 stupních C.