Červenec 2014

Játrová omáčka

29. července 2014 v 21:35 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 větší cibule
  • kuřecí játra
  • vývar z masoxu
  • 1 smetana na vaření
  • místo koření použiji 1/2 sáčku svíčkové v sáčku
  • pepř
  • olej
  • 3 lžíce hotové, světlé jíšky
  • Na oleji osmahnu cibulku, přidám játra, které jsem omyla, usušila, opepřila. Nikdy nesolím, ztvrdlý by!
  • Játra nechám orestovat.
  • Zaliji vývarem z masoxu, nechám povařit.
  • Mezitím si rozkvedlám půl sáčku svíčkové omáčky s vodou, přiliji do omáčky.
  • Opět povařím cca 10 minut.
  • Zahustím hotovou světlou jíškou.
  • Nakonec vypnu vařič a přidám smetanu na vaření.

Zapečený losos

29. července 2014 v 21:33 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 5 plátků filetů z lososa
  • 5 plátků tvrdého sýra
  • 1 smetana na vaření
  • 3 vejce
  • sůl, pepř, mletá sladká paprika
  • olej
  • hladká mouka
  • Filety bez kůže osolíme, opepříme, zaprášíme sladkou paprikou.
  • Na pánvi rozehřejeme olej, na něj dáme plátky lososa, kterého jsme si obalili v hladké mouce.
  • Filety osmahneme na oleji 1 minutu z každé strany.
  • Do pekáčku dáme olej z pánve na kterém jsme osmahli filety.
  • Filety vložíme do pekáčku, a na každý položíme plátek tvrdého sýra.
  • Rozkvedláme si vejce se smetanou na vaření.
  • Touto směsi zalijeme lososa.
  • Necháme přikryté zapékat 15 minut při 150 stupních C.
  • Dalších 5 minut zapékáme odkryté.

Jednoduchá rolka z listového těsta

25. července 2014 v 23:25 | Madlenka |  Ostatní
  • 1 plát listového těsta
  • 10 dkg anglické slaniny nebo šunky
  • 10 dkg plátkového sýra
  • na potření hořčice (měla jsem dijonskou), kečup
  • rozpuštěná Rama nebo máslo
  • 2 lžíce strouhanky
  • Listové těsto rozválíme na plát, ten potřeme rozpuštěnou Ramou (máslo).
  • Posypeme tence strouhankou.
  • Poklademe anglickou slaninou, namažeme hořčici.
  • Dále dáme plátky sýra, ty pomažeme kečupem.
  • Fantazii se meze nekladou, může se tam přidat ster. papriky, okurka, smažená vajíčka apod. co kdo má rád.
  • Pečeme při 150 stupních C 15 minut.

Zapečená kuřecí prsa

24. července 2014 v 17:43 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. kuřecích prsou
  • 1 smetana na vaření
  • 100 ml. vody
  • 2 vejce
  • 10 -20 dkg. tvrdého sýra
  • olej
  • sůl, grilovací koření
  • mouka hladká
  • Kuřecí prsa si naklepeme, osolíme, naložíme do směsi (olej a grilovací koření).
  • Necháme odležet přes noc.
  • Druhý den maso obalíme v hladké mouce.
  • Na pánvi, v malém množství oleje, opečeme maso z každé strany cca 1 minutu.
  • Maso pak přendáme do pekáčku lehce vymazaného olejem.
  • Zalijeme maso směsi smetany na vaření, do které přidáme 100 ml. vody, 2 celá vejce (směs před politím masa vyšleháme metličkou).
  • Dáme péct přikryté druhým pekáčkem nebo alobalem na 150 stupňů C. zhruba 20 minut.
  • Po této době maso posypeme strouhaným tvrdým sýrem (eidam, gouda).
  • Dáme zapéct bez přikrytí dalších 5 minut.

Jednoduchá pizza z listového těsta

22. července 2014 v 23:27 | Madlenka |  Ostatní
  • 1 plátek listového těsta
  • 15-20 dkg. šunky nebo šunkového salámu
  • 2 rajčata
  • 15-20 dkg tvrdého sýra
  • Směs na potření těsta:
  • 4 lžíce kečupu
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • 3 lžičky krystalového cukru
  • Tuto směs dát svařit, jen chvilku, co se rozpustí cukr.
  • Touto směsi potřeme listové těsto, které jsme si na vále vyváleli.
  • Okořeníme špetkou bazalky, špetkou oregana, špetkou pizza koření.
  • Poklademe šunkovým salámem.
  • Pak přijde vrstva rajčat nakrájených na kostičky.
  • Nakonec pizzu posypeme strouhaným sýrem.
  • Dáme zapéct do rozehřáté trouby 15 minut při 150 stupních C.

Tvarohová bábovka

19. července 2014 v 19:34 | Madlenka |  Moučníky
  • 250 g. plnotučného tvarohu
  • 250 g. polohrubé mouky
  • 250 g. moučkového cukru
  • 250 g. změklého másla nebo Hery
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • 4 vejce (bílky ušleháme zvlášť)
  • Všechny suroviny krom bílků ušleháme v mixeru. Bílky do těsta přidáme až na konec a lehce vymícháme.
  • Těsto střídavě klademe do bábovkové formy, nejprve bílé těsto, pak tmavé.
  • Na tmavé těsto si předem odebereme část těsta, přidáme lžíci kakaa, vyšleháme.
  • Poslední vrstvu tvoří bílé těsto.
  • Pečeme při 150 stupních C cca 1 hodinu.
  • Jelikož bábovku dělám v silikonové formě, tak ji jen vymažu olejem.
  • Než bábovku dám péct do trouby, tak vršek přikryji alobalem, aby se mi bábovka krásně propekla a nebyla vevnitř sýrová.
  • Takto ji peču 45 minut.
  • Pak alobal sundám a bez něj bábovku dopékám 15 minut.


Vrstvený salát

5. července 2014 v 17:01 | Madlenka |  Ostatní
  • Zdroj: http://www.toprecepty.cz/recept/20399-vrstveny-salat/

Vepřové plecko s tatarským přelivem

5. července 2014 v 16:58 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg vepřové plece
  • 1 tatarská omáčka (250 ml.)
  • 2 cibule
  • 10 dkg strouhané Goudy
  • sůl, pepř
  • tymián, kmín
  • Maso nakrájíme na kostičky, nebo můžeme nechat plátky.
  • Osolíme, opepříme, přidáme koření kmín, tymián.
  • Maso vložíme do pekáče na kterém máme nadrobno nakrájenou cibulku (bez tuku na sucho tu cibulku pokládáme na pekáč.)
  • Maso natřeme tatarkou nebo majolkou.
  • Podlijeme 200 ml vody.
  • Pekáč zakryjeme a dáme péct do trouby na 180 stupňů C.
  • Ke konci pečení maso posypeme 10 dkg. strouhaného sýra.
  • http://nd06.jxs.cz/366/738/f614c92a67_98432423_o2.jpg

Těstovinový salát

1. července 2014 v 22:12 | Madlenka |  Ostatní
  • Těstoviny (já měla uvařené předem a použila jsem, co mě zbyly)
  • 3 vejce nadrobno nakrájená
  • 10 dkg šunkového salámu
  • 1/2 salátové okurky nakrájené na kostičky
  • 1 velké rajče
  • 1 majolka (250 ml)
  • sůl, pepř
  • Těstoviny dám do mísy, k ním přidám ostatní suroviny nakrájené na kostičky.
  • Přidám majolku, dochutím soli a pepřem.