Únor 2015

Zapečené těstoviny se šunkou a anglickou slaninou

20. února 2015 v 19:23 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Uvařené těstoviny ( mohou být z předchozího dne, co se nespotřebovaly)
  • 10 dkg. šunky
  • 20 dkg. anglické slaniny
  • 10 dkg. sýr gouda
  • 3 vejce
  • 250 ml. plnotučného mléka
  • kečup
  • 1 lžička podravky
  • sušený česnek
  • bazalka
  • olej
  • Olejem vymažeme skleněnou zapékací mísu.
  • Vyložíme ji půlkou dávky anglické slaniny (dno i boky mísy).
  • Zvlášť v jiné nádobě si do vychladlých těstovin přidám na kostičky nakrájenou šunku, druhou půlku nakrájené anglické slaniny, promíchám.
  • Dále si smíchám 3 vejce s mlékem, dochutím Podravkou, sušeným česnekem, vliji do těstovin.
  • Těstoviny promíchám, posypu bazalkou.
  • Směs těstovin přendám do skleněné zapékací mísy.
  • Povrch poliji kečupem, posypu strouhaným sýrem.
  • Nechám péct při 150 stupních C. cca 20 minut.

Perník

19. února 2015 v 21:36 | Madlenka |  Moučníky
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3 vejce
  • 5 lžic medu
  • 1 pudingový prášek čokoládový
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 2 lžíce kakaa
  • 5 dkg. mletého kokosu (nemusí být, mi zbyl)
  • Všechny suroviny si ušlehám v mixeru, začínám vajíčky s cukry, pak přidávám olej, 1 hrnek mouky, mléko, med, 2 hrnek mouky, kypřicí prášek do perníku, kokos, kakao.
  • Péct při 150 stupních C. cca 25 minut.
  • Po vychladnutí rozříznout a namazat džemem.

Rizoto s mraženou zeleninou

17. února 2015 v 19:22 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Uvařená rýže, může být, když nám zbude od předchozího dne.
  • (Jinak uvaříme nebo uděláme v troubě)
  • Platí, že na hrnek rýže dáme dva hrnky vody, rýži uvaříme v osolené vodě.
  • V troubě platí totéž, akorát místo vody zaliji rýži vývarem z masoxu.
  • 1 cibule
  • 1/2 sáčku mražené zeleninové směsi
  • 1 lžička Podravky
  • 1/4 lžičky kari koření
  • 15 dkg uzeniny nebo anglické slaniny
  • kečup dle chuti
  • Na pánvi na oleji si osmahnu cibuli, přidám uzeninu nechám osmahnout, podliji trochou vody.
  • Přidám koření, mraženou zeleninovou směs.
  • Nechám podusit 10 minut přikryté pokličkou.
  • Přidám kečup, případně podliji vodou, dusím dalších 5 minut.
  • Nakonec do směsi vmíchám rýži.
  • Nechám prohřát.

Plněná paprika s rýži

15. února 2015 v 22:04 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 cibule
  • 1 rajský malý protlak
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 masox
  • sůl, cukr podle chuti
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • Očištěné od semínek papriky
  • Mleté maso
  • Do mletého masa přidáme
  • 2 vejce
  • 1 lžičku kari koření
  • 1 rovnou lžíci podravky
  • mletý česnek
  • majoránku
  • Na oleji zpěníme cibuli, přidáme lžíci hladké mouky, zalijeme vývarem z kostky, přidáme malý rajský protlak, v čajové kuličce bobkový list, nové koření a černý pepř. Necháme povařit, podle chuti přidáme cukr sůl. Naplníme si očištěné papriky mletým masem, půl hodiny necháme vařit v omáčce. Nakonec omáčku zahustíme světlou, hotovou jíškou, případně zjemníme smetanou na vaření.

Vepřová krkovice zapečená s brambory

15. února 2015 v 22:02 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Plátky vepřové krkovice
  • Brambory
  • Smetana na vaření
  • 125 ml. majolky
  • 4 vejce
  • Cibule
  • Olej
  • Sůl, pepř, sypký česnek, provensálské koření
  • plnotučná hořčice
  • Plátky vepřového masa osolíme, opepříme, posypeme provensálským kořením, potřeme plnotučnou hořčici.
  • Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, nebo v mixeru, který má nože rozkrájíme na plátky. Cibuli také na plátky.
  • Na pekáč vymazaný olejem rozložíme cibuli, na to plátky brambor, které osolíme, opepříme, posypeme česnekem.
  • Na to dáme vrstvu vepřových plátků.
  • Další vrstvu tvoří brambory, které zalijeme směsi smetany rozšlehané s majolkou a vejci.
  • Pečeme při 180 stupních asi 1 a 1/2 hodiny.

Bublanina s jahodami

15. února 2015 v 22:00 | Madlenka |  Moučníky
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 smetana na vaření, nebo 1 hrnek mléka
  • 1 kypřící prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • Vše rozšlehat, dát na vymazaný a vysypaný pekáč.
  • Pokládat jahodami.
  • Na to drobenku ( 5 dkg. másla, hrubá mouka a cukr podle potřeby)