Květen 2015

Bramborový guláš

22. května 2015 v 21:15 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 10 středně velkých brambor
  • 30 dkg. měkkého salámu
  • 1 balení anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 1 masox
  • sladká červená paprika 2 lžičky
  • pálivá červená paprika špetka
  • 1/2 lžičky gulášového koření
  • 1 lžička rajského protlaku
  • kmín
  • olej
  • Na oleji osmahnu nakrájenou cibulku, přidám anglickou slaninu nakrájenou na kostičky, měkký salám nakrájený na kostky, osmahnu.
  • Přidám koření, zaliji vodou.
  • Dodám masox, rajský protlak, brambory.
  • Povařím, dochutím.
  • Zahustím světlou hotovou jíškou.

Čočka (pro dvě osoby)

21. května 2015 v 22:12 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 15 dkg čočky
  • 10 dkg. anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 1 masox
  • 5 dkg. strouhané mrkve
  • 2.5 dkg. strouhaného celeru
  • 2.5 dkg strouhané petržele
  • tuk
  • Na tuku osmahnout na kostičky nakrájenou cibuli
  • Přidat nakrájenou na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, osmahnout.
  • Zalit vodou, přidat čočku předem namočenou ve vodě (nejlépe přes noc).
  • Přidat masox, zeleninu.
  • Vařit v tlakovém hrnci cca 20 minut.
  • Zahustit světlou, hotovou jíškou.

Vepřová plec na smetaně

21. května 2015 v 22:02 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. vepřové plece
  • 5 dkg. slaniny
  • cca 5 dkg.mrkve
  • 4 dkg celeru
  • 3 dkg. petržele
  • 1 cibule
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1 masox
  • tymián
  • sůl
  • olej
  • 1 lžíce octa
  • 1 smetana na vaření 12 %
  • světlá hotová jíška na zahuštění
  • Maso prošpikujeme slaninou, osolíme, okořeníme tymiánem.
  • Osmahneme na oleji cibulku se zbytkem slaniny.
  • Přidáme maso, které krátce orestujeme.
  • Maso vyndáme, přidáme zeleninu, kterou také krátce orestujeme. Podlijeme vodou, přidáme zpátky maso, přidáme koření, masox, ocet.
  • Vaříme v tlakovém hrnci do změknutí masa.
  • Když kontrolujeme jestli je maso měkké, otáčíme ho.
  • Maso vyjmeme, omáčku se zeleninou rozmixujeme.
  • Přidáme smetanu, povaříme na mírném ohni.
  • Zahustíme světlou hotovou jíškou.
  • Vložíme maso, které necháme v omáčce prohřát.

Francouzské brambory

21. května 2015 v 22:00 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 750 g. brambor
  • 250 g. uzeného masa (nebo měkký salám)
  • 2 natvrdo vařená vejce
  • 1 cibule
  • 100 g. másla (sádla)
  • 250 ml. mléka
  • 2 vejce na zalití
  • sůl, pepř, kmín
  • Brambory oloupáme.
  • Nakrájíme na kolečka.
  • Pekáček vymažeme tukem, vyložíme plátky brambor, na ně na kostičky na krájené, na cibulce podušené uzené maso (salám) a natvrdo uvařená vejce.
  • Dáme znovu brambory, navrch je pokropíme tukem, okořeníme a po zapečení zalijeme mlékem v němž rozmícháme dvě vejce.
  • Zapečeme do zlatova.

Lečo jednoduché

21. května 2015 v 21:50 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 2 papriky
  • 2 rajčata
  • 1/2 točené podkovy, nebo jiný měkký salám
  • 5 dkg. slaniny
  • 2 cibule
  • olej
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce světlé hotové jíšky na zahuštění
  • 4 vejce
  • Na oleji osmahnout cibulku a slaninu.
  • Přidat na kostičky nakrájený měkký salám, osmahnout.
  • Přidat nakrájená rajčata a papriky, nechat podusit.
  • Zalit vodou, okořenit, nechat 15 minut dusit.
  • Zahustit hotovou jíškou (nemusí se, kdo nemá rád)
  • Nakonec vmíchat vajíčka.

Bramborové knedlíky se zelím

21. května 2015 v 21:46 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Na bramborové těsto:
  • 1 kg. uvařených ve slupce brambor
  • 45 dkg. hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Náplň:
  • Točená podková mletá, uzené, dle výběru, kdo jak má rád
  • Zelí:
  • 1 Sklenice ster. zelí
  • 1 lžička soli
  • 7 lžiček cukru
  • 2 lžičky oleje
  • 1 cibule nakrájená

Brambory zapečené s tvarohem

21. května 2015 v 21:43 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 750 g. vařených brambor
  • 3 vejce
  • 200 g. tvarohu
  • špetka papriky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/4 l. mléka nebo smetany
  • sůl, pepř
  • 80g. másla
  • Brambory oloupáme, nakrájíme na plátky, prosolíme, opepříme a skládáme do vymazaného pekáčku.
  • Prokládáme tvarohem, který s mlékem a rajským protlakem, rozmícháme v něm žloutky, okořeníme ho sladkou paprikou a nakonec do něho přidáme sníh z bílků.
  • Navrch dáme vrstvu brambor, kterou pokapeme máslem.
  • Pečeme v troubě cca 30 minut.

Vepřové v kari marinádě

21. května 2015 v 21:33 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kilo vepřové kýty
  • Marináda:
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky kari
  • 1 1/2 lžičky vegety
  • 2 lžičky klasiku (maggi)
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 5 lžic oleje
  • 1 lžička worcesteru
  • 1 lžička sojové omáčky
  • Vývar z kostky masoxu
  • Na zahuštění světlá hotová jíška
  • Maso nakrájíme na nudličky, osolíme.
  • Připravíme si marinádu z uvedených surovin na marinádu.
  • Maso vložíme do marinády, promícháme, necháme 1 hod. odležet.
  • Na tuku pak maso osmahneme, zalijeme vývarem z masoxu, necháme povařit až maso změkne. Zahustíme světlou, hotovou jíškou.
  • Podáváme s rýži.