Leden 2016

Hranolky se zeleninovou směsi

4. ledna 2016 v 1:00 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Zeleninová směs:
  • 1 sklenička ster. hrášku s mrkvi
  • 3 ster. okurky
  • 15 dkg měkkého salámu nebo šunky
  • 10 dkg. sýra
  • kečup dle své chuti
  • Zeleninu, salám a sýr, které pokrájíme na kostičky smícháme s kečupem a dáme zapéct.

Vepřové závitky z krkovičky plněné ster. zelím

4. ledna 2016 v 0:52 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 4 vepřové plátky krkovice
  • 1 sklenice ster. bílého zelí
  • 1 balení anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 1 hovězí bujón
  • sůl, pepř, mletý česnek, sladká paprika
  • 200 ml. mléka
  • hotová světlá jíška na zahuštění
  • olej
  • Vepřové plátky naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme mletým česnekem a jednu stranu poprášíme mletou sladkou paprikou.
  • Na plátky naskládáme anglickou slaninu.
  • Přidáme ster. zelí, které jsme scedili a opláchli.
  • Závitky dáme na olej opéci po všech stranách, aby se nám zatáhly.
  • V papiňáku si na oleji osmahnu nakrájenou cibulku, popráším ji 2 lžičkami mleté, sladké papriky, přidám vodu, závitky a bujon.
  • Nechám povařit do změknutí závitků.
  • Závitky vyndám.
  • Omáčku zjemním mlékem (nemusí být).
  • Zahustím hotovou jíškou.

Tvarohový zákusek

4. ledna 2016 v 0:49 | Madlenka |  Moučníky
  • 2 tvarohy ve vaničce
  • 2 sušenky máslové Club
  • 2 vanilkové pudinky
  • 2 vanilkové cukry
  • 20 dkg. másla
  • 400 ml mléka
  • 300 ml vody
  • 100 ml sirupu
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 smetana na šlehání 31%
  • Sušenky pomeleme, smícháme s rozpuštěným máslem a dáme na dno dortové formy nebo pekáčku.
  • Uděláme si 1. náplň z tvarohu, moučkového cukru, 1 šlehačky, a vanilkových cukrů.
  • Náplň ze 2/3 rozetřeme na vychladlý korpus.
  • Další náplň je vanilkový pudink uvařený s cukrem a mlékem.
  • Tuto pudingovou náplň dáme na tvarohovou.
  • Opět rozetřeme zbylou tvarohovou náplň.
  • Končíme vrstvou želatiny, kterou si uděláme ze 100 ml. sirupu, 300 ml. vody a 1 vanilkového pudinku.
  • To celé necháme vychladnout v ledničce do druhého dne.

Zákusek z Lučiny s broskvemi

4. ledna 2016 v 0:47 | Madlenka |  Moučníky
  • 40 dkg. Lučiny smetanové
  • 1 šlehačka 31 %
  • 1 ztužovač do šlehačky
  • 1 broskvový kompot
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 3-4 lžíce moučkového cukru
  • 1 balíček dětských piškotů
  • Ušleháme žloutky s vanilkovým a moučkovým cukrem.
  • Přidáme Lučinu, zašleháme.
  • Zvlášť si ušleháme šlehačku se ztužovačem.
  • Šlehačku lehce vmícháme do krému z Lučiny.
  • Na dno formy, dortové nebo jiné, pokládáme piškoty namočené v kompotu z broskvi.
  • Na piškoty namažeme krém z Lučiny.
  • Přidáme nakrájené kompotované broskve.
  • Opět dáme vrstvu piškotů.
  • Končíme vrstvou krému z Lučiny.
  • Necháme přes noc ztuhnout.

Zapečené těstoviny se šunkou a zeleninou

4. ledna 2016 v 0:41 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1/2 sáčku těstovin (vřetena)
  • 1 sklenice ster. hrášku s mrkvi
  • 2 červené papriky
  • 10 dkg. šunky
  • 10 dkg. anglické slaniny
  • 10 dkg strouhaného eidamu
  • 125 ml. mléka
  • 3 vejce
  • 1 lžička Podravky
  • sůl, pepř
  • Těstoviny uvařit v osolené vodě, scedit.
  • Nakrájet šunku, anglickou, papriky na kostičky.
  • Přidat scezený hrášek s mrkvi.
  • Vše promíchat s těstovinami.
  • Zalít vejci rozšlehanými v mléce.
  • Dochutit soli, pepřem, Podravkou.
  • Nechat zapéct 20 minut přikryté.
  • Posypat strouhaným sýrem a zapékat dalších 10 minut odkryté.

Tvarohový koláč

4. ledna 2016 v 0:37 | Madlenka |  Moučníky
  • Těsto:
  • 25 dkg. polohrubé mouky
  • 10 dkg. moučkového cukru
  • 10 dkg. másla
  • 1 vejce
  • 1/4 sáčku prášku do pečiva
  • Těsto ručně promícháme a prohněteme, dáme na plech pokrytý pečícím papírem, rukou rozprostřeme po celé ploše.
  • Připravíme si náplň:
  • 2 tvarohy ve vaničce
  • 10 dkg. moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 sypký vanilkový puding
  • 1 vanička od tvarohu polotučného mléka
  • 10 kapek vanilkového extraktu (nemusí být)
  • Náplň vyšleháme v mixeru, vylijeme na těsto.
  • Pečeme pozvolna prvních 20 minut při 130 stupních C. Dalších 30 minut při 150 stupních C.