Září 2016

Roláda z mletého masa

28. září 2016 v 22:10 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. mletého masa
  • Ochutit kořením (já dávám lžíci podravky, 1 lžičku kari koření, 1 lžičku majoránky.)
  • přidat 2 vejce, trochu teplé vody, vše promíchat.
  • Mleté maso vyválím na vále, na kterém je potravinová fólie.
  • Plát mletého masa potřu dijonskou hořčici.
  • Pokladu anglickou slaninou, vařenými vejci, okurkou a salámem.
  • Peču v pekáčku vymazaném olejem při 150C cca 1a1/2 hodiny.
  • Při pečení roládu podlévám malým množstvím vody.

Holandské řízky z mletého masa

28. září 2016 v 22:07 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Mleté maso ochucené (já dávám 1 lžíci podravky, 1 lžičku kari koření, 1 lžičku majoránky.)
  • Přidat 10 dkg nahrubo strouhaného sýra a 5 dkg anglické slaniny nakrájené na kostičky.
  • Tvořit karbanátky a péct.
  • Peču je v odkrytém pekáčku při 150 C. z každé strany 10-15 minut.

Tvarohový dort zastudena

25. září 2016 v 19:50 | Madlenka |  Moučníky
  • 2 tvarohy
  • 1/2 másla
  • 12.5 dkg cukru moučkového
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 dcl mléka
  • 1 želatina v prášku (jako na vaječnou tlačenku)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 dětské piškoty
  • 1 broskvový kompot
  • Želatinu namočíme do 6 lžic teplé vody. Zahřejeme si mléko, které pak nalijeme do hrníčku se želatinou, zamícháme až se želatina rozpustí.
  • Ušleháme si sníh z bílků.
  • V mixeru ušleháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, rozpuštěným máslem a tvarohem.
  • Přidáme vlažné mléko s rozpuštěnou želatinou, mixujeme.
  • Nakonec vmícháme sníh z bílků.
  • Rozdělíme na půlku do jedné vmixujeme 2 lžíce kakaa.
  • Na dno dortového korpusu pokládáme piškoty, kompot, vrstvu krému, necháme v lednici 10 minut ztuhnout.
  • Dále pak pokračujeme druhou vrstvou piškotu, kakaového krému.
  • Posypeme kokosem, čokoládou, nebo můžeme ozdobit ušlehanou šlehačkou.

Dort zastudena z Lučiny

10. září 2016 v 19:04 | Madlenka |  Moučníky
  • 40 dkg. Lučiny
  • 3 žloutky
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 šlehačka 31 %
  • 1 dětské piškoty
  • 1 broskvová konzerva
  • Na posypání strouhaná čokoláda nebo Granko, kakao
  • Žloutky mixovat s cukrem, přidat po částech Lučinu, smíchat s předem ušlehanou šlehačkou.
  • Na dno dortové formy pokládat piškoty, potřít šťávou z kompotu.
  • Poklást broskvemi, krémem z Lučiny.
  • Pokračovat po vrstvách, končit krémem.
  • Posypat strouhanou čokoládou.

Masové kuličky v jogurtové omáčce s řeckým kořením

3. září 2016 v 19:16 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Mleté maso okořením podravkou, kari kořením, majoránkou, přidám vejce, promíchám.
  • Udělám kuličky
  • Do vymazaného pekáčku olejem, pokladu masové kuličky, potřu je trochou oleje s grilovacím kořením.
  • Podleji 5 lžícemi převařené vody.
  • Dám do předehřáté trouby péct při 150 C. na 15 minut.
  • Mezitím si udělám jogurtovou omáčku z jednoho jogurtu, skleničky mléka, 3 vajec, 10 dkg. strouhaného sýra a řeckého koření (nemusí být) já ho mám a je to výborný.
  • Zalijí kuličky a nechám péct přikryté dalších 20 minut.

Vepřová plec s mrkvi

2. září 2016 v 0:21 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kg. vepřové plece
  • mrkev (množství dle chuti)
  • 1 cibule
  • sůl, pepř, provensálské koření
  • sladká mletá paprika 1 lžička
  • kari 1/2 lžičky
  • 1 bujon
  • olej
  • smetana na vaření 12%
  • světlá hotová jíška na zahuštění
  • Na oleji osmahneme cibulku, přidáme maso na kostky nakrájené, osolené, opepřené, posypané provensálským kořením.
  • Necháme maso pustit šťávu, zasypeme sladkou paprikou, kari kořením, podlijeme vodou, přidáme bujon a necháme 1/2 hodiny vařit v tlakovém hrnci.
  • Přidáme mrkev, povaříme dalších 15 minut.
  • Zahustíme, zjemníme smetanou.

Blesková ředkvičková pomazánka

2. září 2016 v 0:18 | Madlenka |  Pomazánky
  • 6-7 ředkviček
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • 4-5 plátků sýra (eidam, gouda)
  • 125 g. majolky
  • 100 g. šunkového salámu
  • Ředkvičky, sýr, vajíčka nastrouháme.
  • Nakrájíme na kostičky šunkový salám, vše promícháme s majolkou.

Vepřová krkovice pečená se zelím

2. září 2016 v 0:16 | Madlenka
  • 1 kg. vepřové krkovice
  • 1 sklenice ster. zelí
  • 1 cibule
  • 10 dkg. anglické slaniny
  • vývar z 1 bujónů
  • sladká, mletá paprika
  • sůl, pepř
  • 6 lžiček krystalového cukru
  • provensálské koření (nemusí být)
  • mletý sušený česnek (nemusí být)
  • Maso nakrájíme na plátky, naklepeme lehce, osolíme, opepříme, posypeme provensálským kořením, mletým, sušeným česnekem.
  • Zelí scedíme, opláchneme.
  • Maso necháme na pánvi z každé strany minutu zatáhnout. Ve zbytku oleje na pánvi necháme osmahnout cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme anglickou slaninu nakrájenou na kostičky. Posypeme mletou sladkou paprikou, zalijeme vývarem z bujónu.
  • Přidáme zelí, zamícháme do toho šest lžiček cukru, zamícháme, necháme projít varem.
  • Na vymaštěný olejem pekáček poklademe polovinu zelí, na to pokládáme vepřové plátky masa, přikryjeme druhou polovinou zelí, necháme v troubě péct 1a1/2 hodiny při 150 stupních C.
  • Hlídáme, aby se nám voda neodpařila, podle potřeby podlijeme.

Hrníčková vajíčková omeleta

2. září 2016 v 0:14 | Madlenka |  Ostatní
  • Do hrníčku dáme 1 celé vejce,
  • 2 lžíce strouhaného nahrubo sýra,
  • 1 lžíce prosáté strouhanky,
  • 2 plátky nakrájené na kostičky šunky, dochutíme soli, pepřem, případně paprikou, zamícháme.
  • Smažíme na rozpáleném oleji.

Chléb z elektrického tlakového hrnce

1. září 2016 v 1:59 | Madlenka |  Ostatní
  • Hladká mouka 650 g.
  • Cukr krystal 1/2 lžičky
  • Droždí sušené 1 balíček
  • Sůl 1 lžička
  • Olej 4 lžíce
  • 500 ml teplé vody

Jablečný koláč se skořici z elektrického, tlakového hrnce

1. září 2016 v 1:53 | Madlenka |  Moučníky
  • 1 hrnek polohrubé mouky (250 ml),
  • 3/4 hrnku cukru,
  • 1/2 hrnku oleje,
  • 2 lžičky prášku do pečiva,
  • 4 vejce, špetka soli,
  • 1 lžička skořice,
  • vanilkový cukr,
  • 2 jablka.
  • Cukr šlehat s vajíčky, přidat olej, mouku s kypřicím práškem a špetkou soli.
  • Do tlakového, digitálního hrnce předem vymazaného olejem, nebo s pečicím papírem vložit těsto, pokládat jablky na čtvrtky nakrájenými.
  • Smíchat vanilkový cukr, moučkový a skořici, posypat jablka.
  • Nechat dělat v tlakovém hrnci 45 minut, funkce cake.

Bramborové knedlíky se švestkami

1. září 2016 v 1:49 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 80 dkg. vařených ve slupce brambor
  • 40 dkg. hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli

Znojemská z elektrického tlakového hrnce

1. září 2016 v 1:45 | Madlenka |  Hlavní jídlo

  • Vývar
  • Maso hovězí 1kg.
  • 2 cibule
  • 4 kuličky anglického koření
  • 5 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • 5 sladkokyselých okurek
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce kečupu
  • 2 lžíce laku od okurek
  • sůl, pepř
  • olej
  • jíška na zahuštění
  • Maso vcelku osolíme, opepříme, popřípadě protkáme slaninou.
  • Osmahneme krátce z každé strany na oleji.
  • Maso dáme stranou.
  • Na výpeku z masa osmahneme cibulku.
  • Zalijeme vývarem, přidáme koření, přidáme maso a necháme v tlakovém hrnci vařit až je maso měkké.
  • Maso vyndáme, omáčku dochutíme kečupem, hořčici, přidáme okurky na plátky nakrájené, lak z okurek.
  • Povaříme, zahustíme světlou hotovou jíškou.

Vepřová kýta v marinádě z elektrického tlakového hrnce

1. září 2016 v 1:39 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • Na marinádu
  • 2 lžice oleje
  • 2 lžice sójové omáčky
  • 5 lžic kečupu
  • 1 lžici medu
  • 1 lžičku sladké papriky
  • špetka pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • Marinádu promícháme, maso v ní naložíme nejlépe přes noc, minimum přes hodinu.
  • Maso přendáme do elektrického tlakového hrnce, podlijeme 250 ml. vody.
  • Necháme dělat funkce meat.

Be-be roláda

1. září 2016 v 1:32 | Madlenka |  Moučníky
  • 2 balíčky Be-be sušenky
  • 1 puding vanilkový
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 ml vody
  • 1 máslo
  • 5 lžic cukru moučky
  • 1 žloutek
  • 2 lžice kakaa
  • Uvaříme si vanilkový puding s vanilkovým cukrem ve 300 ml vody.
  • Necháme vychládnout.
  • Smícháme si 5 lžic cukru s jedním žloutkem a máslem.
  • Do máslové směsi přidáme puding, vše vyšleháme.
  • Rozdělíme na polovinu.
  • Do jedné poloviny dáme 2 lžice kakaa.
  • Mažeme be-be sušenky střídavě světlým a tmavým krémem.
  • Necháme v alobalu v lednici přes noc.