Listopad 2017

Vepřová kotleta se zelím

30. listopadu 2017 v 0:32 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 1 kilo vepřové kotlety
  • 1 ster. zelí
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 cibule
  • rajský protlak
  • 1/2 kostky masoxu
  • sůl, pepř
  • cukr
  • kmín
  • olej
  • Maso nakrájím na plátky, osolím opepřím, naklepu.
  • Na oleji osmahnu plátky, krátce z každé strany 1/2 až 1 minutku.
  • Maso vyndám a do zbytku šťávy z masa přidám nakrájenou nadrobno cibulku, masox, rajský protlak, zelí, chvilku povařím.
  • Plech promáznu olejem, na něj dám půlku směsi se zelím.
  • Na to pokladu plátky masa, které překryji druhou půlkou směsi se zelím.
  • Peču přikryté druhým plechem, nebo alobalem na 150 stupňů cca necelé 2 hodinky za mírného podlévání teplou vodou.

Pečená krkovice

22. listopadu 2017 v 21:23 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 4 plátky krkovice
  • 10 dkg. anglické slaniny
  • sůl, pepř
  • kmín
  • sladká mletá paprika
  • sušený česnek
  • hořčice
  • olej
  • 2 cibule
  • Maso nakrájíme na plátky, naklepeme.
  • Osolíme, opepříme.
  • Poprášíme sladkou mletou paprikou, česnkem, kmínem.
  • Pekáček vymažeme olejem.
  • Posypeme cibulkou nadrobno nakrájenou.
  • Na cibulku poklademe maso, které potřeme plnotučnou hořčici.
  • Plátky masa poklademe anglickou slaninou.
  • Podlijeme trochou vody.
  • Pečeme přikryté při 160 stupních C. cca 2 hodiny.

Bramborový guláš

22. listopadu 2017 v 0:56 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 8 středně velkých brambor
  • 20 dkg. měkkého salámu
  • 10 dkg anglické slaniny
  • 1 cibule
  • kmín
  • sůl, pepř
  • paprika sladká 2 lžičky
  • paprika pálivá 1/2 lžičky
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • masox
  • sušený česnek
  • koření na sekanou
  • majoránka
  • olej
  • světlá hotová jíška
  • Na oleji necháme osmahnout cibulku nadrobno nakrájenou.
  • Přidáme salám, anglickou, necháme osmahnout.
  • Zaprášíme paprikou sladkou, pálivou, krátce osmahneme.
  • Přilijeme vodu, přidáme brambory, koření, masox.
  • Necháme povařit 20-30 minut do změknutí brambor.
  • Zahustíme světlou hotovou jíškou.

Krowki

22. listopadu 2017 v 0:54 | Madlenka |  Ostatní
  • 2 sklenky mléka (500 ml. vcelku)
  • 1a1/2 sklenky krystalového cukru
  • 125 g. másla
  • 1 vanilkový cukr
  • Vše dát do hrnce a na pomalém plameni vařit cca 1 a 3/4 hodiny.
  • Nechat přes noc v lednici ztuhnout, krájet až druhý den.

Dort zastudena z Lučiny

19. listopadu 2017 v 21:23 | Madlenka |  Moučníky
  • 40 dkg Lučiny
  • 3 vejce
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 broskvový kompot
  • 1 piškoty
  • 1/2 sáčku želatiny na vaječnou tlačenku
  • 125 ml mléka
  • 1/2 litru kávy
  • kakao
  • Vejce rozdělíme na bílky a žloutky.
  • Bílky ušleháme, necháme stranou.
  • Mezitím si ušleháme žloutky s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem.
  • Ke žloutkům přidáme po částech Lučinu, vyšleháme.
  • Uděláme si želatinu, kterou v hrníčku rozmícháme v pěti lžících vody a zalijeme horkým mlékem, pořádně zamícháme. Necháme deset minu stát, teprve pak vlijeme do lučinové hmoty a zamícháme.
  • Nakonec vmícháme ušlehané bílky.
  • Dno dortové formy poklademe piškoty namočenými v kávě.
  • Na piškoty navrstvíme nakrájený broskvový kompot.
  • Na kompot dáme vrstvu lučinového krému.
  • Pak opět dáme vrstvu piškot namočených v kávě.
  • Poslední vrstvu tvoří lučinový krém.
  • To celé posypeme kakaem.
  • Dáme ztuhnout do lednice přes noc.

Kuřecí stehna pečená na zelí

17. listopadu 2017 v 21:41 | Madlenka |  Hlavní jídlo
  • 4 kuřecí stehna
  • 1 sklenice ster. zelí
  • 2 cibule
  • 10 dkg anglické slaniny
  • sušený česnek
  • sladká paprika
  • 1 lžíce octa
  • sůl, pepř
  • olej
  • cukr
  • kmín
  • Okapané zelí promícháme s nakrájenou na drobné kostičky cibuli, zelí trošku osolíme, přidáme ocet, cukr, zamícháme.
  • Zelí dáme na dno pekáčku, který jsme vymazali olejem.
  • Na zelí poklademe plátky anglické slaniny.
  • Na to celé poklademe kuřecí stehna, která jsme si osolili, posypali česnekem, pepřem a paprikou.
  • Dáme péct na 180 C asi tak 2 hodinky přikryté.
  • V průběhu pečení kuřecí stehna podléváme troškou vody, pár lžic.
  • Ke konci necháme dopéct odkryté, aby se na mase udělala kůrčička.

Dršťková polévka z tlakového hrnce

16. listopadu 2017 v 21:05 | Madlenka |  Polévky
  • 1 kg. drštěk
  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • paprika mletá sladká 2 až 3 lžičky
  • půl lžičky pálivé papriky
  • cibule 2
  • bobkový list
  • 5 kuliček černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • olej
  • sušený česnek
  • majoránka
  • masox
  • sůl, pepř
  • hotová jíška
  • Dršťky předem pořádně propláchneme ve studené vodě.
  • Dáme vařit samotné do tlakového hrnce cca 40 minut.
  • Poté dršťky scedíme, znova pořádně propláchneme ve studené vodě.
  • Opět je dáme vařit do tlakového hrnce, ale přidáme do vody lžičku soli, 1 celou cibuli, bobkový list, černý pepř a nové koření.
  • Vše necháme povařit 35 minut.
  • Dršťky scedíme, ale vodu z nich si necháme.
  • V hrnci na oleji osmahneme cibulku, přidáme papriku sladkou a pálivou, necháme chvilku osmahnout.
  • Zalijeme vývarem z dršťek.
  • Přidáme zeleninu, stačí opravdu trošku, abychom nepřebili chuť, nebo ji tam nemusíme dávat. Přidáme masox, sušený česnek, necháme povařit do změknutí zeleniny.
  • Mezitím si nakrájíme dršťky, které přidáme do polévky.
  • Necháme povařit, dochutíme a zahustíme hotovou světlou jíškou.